Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Fudbal

10.10.2019 | 02.13 > 02:19

"Da svetu bude jasno koliko su moćne žene Irana"

Autor

Fudbalski savez Irana ispunio je obećanje dato Međunarodnoj fudbalskoj federaciji i dozvolio ženama da pristustvuju fudbalskim utakmicama. Iz FIFA napominju da neće odstupiti od stava da žene moraju da imaju pristup stadionima.

Iran

Alex Livesey, Getty Images Sport

FIFA neće odstupiti od čvrstog stava da žene u Iranu moraju da imaju pristup fudbalskim stadionima i da mogu da dolaze na utakmice.

Ženama je u Iranu bilo zabranjeno da dolaze na fudbalske utakmice kada igraju muškarci još od 1979. i islamske revolucije. Početkom meseca predsednik FIFA Đani Infantino poručio je da FIFA ima čvrste garancije Irana da će žene moći da dolaze na utakmice.

U sredu je svet obišla vest da je Iran obećanje i održao pa su žene kupile već oko 3.500 ulaznica za meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru u kome će Iran u četvrtak igrati protiv Kambodže.

"Ne radi se samo o jednoj utakmici. Nećemo odustati od ovoga. Fokusirani smo na to da meč koji se igra 10. oktobra bude samo prvi u nizu koji će žene moći da gledaju. Želimo da budemo sigurni da će im biti dozvoljeno i da dolaze na ligaške mečeve. FIFA ima jasan stav - svi navijači moraju da budu jednaki u mogućnosti da dolaze na utakmice", rekla je za BBC Džojs Kuk, šef FIFA edukativnog sektora.

"Ovo je trenutak za pravu promenu. Moramo da budemo sigurni da će svi imati ista prava i da svi koji žele mogu da dolaze na utakmice", dodala je ona.

Kuk je u razgovoru za BBC prokomentarisala i smrt Sahar Kodajari koja je preminula od posledica samospaljivanja. Ona je tim postupkom želela da izbegne kaznu koja bi joj sledila jer se prerušila u muškarca kako bi gledala utakmicu i to je i bio događaj koji je dodatno pokrenuo FIFA da insistira na promenama.

"Svi smo veoma tužni zbog toga što se dogodilo Sahar. Moramo da se postaramo da se to nikada ne ponovi. Poslali smo jasnu poruku lokalnim vlastima, kako fudbalskim tako i političkim, ponudili smo pomoć jer želimo praktična rešenja a ne samo obećanja", rekla je Kuk.

Iran

Alexander Hassenstein, Bongarts

Upitana da li će Iran biti kažnjen odigravanjem mečeva van svoje teritorije ako se ne bude pridržavao dogovora nakon meča u četvrtak, Kuk je rekla da nije poenata u tome da se mečevi igraju negde drugo već da se igraju u Iranu i da na njih može da dođe ko god da želi bez obzira na pol.

Kapiten ženske fudbalske reprezentacije Irana Marijam Šodžai zadovoljna je preokretom, ali je podsetila da su žene Irana i pre Saharine smrti pisale FIFA o svojim problemima:

"Sahar je preminula pre nekoliko nedelja, a mi FIFA šaljemo pisma već godinama. Da su ozbiljnije shvatili naša pisma i našu situaciju smrt ove devojke se ne bi dogodila. Promena će se dogoditi, to je sigurno, jer Iranke nisu žene koje samo sede kod kuće i ne rade ništa. To su obrazovane, nezavisne žene koje aktivno učestvuju u svim dešavanjima. Želim da ceo svet zna koliko su žene Irana moćne".

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Томаш

Вов...

Odgovori 0 0

* Sva polja su obavezna

Vlasnik PSŽ kupio vilu bivšem genseku FIFA

Vlasnik PSŽ kupio vilu bivšem genseku FIFA

Vlasnik PSŽ kupio vilu bivšem genseku FIFA

Nedavno se pojavila vest da je švajcarsko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv protiv katarskog šeika i vlasnika Pari Sen Žermena Nasera Al-Kelaifija zbog korupcije.

Pokrenuta istraga protiv vlasnika PSŽ

Pokrenuta istraga protiv vlasnika PSŽ

Pokrenuta istraga protiv vlasnika PSŽ

Švajcarsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv vlasnika fudbalskog kluba Pari Sen Žermena Nasera Al-Kelaifija zbog malverzacija sa televizijskim pravima.

Najmoćniji fudbalski agenti protiv FIFA

Autor

Najmoćniji fudbalski agenti protiv FIFA

Najmoćniji fudbalski agenti protiv FIFA

U četvrtak je u Cirihu održan sastanak 120 najmoćnijih fudbalskih agenata koji su razgovarali o pokušaju FIFA da ukine proviziju koju menadžerima plaćaju klubovi.

FIFA osnovala fond za igrače koji nemaju primanja

FIFA osnovala fond za igrače koji nemaju primanja

FIFA osnovala fond za igrače koji nemaju primanja

FIFA je zajedno sa udruženjem profesionalnih igrača (FIFPro) pokrenula fond, čija svrha će biti zbrinjavanje fudbalera koji su ostali bez primanja.
Loading...