Vreme razrešenja: Ko će gore, ko dole, a ko na F4?

Matthias Hangst, Getty Images

Premijerno izdanje Lige nacija ulazi u samu završnicu, a posle novembarskih mečeva biće poznati sastavi svih divizija za naredni ciklus ovog takmičenja, kao i ekipe koje će se boriti za trofej.

Ono što se sada zna je da su plasman u viši rang obezbedili Ukrajina u Diviziju A i Gruzija u Diviziju C, dok su ekipe koje su pale u niži rang Poljska i Island iz Divizije A u Diviziju B i Litvanija iz Divizije C u Diviziju D. Daleko mnogo je više nepoznatih, a evo i kako stoje stvari u ostalim divizijama i pregled mečeva koji se igraju u narednih nedelju dana kada se završava premijerno izdanje Lige nacija, osim za četiri najbolja tima.

Divizija A

Poznato je koje će dve ekipe pasti u Diviziju B, ali još se ne znaju dva putnika za niži rang, kao i svi učesnici Fajnal fora. Sigurno će sledeće sezone u Diviziji A igrati Francuska, Švajcarska, Belgija, Portugalija i Italija, dok ostali i dalje strepe. U Grupi 1 Francuska je lider sa sedam bodova i već u petak ima prvu meč loptu za plasman na Fajnal for. Aktuelni svetski šampion gostuje drugoplsiranoj Holandiji od koje ima četiri boda više, ali i utakmicu više i dovoljan mu je bod za obezbeđivanje mesta među najboljom četvorkom. Bodom bi i Holandija bila na pragu obezbeđivanja opstanka u elitnoj diviziji, jer bi u poslednjem kolu na gostovanju Nemačkoj samo porazom od četiri i više golova razlike pali na poslednje mesto. U slučaju pobede, imali bi šansu još jednim trijumfom nad Nemcima da se plasiraju na Fajnal for što bi bilo veliko iznenađenje s obzirom sa kojih pozicija su krenuli u ovaj ciklus. A ako bi pobedili Francusku 1:0 ili sa dva i više golova razlike i remi u Nemačkoj bi im obezbedio prvo mest. Nemci da bi opstali moraju da se nadaju da će Francuska pobediti Holandiju i da će to isto oni učiniti tri dana kasnije, u utorak.

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

U Grupi 2 situacija je kristalno jasna. Za plasman na Fajnal for bore se Švajcarska i Belgija i one će to pitanje rešiti u međusobnom duelu u nedelju. Pre toga u četvrtak Belgija dočekuje Island i već planiranom pobedom otišli bi na tri boda prednosti u odnosu na Švajcarce, što znači da bi im u poslednjem kolu u Švajcarskoj bio dovoljan i nerešen rezultat. Sa druge strane Sajdžije bi u tom slučaju morale da pobede 1:0 ili sa dva i više golova razlike.

Za prvo mesto u Grupi 3 boriće se Portugalija i Italija. Aktuelni evropski šampion ima dva boda više od Azura, ali i direktan duel na terenu konkurenta u subotu. Čak i da pretrpe poraz, Portugalci će u poslednjem kolu u umorak na svom terenu imati priliku da pobedom nad Poljskom osiguraju prvo mesto. Italija bi mogla da bude prva samo u dva slučaja. Svakako mora da pobedi u sledećem meču, a ukoliko to učini sa dva gola i više razlike, onda će joj biti dovoljan i remi Portugalaca i Poljaka. U suprotnom, moraće da se nadaju pobedi Poljaka u Lisabonu.

Možda će najzanimljivije biti u Grupi 4. Porazom od Engleske na svom terenu 3:2 Španci su znatno zakomplikovali situaciju. I dalje su lideri sa šest bodova, dva više od Engleske, samim tim i dalje drže stvar u svojim rukama. Međutim, u narednom meču u četvrtak moraju da pokupe sva tri boda iz Hrvatske ako žele da reše pitanje plasmana na Fajnal for. Ukoliko to ne uspeju strepeće tri dana kasnije, jer tada Engleska dočekuje Hrvatsku i pobedom Gordi Albion obezbeđuje plasman među četiri najbolja. Šansa postoji i za Hrvatsku, ali ona mora da ostvari dve pobede.

Grupa 1
16.11. Holandija – Francuska (SK1 20,45)
19.11. Nemačka – Holandija (SK1 20,45)

Grupa 2
15.11. Belgija – Island (SK4 20,45)
18.11. Švajcarska – Belgija (SK1 20,45)

Grupa 3
17.11. Italija – Portugalija (SK1 20,45)
20.11. Portugalija – Poljska (SK2 20,45)

Grupa 4
15.11. Hrvatska – Španija (SK1 20,45)
18.11. Engleska – Hrvatska (SK1 15,00)

Dennis Grombkowski, Getty Images Sport

Divizija B

Glavni cilj svakako je plasman u Diviziju A, a to je učinila Ukrajina, sa sve tri pobede u Grupi A. Ona će do kraja odigrati u gostima sa Slovačkom u petak, a taj meč je važniji za Slovake. Važniji, ali ne i presudan jer svakako borbu za opstanak biju u sledećoj utakmici tri dana kasnije u Češkoj. Česi su u prvom meču slavili 2:1 i Slovacima igra jedino pobeda, a ukoliko ne osvoje bod protiv Ukrajine, moraće da slave sa dva i više golova razlike ili minimalno ali od 3:2 pa naviše.

Rusija je na dobrom putu da se pridruži Ukrajini. Ima četiri boda više u odnosu na drugoplasiranu Tursku u Grupi 2 i šest od trećeplasirane Švedske. Teoretski samo Švedska može da ih ugrozi, ali pod uslovom da zabeleži oba trijumfa do kraja. Prvi u subotu u gostima protiv Turske i drugi tri dana kasnije kod kuće protiv Rusije.

Bosna i Hercegovina perfektno je odradila prve tri utakmice zabeleživši sve tri pobede, ali posao i dalje nije završen. Trenutno su lideri Grupe 3, imaju obezbeđen opstanak u Diviziji B, ali i lepu šansu za plasman u elitno društvo. I to već u četvrtak kada gostuju Austriji. Čak i sa minimalnim porazom uz golove Zmajevi Roberta Prosinečkog biče sigurno prvi bez obzra na ishod drugog duela tri dana kasnije u Belfastu između Severne Irske i Austrije.

Vels se izdvojio na čelu Grupe 4 i ima šest bodova. Danska ima dva manje ali i meč manje. Pride, Danci imaju direktan duel sa Velšanima, doduše u gostima u petak i pobedom sigurno obezbeđuje prvo mesto. Remijem ili porazom ostaje i dalje u prilici, ali mora da dobije Irsku u Kopenhagenu tri dana kasnije. Irska sa bodom mora da se nada da će Danska izgubiti od Velsa i da će je eventualno u Kopenhagenu pobediti.

Grupa 1
16.11. Slovačka – Ukrajina (SK 9 20,45)
19.11. Češka – Slovačka (SK HD 20,45)

Grupa 2
17.11. Turska – Švedska (SK1 18,00)
20.11. Švedska – Rusija (SK5 20,45)

Grupa 3
15.11 Austrija – Bosna i Hercegovina
18.11 Severna Irska – Austrija (SK1 18,00)

Grupa 4
16.11. Vels – Danska (SK HD 20,45)
19.11. Danska – Irska (SK2 20,45)

Giuseppe Bellini, Getty Images Sport

Divizija C

Srbija je jedan od timova koji se nalaze na dobrom putu da obezbedi plasman u viši rang. Lider je Grupe 4 sa osam bodova, ali prva tri tima deli samo dva boda. Drugi su Crnogorci, koji gostuju u Beogradu u subotu i taj meč bi mogao da reši mnogo toga. Pobedom izabranici Mladena Krstajića izbacuju iz igre nekadašnje zemljake i protiv Litvanije će tri dana kasnije takođe kod kuće imati meč loptu. Ako pobede izabranici Ljubiše Tumbakovića, oni će se pitati i u poslednjem kolu protiv Rumunije u Podgorici juriće pobedu čime bi obezbedili Diviziju B. Rumuni se nadaju da Srbija neće pobediti Crnu Goru i da će oni pobediti Litvaniju kod kuće i u Podgorici čime bi oni obezbedili plasman u viši rang.

U Grupi 1 teoretski sve tri ekipe konkurišu za plasman u viši rang, ali i selidbu u niži. Prava rašomonijada dogodila bi se ukoliko bi Škotska prvo pobedila Izrael kod kuće, a onda izgubila u Tirani. Tada bi sve tri ekipe imale po šest bodova i odlučivala bi gol razlika. Trenutno Izrael ima šest bodova, a Škotska i Albanija po tri, sa tim da Škotska ima meč manje.

Finskoj je potreban samo bod u predstojeća dva meča sa Grčkom i Mađarskom u gostima. Čak i da minimalno izgube u narednom meču od Grčke, ili sa dva gola razlike uz golove, lider Grupe 2 završava posao. Sa druge strane Estonija je u najnezavidnijoj situaciji jer je poslednja, a ako u narednom meču ne pobedi Mađarsku u Budimpešti, sledi joj selidba u najslabiju diviziju.

Za prvo mesto u Grupi 3 bore se Norveška i Bugarska, koje imaju po devet bodova. U narednom kolu Norvežani gostuju Sloveniji, dok Bugari gostuju Kipru, a sve je to uvertira za derbi grupe tri dana kasnije u Norveškoj. Ukoliko uđu bodovno poravnati Bugarima bi i remi bio dovoljan za prolaz, dok Norvežanima igra samo pobeda. Slovenija ja na rubu ispadanja a da bi opstali moraju da pobede Kipar u poslednjem kolu na svom terenu, ali i da se nadaju da u narednom neće Kiprani osvojiti više bodova protiv Bugarske nego oni protiv Bugarske.

Grupa 1
17.11 Albanija – Škotska (SK4, 20.45)

Grup 2
15.11. Grčka – Finska (SK5, 20.45)
15.11. Mađarska – Estonija (SK7, 20.45)

Grupa 3
16.11. Slovenija – Norveška (SK7, 20.45)
16.11. Kipar – Bugarska (SK4, 20.45)

Grupa 4
17.11. Srbija – Crna Gora (SK1, 15.00)
17.11. Rumunija – Litvanija (SKHD, 20.45)

Divizija D

Gruzija je već završila posao, a na dobrom putu je i Makedonija, iako je ubedljivim porazom od Jermenije dosta zakomplikovala situaciju. Ipak, već u narednom meču lider Grupe 4 ima sjajnu priliku da odradi posao do kraja. Ako pobedi u petak Lihtenštajn u gostima a Gibraltar i Jermenija odigraju nerešeno, sve je rešeno. Ukoliko pak bude pobednika u Gibraltaru, Makedoncima će biti potreban još samo bod u poslednjem kolu kod kuće baš protiv Gibraltara.

U grupama 2 i 3 već je mnogo zanimljivije. Luksemburg ima bod više u Grupi 2 u odnosu na Belorusiju, a četiri od Moldavije i upravo u poslednja dva kola igra protiv ova dva rivala, prvo kod kuće sa Belorusima i ako to pobedi, onda je gostovanje Moldaviji lišeno rezultatske neizvesnosti. Što se tiče Grupe 3 Selekcija FS Kosova ima osam bodova, dva više od Azerbejdžana i četiri od Farskih Ostrva i ako pobedi Maltu u subotu u gostima, čekaće remi između Azerbejdžana i Farskih Ostrva u Bakuu da osigura plasman u Diviziju C. Ako tada ne osiguraju, imaće šansu da to učine tri dana kasnije na svom terenu protiv Azera.

Grupa 1
15.11. Andora – Gruzija
15.11. Kazahstan – Letonija (SK2, 16.00)

Grupa 2
15.11. Luksemburg – Belorusija (SK10, 20.45)
15.11. San Marino – Moldavija

Grupa 3
17.11. Malta – Kosovo (SK6, 18.00)
17.11. Azerbejdžan – Farska Ostrva (SKHD, 18.00)

Grupa 4
16.11. Lihtenštajn – Makedonija (SK3, 20.45)
16.11. Gibraltar – Jermenija (SK8, 20.45)