Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Fudbal

10.10.2019 | 02.13 > 02:19

"Da svetu bude jasno koliko su moćne žene Irana"

Autor

Fudbalski savez Irana ispunio je obećanje dato Međunarodnoj fudbalskoj federaciji i dozvolio ženama da pristustvuju fudbalskim utakmicama. Iz FIFA napominju da neće odstupiti od stava da žene moraju da imaju pristup stadionima.

Iran

Alex Livesey, Getty Images Sport

FIFA neće odstupiti od čvrstog stava da žene u Iranu moraju da imaju pristup fudbalskim stadionima i da mogu da dolaze na utakmice.

Ženama je u Iranu bilo zabranjeno da dolaze na fudbalske utakmice kada igraju muškarci još od 1979. i islamske revolucije. Početkom meseca predsednik FIFA Đani Infantino poručio je da FIFA ima čvrste garancije Irana da će žene moći da dolaze na utakmice.

U sredu je svet obišla vest da je Iran obećanje i održao pa su žene kupile već oko 3.500 ulaznica za meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru u kome će Iran u četvrtak igrati protiv Kambodže.

"Ne radi se samo o jednoj utakmici. Nećemo odustati od ovoga. Fokusirani smo na to da meč koji se igra 10. oktobra bude samo prvi u nizu koji će žene moći da gledaju. Želimo da budemo sigurni da će im biti dozvoljeno i da dolaze na ligaške mečeve. FIFA ima jasan stav - svi navijači moraju da budu jednaki u mogućnosti da dolaze na utakmice", rekla je za BBC Džojs Kuk, šef FIFA edukativnog sektora.

"Ovo je trenutak za pravu promenu. Moramo da budemo sigurni da će svi imati ista prava i da svi koji žele mogu da dolaze na utakmice", dodala je ona.

Kuk je u razgovoru za BBC prokomentarisala i smrt Sahar Kodajari koja je preminula od posledica samospaljivanja. Ona je tim postupkom želela da izbegne kaznu koja bi joj sledila jer se prerušila u muškarca kako bi gledala utakmicu i to je i bio događaj koji je dodatno pokrenuo FIFA da insistira na promenama.

"Svi smo veoma tužni zbog toga što se dogodilo Sahar. Moramo da se postaramo da se to nikada ne ponovi. Poslali smo jasnu poruku lokalnim vlastima, kako fudbalskim tako i političkim, ponudili smo pomoć jer želimo praktična rešenja a ne samo obećanja", rekla je Kuk.

Iran

Alexander Hassenstein, Bongarts

Upitana da li će Iran biti kažnjen odigravanjem mečeva van svoje teritorije ako se ne bude pridržavao dogovora nakon meča u četvrtak, Kuk je rekla da nije poenata u tome da se mečevi igraju negde drugo već da se igraju u Iranu i da na njih može da dođe ko god da želi bez obzira na pol.

Kapiten ženske fudbalske reprezentacije Irana Marijam Šodžai zadovoljna je preokretom, ali je podsetila da su žene Irana i pre Saharine smrti pisale FIFA o svojim problemima:

"Sahar je preminula pre nekoliko nedelja, a mi FIFA šaljemo pisma već godinama. Da su ozbiljnije shvatili naša pisma i našu situaciju smrt ove devojke se ne bi dogodila. Promena će se dogoditi, to je sigurno, jer Iranke nisu žene koje samo sede kod kuće i ne rade ništa. To su obrazovane, nezavisne žene koje aktivno učestvuju u svim dešavanjima. Želim da ceo svet zna koliko su žene Irana moćne".

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Томаш

Вов...

Odgovori 0 0

* Sva polja su obavezna

I FIFA u borbi protiv AIDS, malarije i tuberkuloze

Autor

I FIFA u borbi protiv AIDS, malarije i tuberkuloze

I FIFA u borbi protiv AIDS, malarije i tuberkuloze

Međunardona fudbalska federacija planira organizaciju događaja na kome će biti prikupljan novac za lečenje obolelih od AIDS, malarije i tuberkuloze, najavio je Đani Infantino. Ideja je da se, uz prikupljanje sredstava, podigne svest javnosti o ovim bolestima.

Posle 40 godina: Žene u Iranu mogu na stadion

Posle 40 godina: Žene u Iranu mogu na stadion

Posle 40 godina: Žene u Iranu mogu na stadion

Više od 40 godina žene nisu smele da prisustvuju fudbalskim mečevima u Iranu, a pošto je FIFA zapretila islamskoj državi zbog politike koja je samo muškarcima dozvoljavala pristup fudbalskim utakmicama, doneta je odluka po kojoj će i žene moći da gledaju mečeve.

FIFA objasnila: Glasovi nevažeći zbog velikih slova

FIFA objasnila: Glasovi nevažeći zbog velikih slova

FIFA objasnila: Glasovi nevažeći zbog velikih slova

Glasovi iz Fudbalskog saveza Egipta u izboru za FIFA Best nagradu nisu prihvaćeni zbog toga što su bili napisani velikim slovima, saopšteno je iz krovne fudbalske organizacije.

FIFA menja pravila da ograniči zaradu agenata

Autor

FIFA menja pravila da ograniči zaradu agenata

FIFA menja pravila da ograniči zaradu agenata

Međunarodna fudbalska federacija najavila je usvajanje niza mera kojima će biti ograničen iznos koji od transfera mogu da dobiju agenti igrača, kao i iznosa kojim klubovi mogu da učestvuju u ugovorima o pozajmicama.
Loading...