Portugalcima istorijska titula u Ligi nacija!

Jan Kruger, Getty Images Sport

Reprezentacija Portugala pobedila je selekciju Holandije u Portu u finalu Lige nacija 1:0 i tako osvojila titulu u prvom izdanju novoformiranog prestižnog takmičenja.

Gol odluke i ulaska u istoriju postigao je napadač Valensije Gonsalo Gedeš u 60. minutu.

Domaća selekcija je u većem delu utakmice bila bolja, a Lalama nije pomoglo ni što su imali više loptu u posedu. Ređale su se šanse pred golom Jaspera Silesena, Portugalci su u dva navrata tražili i jedanaesterac, a ispostavilo je da je pogodak Gedeša odlučio utakmicu.

Najbolju šansu za Lale imao je Džordžinjo Vajnaldum u 57. minutu na asistenciju Memfisa Depaja, ali je Rui Patrisio odbranio šut igrača Liverpula.

Za najboljeg igrača najmlađeg takmičenja pod okriljem UEFA proglašen je Portugalac Bernardo Silva.

Portugalci su za trijumf u prvom izdanju Lige nacija zaradili 7,5 miliona evra, a poraženi Holanđani milion manje.

Portugal je u polufinalu bio bolji od Švajcarske 3:1, dok je Holandija do meča odluke stigla trijumfom posle produžetaka identičnim rezultatom u duelu sa selekcijom Engleske.  

U utakmici za treće mesto Engleska je posle boljeg izvođenja penala bila bolja od Švajcarske, a junak je bio golman Džordan Pikford.

Meč uživo pratite i na našem sajtu.

Tok meča:

Portugalci su u 4. minutu tražili penal posle pada Bernarda Silve u kaznenom prostoru, ali sudija Maljenko se nije oglasio.

Domaća selekcija dominira, lopta je više u posedu ekipe Fernanda Santoša, ali velikih šansi nije bilo.

Holanđani nikako da dođu do svoje prepoznatljive lepršave igre, ali ne gube glavu…

U 28. minutu Rolando je bio u dobroj poziciji, šutirao je, ali je Van Dajk blokirao njegov udarac i loptu izbacio u korner.

Posle kornera Font je šutirao u okvir gola, ali je Silesen bio na mestu. Dva minuta kasnije Fernandeš je dobro šutirao sa velike udaljenosti, ali jegolman Lala ponovo bio na mestu. Portugal pojačava pritisak…

U 36. minutu Silva je bio u solidnoj poziciji, ali je Van Dajk bio ispred njega. Fudbaler Mančester sitija je šutirao preko gola.

Pokuša je Ronaldo u 41. minutu, ali direktno je šutirao u Silesena.

Posle prvog poluvremena rezultat je 0:0. Holandija ima 60 odsto loptu u posedu, ali nijednom nije šutirala u okvir gola rivala, dok su Portugalci od 11 pokušaja četiri puta pogodili okvir gola.

Selektor Lala Kuman je na poluvremenu napravio jednu izmenu – umesto Rajana Babela na terenu je Kvinsi Promes.

Holanđani su nešto opasniji u uvodnim minutama nastavka meča… 

Vajnaldum je u 50. minutu bio sam isped Ruija Patrisija, ali je golman Portugala bio uspešniji. I da je postigao gol bio bi poništen zbog ofsajda.

Od 52. do 54. minuta domaći su dva puta zapretili, međutim, nije bilo promene rezultata.

U 57. minutu najbolja šansa na utakmici. Depaj je ukrao loptu Fontu, asistirao je Vajnaldumu, ali je Patrisio odbranio šut igrača Liverpula.

Portugal vodi od 60. minuta! Strelac je Gedeš. Silesen je bio ‘na lopti’, ali nije uspeo da zaustavi jak udarac fudbalera Valensije.

Pet minuta kasnije Depajk dobro šutira, ali Patrisio sjajkno brani.

Holandija pokušava da dođe do izjednačenja, ali gol Portugala kao da im je poljuljao samopouzdanje.

U 75. minutu Rafa Silva ulazi u igru umesto strelca jedinog gola Gedeša.

U 83. minutu Depaj je probao šut, ali promene rezultata nije bilo. Dva minuta kasnije domaći navijači su tražili penal, međutim, Maljenko nije reagovao. U nastavku akcije Semedo je šutirao direktno u Silesena. 

Meč je produžen tri minuta. 

U drugom minutu nadonkade Holanđani su zapretili čak i ‘makazicama’, ali bez efekta.

Utakmica je završena pobedom Portugala 1:0.