Janković i Mugoša: Naš cilj je Evropsko prvenstvo

Giuseppe Bellini/Gatty Images

Fudbaleri Crne Gore ostali su u trci za osvajanje prvog mesta u grupi. Pobedili su Litvaniju sa 4:1 u Viljnusu, pa sada imaju samo bod manje u odnosu na prvoplasiranu Srbiju.

Međutim, ono što mnogo više raduje stručni štab Crne Gore na čelu sa Ljubišom Tumbakovićem koji nije mogao da vodi meč zbog isključenja na meču sa Srbijom je karakter i pozitivna energija koja krase državni tim. Naime, Crna Gora tokom kvalifikacija za Mundijal ni jednu utakmicu nije odigrala u kompletnom sastavu, a samo malo sreće i iskustva je nedostajalo da stigne do Svetskog prvenstva.
Problem sa povredama se nastavio i tokom Lige nacija, ali bez obzira što u prvom, a zatim u drugom krugu, stručni štab nije mogao da računa na pet, šest igrača iz prve postave, Crna Gora je uspela da ostvari dobre rezultate i da poslednji prozor čeka sa nadom da može do prvog mesta.

Mnogo važna pobeda za nas, pokazali smo reakciju nakon poraza od Srbije i opet smo u igri za prvo mesto u grupi. Odlično smo ušli u utakmicu, brzo stigli do gola, a zatim postigli još dva u finišu prvog poluvremena. U tom trenutku je pitanje pobednika rešeno. U nastavku smo bili mirniji, kontrolisali smo dešavanja na terenu, stvarali šanse, postigli još jedan gol. Ja sam napadač, a mi smo uvek gladni golova, tako da je iluzorno pričati o tome kolilko mi znači što sam dva puta zatresao mrežu Litvanije. S druge strane, najvažnije je da Crna Gora pobedeđuje, da stvaramo pozitvnu energiju i tim koji će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, uveren sam izboriti mesto na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore”, rekao je dvostruki strelac protiv Litvanije i član Inčon junajteda iz Južne Koreje Stefan Mugoša.

Verujem da ćemo tokom kvalifikacija za šampionat Evrope biti u kompletnom sastavu i da će nas konačno povrede malo zaobići”.
Umesto Ljubiše Tumbakovića, utakmicu protiv Litvanije je vodio Aleksandar Janković. Posao je odrađen sjajno, iako u timu nije bilo Jovetića, Savića, Marušića, Jankovića, Vukčevića.

Imali smo problema u pripremi meča, ali odigrali smo disciplinovano, pametno i lepo. Na kraju smo zasluženo stigli do pobede i tri boda koja nas ostavljaju u trci za osvajanje prvog mesta”, rekao je Janković.

Ligu nacija doživljavamo kao pripremu za ostvarenje primarnog cilja, a to je plasman na Evropsko prvenstvo koje planiramo da ostvarimo kroz kvalifikacije koje slede. To naravno ne znači da smo bez ambicija u novoformiranom takmičenju, a to smo na na kraju, krajeva pokazali u do sada odigranim mečevima. Čekaju nas dueli sa Srbijom i Rumunijom, a naš cilj će na oba meča biti pobeda”, naglasio je Janković.

Uoči poslednja dva kola Srbija ima osam, Crna Gora sedam, Rumunija šest, a Litvanija se bez osvojenog boda već preselila u niži rang takmičenja u Ligi nacija.