Španija i Portugal bi da zajedno organizuju SP 2030

Octavio Passos/Getty Images

Španija i Portugal su potvrdili da će se zajedno kandidovati za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine.

Uoči prijateljske utakmice u Lisabonu u sredu, završenoj na stadionu Žoze Alvelade nerešeno 0:0, Fudbalske federacije Španije i Portugala ratifikovale su sporazum o zajedničkoj organizaciji.

Povezano

Naš sporazum znači važan korak za ovaj zajednički projekat federacija, ali i zemalja„, rekao je predsednik FA Španije Luis Rubiales.

On je dodao da je „fudbal kao sport veličanstven alat za ubrizgavanje snage i volje za prevladavanjem u ovim trenucima velikih poteškoća”.

Malo stvari može biti uzbudljivije od prilike za organizaciju Svetskog prvenstva i ne možemo smisliti boljeg partnera od Portugala. Idemo ruku pod ruku sa portugalskom federacijom„, istakao je Luis Rubiales.

Katar je sledeći domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine, dok će Kanada, Sjedinjene Američke Države i Meksiko zajedno biti organizatori četiri godine kasnije.

Odluku o mestu održavanja Svetskog prvenstva 2030. FIFA će doneti 2024. godine, a postupak nadmetanja započeće 2022. godine.

Pored zajedničke kandidature Španije i Portugala u trci je Maroko, samostalno, kao i Urugvaj, Argentina, Paragvaj i Čile koji bi kao kvartet organizovali završni turnir SP.