Liga nacija: Uskraćena Srbija i snažne komšije

Clive Rose, Getty Images Sport

Selekcije sa prostora bivše Jugoslavije imaju zapaženu ulogu u prvoj Ligi nacija. Jedan tim već je izborio promociju, dva su na korak od nje, a jedan se sa praga ispadanja vratio i ima šansu da se do kraja bori za trofej.

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Sport Klub je u četvrtak počeo da objavljuje seriju tekstova posvećenih Ligi nacija, koji su obogaćeni rezultatima analize koju je obavila Gracenote, vodeća svetska kompanija za sportsku analitiku.

U ovih šest dana očekuje vas desetak tekstova kojima ćemo propratiti kraj takmičenja u grupnoj fazi Lige nacija, i spremiti se za žreb kvalifikacionih grupa za Euro 2020, koji nas čeka početkom decembra, i za koji će šeširi biti sastavljeni isključivo po učinku u LN.

U četvrtak i petak ujutro ste mogli da vidite uvod i dnevne najave. Sada se bavimo isključivo selekcijama iz regiona.

Na osnovu rangiranja koje Gracenote sprovodi od 2002. godine, i koje je bazirano na Elo Rating sistemu (ka kojem se od ovog leta konačno okrenula i FIFA, mada je svetska kuća fudbala primenila modifikacije koje su novu listu izvele iz one prethodne) šest ex-YU selekcija podeljeno je na dve prilično kompaktne grupe.

U prvoj su Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija, sva ova tri tima su na tlu Evrope smeštena između osmog i 14. mesta (između su redom: Švajcarska, Danska, Italija i Ukrajina). Na žrebu za uvodnu sezonu Lige nacija ova tri tima su razdvojena na tri divizije.

Hrvatska u Diviziji A igra u grupi koja je i dalje potpuno otvorena, a Vatreni mogu da je završe na bilo kojoj od tri pozicije, u odnosu na rasplet meča koji će u nedelju odigrati u Londonu (pobeda ih vodi u polufinale, remi sa bar jednim datim golom stavlja ih na poziciju dva, poraz i 0:0 ih vode u drugi rang).

Shaun Botterill, Getty Images

Hrvatska je pred peto kolo bila osmi tim u Evropi i trinaesti na svetu, posle kreni-stani kvalifikacija, herojskog plasmana u finale Svetskog prvenstva i neuverljivog starta Lige nacija. Pred meč sa Španijom Hrvati su imali 1 posto šansi da osvoje trofej Lige nacija, osam posto da se plasiraju na završni turnir, 78 postoda ispadnu u niži rang, ali i 72 posto šanse da budu nosioci u kvalifikacijama za Euro. Sada je ovo poslednje gotovo potvrđeno, a popravile su im se i ostale šanse.

BiH je svoj visoki status (druga po kvalitetu u Diviziji B, posle Danske) kolo pred kraj pretvorila u promociju u elitni rang, prošavši celu grupnu fazu Lige nacija sa samo jednim primljenim golom, onim Vila Griga duboko u nadoknadi prve utakmice. Možda stil koji primenjuje Prosinečki nije lepršav, ali veoma donosi rezultate. Meč na Ernst Hapelu imao je samo jednu svrhu za b-h selekciju: da potvrdi promociju, jer je mesto u drugom šeširu bilo zakucano. Ipak, na duže staze ne treba zanemariti remi na strani sa timom koji spada u evropskih top 20. Važna stvar za Zmajeve bilo je ostvarivanje duple šanse za Euro 2020, jer čak i da ne prođu grupu, oni će imati mesto u plej ofu, a verovatno im na putu ne bi stajali najbolji timovi u Diviziji B.

Getty Image/Maddie Meyer

Srbija je već na žrebu uskraćena za svoj realni status, jer je po većini metoda računanjakomotno pripadala Diviziji B, ali je smešena u rang ispod. Prilično sigurni nastupi u grupi eksplozivnog imena C4 (dve lake pobede i dva remija u mečevima u kojima je bila znatno bolji tim) doveli su srpsku selekciju do skora od samo tri poraza u prethodnih 17 takmičarskih mečeva. Srbija je u ovom trenutku po Gracenote rankingu daleko najbolji tim Divizije C, bolja je od devet članova Divizije B(svi osim Danske, BiH i Ukrajine), čak i od dve ekipe iz Divizije A (Poljska, Island). Jedini preostali član Divizije C u top 25 selekcija Evrope je Rumunija na poziciji 18.

Krstajićev tim sada ima situaciju u svojim rukama: bodovnu prednost i dva meča kod kuće sa rivalima koje su pobedili na strani. Srbija pred subotnji meč ima 79 posto šanse da osvoji grupu, a 89 posto šanse da se nađe u trećem šeširu za Euro kvalifikacije, što je maksimum koji omogućava takmičenje u Diviziji C.

I u drugoj polovini exYU šestorke su tri tima smeštena na sedam pozicija – Crna Gora je trideset druga, Slovenija tri mesta slabija, a Makedonija je na poziciji 38. Slovenci će sigurno biti u četvrtom šeširu, Crna Gora će probati da se dokopa trećeg, ali su im šanse osam posto, dok Makedonija i dalje ima izglede da pretekne Gruziju i kao najuspešniji tim cele Divizije D izbori četvrti šešir, koji joj na papiru pripada.

Crnogorska selekcija je u vrlo neobičnoj poziciji – pobeda u Beogradu bi značila da protiv Rumuna igraju za potvrdu promocije. Dva poraza ih gotovo izvesno vode u niži rang, zbog sistema takmičenja, po kojem u Diviziji C uz tri četvrtoplasirana ispada i najslabiji trećeplasirani. Problem za CG je što su dve pobede ostvarili nad Litvanijom, a to se ne bi računalo, jer se na tabeli za najslabijeg trećeg ne gleda skor sa četvrtim. Čak bi i jedan bod iz ova dva meča bio nedovoljan, ako Rumunija očekivano savlada Litvaniju, a Kiprani dobiju jednu od preostale dve utakmice.Jezikom brojeva Tumbakovićev tim ima 7 posto šanse za promociju, a 32 posto za ispadanje.

Slovenija gotovo da nema kuda u ovom trenutku, posle remija sa Kiprom kod kuće. Da bi izbegli poslednje mesto u grupi moraju da osvoje do kraja četiri boda više od ostrvske selekcije, a i tada bi moglo da se desi da to ne bude dovoljno, jer mogu da budu najslabiji trećeplasirani tim.

Makedonija je nagli uzlet započela na polovini prošlih kvalifikacija, nastavila ga u Ligi nacija i sve do debakla u Jerevanu držala celu situaciju u rukama. Promocija i mesto u plej ofu za Euro 2020 kao primarni ciljevi su gotovo obezbeđeni (u brojevima: 91 posto),a remi Gruzije sa Andorom vraća nadu da će momci Igora Angelovskog nadmašiti kavkaski tim u trci za najbolju ekipu Divizije D, kojoj pripada mesto u četvrtom šeširu. Gruzija je najbolje rangirana u poslednjoj diviziji (na 33. mestu, iznad Makedonaca su i Belorusija i Kosovo).

Data: Gracenote