Maja Hitij, Bongarts

Fudbal

11.10.2017 | 11.00

Dva debitanta na SP u Rusiji – Island i Panama

Plasman Paname na Svetsko prvenstvo potvrdio je da će se u Rusiji takmičiti dva debitanta jer je pre Kanalerosa prvo pojavljivanje na svetskoj smotri obezbedio Island.

Maja Hitij, Getty Images News

To znači da će ovaj turnir imati više debitanata od prethodna dva (Slovačka 2010. i BiH 2014. su bili jedini).

Poslednji put dva debitanta na jednom SP viđena su još pre četiri decenije u Argentini, kada su se na spisak učesnika upisani Tunis i Iran.

Uz prva dva turnira (13 u Urugvaju 1930, tri manje u Italiji 1934. godine) najviše debitanata viđeno je 2006. U Nemačkoj se prvi put pojavilo čak šest ekipa – Angola, Gana, Togo, Obala Slonovače, Trinidad i Tobago i Ukrajina, uz nastupe Češke i SCG, koje nasleđuju ranije učesnike, ali u novom formatu dotle nisu igrali.

Zanimljivo je da su Česi četvrta inkarnacija istog tima (posle ČSR, ČSSR i ČSFR), dok je Srbija već šesta (KJ, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG).

Po jedan predstavnik sa prethodna dva turnira bio je minimum u dosadašnjem 21 izdanju. Pre 1978. samo dvaput viđena su po dva debitanta, oba puta šezdesetih. Čile '62 predstavio nam je Bugarsku i Kolumbiju, a Englesa '66 Portugal i Severnu Koreju.

Pred Islandom i Panamom je težak posao jer su od 14 debitanata u ovom veku prvu fazu prošla samo tri – Senegal 2002, Ukrajina 2006. i Slovačka 2010. godine. Islanđanima će biti lakše jer će biti u trećem šeširu, dok Panamu čeka četvrti.


Island je 77, a panama 78. tim koji je igrao na SP, što je 37% svih članica FIFA. Takođe, ovo je deveti uzastopni turnir na kojem debituje po jedan (uvek po jedan) evropski tim – počev od Danske 1986. ukupno je 35 evropskih timova igralo na sp i 11 iz CONCACAF.

Od 12 učesnika baraža nijedan ne bi bio debitant ako se plasira, ali u afričkoj zoni je moguće da prvi put vidimo Burkinu Faso ili Zelenortska ostrva, iako su njihovi izgledi mnogo manji nego oni koje u istoj grupi ima Senegal.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Brki

I Srbija je 2010 bila debitant......

Odgovori 4 16

Petar

.Srbija je igrala 1930.-te na prvom svetskom prvenstvu u Urugvaju. Pre nego sto su tvoji i postojali

9 1

* Sva polja su obavezna

SK podkast: Sa Englezima i Hrvatima do polufinala

SK podkast: Sa Englezima i Hrvatima do polufinala

SK podkast: Sa Englezima i Hrvatima do polufinala

Vladimir Novaković, Gojko Andrijašević i Milo Lekić analizirali su preostala dva četvrtfinala Svetskog prvenstva i plasman Engleske i Hrvatske među četiri najbolje reprezentacije na svetu.

Čudesan Svetski kup gledamo... Pola čovek, pola plan B

Čudesan Svetski kup gledamo... Pola čovek, pola plan B

Čudesan Svetski kup gledamo... Pola čovek, pola plan B

Stanite na tren i pomislite: Onoliko fudbala na svetskom prvenstvu koliko smo gledali u 79 sati od subote popodne, kada su Francuzi i Argentinci krenuli, do utorka uveče, kada je Erik Dajer prekinuo seriju engleskih neuspeha sa bele tačke, gledaćemo i u narednih 52 i po meseca.

O penalima i obaveznoj igri

O penalima i obaveznoj igri

O penalima i obaveznoj igri

Zbog pripreme za meč Hrvata i Danaca, reakcije na sva četiri meča prva dva dana eliminacija čitaćete u jednom tekstu. Nije bilo baš zabavno, ali imalo je svašta da se vidi.

SK podkast: Ćao Mesi, ćao Ronaldo

SK podkast: Ćao Mesi, ćao Ronaldo

SK podkast: Ćao Mesi, ćao Ronaldo

Vladimir Novaković, Milo Lekić i Dragan Čiča u SK podkastu su analizirali prve utakmice četvrtfinala Svetskog prvenstva u Rusiji i najavili nedeljne mečeve, sa posebnim akcentom na duel između Hrvatske i Danske.
Loading...