Handout/Getty Images

Fudbal

04.10.2019 | 23.44

Da li će i Mundijal u Kataru 2022. biti fijasko?

Svetsko prvenstvo u atletici u Dohi predstavlja pilot probu za najveće planetarno takmičenje u fudbalu, koje treba da bude održano krajem 2022. godine. Nekadašnji fudbaler Mario Bazler, koji je svoju igračku karijeru okončao u katarskom klubu Al-Rajan, nije dao optimistične prognoze.

World Cup Qatar 2022.

Christopher Pike/Getty Images

Krajnje izmoreni sportisti, poluprazni stadioni i astronomske cene piva su okolnosti koje očekuju posetioce Mundijala, ukoliko taj šampionat bude nalik ovom u atletici. Atletičari se trenutno, kako se navodi, bore sa neljudskim uslovima.

Organizatorima je ostalo još oko tri godine i dva meseca da saberu utiske i izvedu zaključke iz iskustava, koje trenutno sakupljaju u vrelini katarske pustinje.

Ubacili su nas u rernu. Načinili su od nas morske prasiće, zamorčiće“, istakao je francuski takmičar u brzom hodanju Joan Dinis posle trke na 50 kilometara.

Ipak, fudbaleri će biti pošteđeni vrućine i velike vlažnosti vazduha, koje atletičarima otežavaju takmičenje i život. Umesto sadašnjih 40 stepeni, koje Dohu u vreme popodneva čine nepodnošljivo vrelom, sredinom novembra se očekuje podnošljivih tridesetak stepeni, uz relativno visoku vlažnost vazduha.

Mario Bazler je na svojoj koži osetio ekstremne uslove u toj bliskoistočnoj državi.

Vrućina je nepodnošljiva, posebno u prvim nedeljama po dolasku“, istakao je na početku Nemac, koji je u Katar stigao dok je fudbal tamo još bio na amaterskom nivou.

Maddie Coates

Getty Images/Maja Hitij

Tada je bilo relativno teško jer sam ja bio jedan od prvih igrača iz Evrope, koji je tamo angažovan. Dešavalo se da dođem na trening, a da je bilo prisutno još samo trojica igrača“.

Katarska liga je u međuvremenu napredovala i postala profesionalnija, i to zahvaljujući dolasku igrača visokog ranga, kao što je Ćavi, koji je i po završetku karijere ostao u Dohi.

Dok fudbaleri moraju da se nose sa teškim vremenskim uslovima tokom cele godine, predstavnici nacionalnih timova iz celog sveta će 2022. godine imati tu privilegiju da izmaknu najvećim vrućinama. U uslovima koji trenutno vladaju u Kataru, fudbalerima bi bilo veoma teško da celu utakmicu privedu kraju.

Očekuje se da bi za vreme večernjih mečeva trebalo da bude oko 25 stepeni, uz moguće povremene pljuskove. Ipak, ukoliko Miholjsko leto odabere da poseti Katar baš 2022, organizatori bi mogli da imaju ozbiljnih problema. Trenutno svaki stadion na kome se takmiče atletičari biva rashlađen klima uređajima.

Mislim da to nije potrebno jer je i za vreme drugih Svetskih prvenstava, koja se organizuju preko leta u Nemačkoj ili u nekoj državi, takođe 30 ili 35 stepeni. U novembru i decembru neće biti tako toplo u Kataru, pa bi bilo bolje uštedeti novac koji bi za to bio potrošen“.

Ono što bi ljubitelje fudbala moglo da šokira mnogo više nego vrućina su astronomske cene piva. Oko 15 evra za pola litra nije retkost u Dohi, i to ako uopšte uspete da nađete prodajni punkt. U Kataru oduvek važe stroga pravila, koja se tiču prodaje alkohola.

2019 World Athletics Championships, Doha

Getty Images, Alexander Hassenstein

U javnosti ne smete da pijete, samo kod kuće. U pojedinim prodavnicama možete da nabavite alkohol, ili u hotelima. Ako pijete na ulici, odmah ćete biti uhapšeni“.

Kako stari stoje, za vreme Mundijala neće biti napravljeni nikakvi izuzeci, te posledično neće biti prodaje alkoholnih pića u području stadiona.

Još jedna činjenica koju atletičari konstatuju sa blagim razočaranjem je nedovoljno interesovanje i prisustvo gledalaca.

Razočaravajuće je da nema gledalaca. Može da se pretpostavi da ih neće biti mnogo ni na SP u fudbalu. Možda će za mečeve poput Nemačka – Engleska doputovati nekih 20.000 navijača, ali van toga će ih biti relativno malo“, zaključio je Bazler.

Brojni radnici iz siromašnih azijskih država rade na izgradnji osam stadiona, koji treba da budu gotovi pre početka SP, i to u veoma lošim uslovima.

Organizatorima je ostalo da ispune još mnogo toga pre početka šampionata, a ostaje pitanje da li će sve to zaista biti na radost i zadovoljstvo navijača, ali i samog fudbala.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

libelula

U Dubaiu, na nekom pedesetom spratu zgrade vidi se susedna zgrada u izgradnji u istom nivou a na zadnja tri-četiri sprata , pa sigurno po 200-300 “radnika” na svakoj etaži , njih 250 sedi, ostali kao rade, usporeno, valjda zbog vrućine, objašnjavaju nam da su iz Bangladeša, Pakistana, Indije, da su im uzeli pasoše, da rade za 1 dolar i da idu kući otom-potom . To ne vidi “svetski policajac” samo im treba nafta. Tako i u Kataru ,zapad pravi stadione i ostalu infrastrukturu i ima enormnu zaradu , FIFA ima zagarantovanu zaradu a gubici idu domaćinu . Pametan zapad.

Odgovori 13 0

Drugar

On brine u kakvim ce uslovima da pimlaju loptu fudbaleri,a ne pita se u kakvim uslovima rade robovi na tim stadionima i koliko ih je do sada poginulo na istim!!!

Odgovori 36 1

Orlando

Biće po zasluzi!

Odgovori 11 0

* Sva polja su obavezna

Katar želi saradnju sa ruskim kompanijama pred SP 2022.

Autor

Katar želi saradnju sa ruskim kompanijama pred SP 2022.

Katar želi saradnju sa ruskim kompanijama pred SP 2022.

Katarska Investiciona agencija za promociju (IPAQ) objavila je da uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine istražuje mogućnosti za saradnju sa ruskim kompanijama koje su učestvovale u organizaciji Mundijala u ovoj zemlji.

Amerikanke i Amerikanci dominirali u štafeti 4x400 m

Autor

Amerikanke i Amerikanci dominirali u štafeti 4x400 m

Amerikanke i Amerikanci dominirali u štafeti 4x400 m

U sedam disciplina su u nedelju u Dohi podeljene medalje na Svetskom prvenstvu u atletici.

Zlato za Hasan; Sinančević bez plasmana

Autor

Zlato za Hasan; Sinančević bez plasmana

Zlato za Hasan; Sinančević bez plasmana

U subotu su na Svetskom prvenstvu u Dohi podeljene medalje u šest disciplina.

Perkovićeva: Izvukla sam nekakvu medalju

Autor

Perkovićeva: Izvukla sam nekakvu medalju

Perkovićeva: Izvukla sam nekakvu medalju

Sandra Perković nije uspela da odbrani zlato osvojeno u Londonu. U Dohi je morala da se zadovolji bronzom, ali kako je rekla bilo je pitanje da li će se uopšte takmičiti.
Loading...