Potvrda UEFA: Srbija u Ligi B, Hrvati ostaju u eliti LN

Srdjan Stevanovic/Getty Images

Nakon samo jednog izdanja menja se format Lige nacija, odlučeno je na zasedanju Izvršnog odbora UEFA u Ljubljani – Srbija će igrati u Ligi B, koju je izborila, a Hrvatska će usled promene pravila ostati u elitnom rangu, uprkos lošim rezultatima u prethodnom izdanju.

Srbija je odličnim igrama u prethodnim mečevima Lige nacija izborila napredak u Ligu B – „Orlovi“ su tada bili prvi u grupi u konkurenciji Rumunije, Crne Gore i Litvanije. Aleksandar Mitrović je sa šest golova bio najbolji strelac čitave Lige nacija.

Hrvatska će ostati u elitnom rangu Lige nacija jer je broj ekipa u novoj sezoni u tom rangu povećan sa 12 na 16.

To znači da Hrvatska, Nemačka, Poljska i Island ne ispadaju, već će se u novom izdanju ponovo boriti za naslov uz Portugal, Holandiju, Englesku, Švajcarsku, Belgiju, Francusku, Španiju, Italiju, BiH, Dansku, Švedsku i Ukrajinu.

Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Žreb za grupe održaće se trećeg marta 2020. u Amsterdamu, a takmičenje kreće u septembru iste godine.

Rusija, Austrija, Vels, Češka, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Slovačka, Turska, Republika Irska, Severna Irska, Bugarska, Izrael, Mađarska i Rumunija će igrati u Ligi B, dok će se u Ligi C za naslov boriti Grčka, Albanija, Crna Gora, Gruzija, Severna Makedonija, Belorusija, Kipar, Estonija, Slovenija, Litvanija, Luksemburg, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan i Moldavija.

U Ligi D samo je sedam reprezentacija: Gibraltar, Farska ostrva, Letonija, Lihtenštajn, Andora, Malta i San Marino.

Istom prilikom UEFA je potvrdila i da će startovati po rangu treće evropsko klupsko takmičenje – Liga Konferencije, a nadmetanje će početi 2021. godine. Mečevi će se igrati četvrtkom od 18 časova i 45 minuta, ali i od 21 časa. Format takmičenja i broj klubova i dalje nije poznat.

To su ujedno i termini u kojima će startovati Liga Šampiona od 2021. godine.