Van Gal se vraća na klupu Holandije

Dean Mouhtaropoulos, Getty Images Sport

Mediji pišu da je proslavljeni holandski trener Luj van Gal spreman da se vrati na klupu Holandije umesto Ronalda Kumana koji je nedavno preuzeo Barselonu. Ako se ne postigne dogovor s njim selekciju bi ponovo mogao da vodi Bert van Marvijk.

Otkako je Ronald Kuman napustio kormilo „Lala“ i preuzeo Katalonce, FS Holandije (KNVB) traga za njegovim naslednikom. 

Povezano

Luj van Gal (69) je kontaktiran i spreman je da se vrati na klupu na kojoj je sedeo od 2012. do Svetskog prvenstva 2014, iako je zvanično objavio da se penzionisao po napuštanju Mančester Junajteda 2016. godine, pišu mediji u ovoj zemlji.

Podršku proslavljenom treneru pružili su brojni stručnjaci i njegovi bivši fudbaleri, među kojima je i Robin van Persi, najbolji strelac reprezentacije Holandije svih vremena. On je uspešno sarađivao sa Van Galom u selekciji Holandije i Mančester Junajtedu.

Dobro znam kakav je Van Gal trener i za šta je sve sposoban. Sećam se kako je za samo dva meseca spremio reprezentaciju za Svetsko prvenstvo 2014, a sad bi imao godinu dana do EP ako bude izabran„, kaže Robin Van Pesi.

Ukoliko se ne bi postigao dogovor sa Van Galom onda bi Van Persi svoj glas dao još jednom bivšem selektoru, Bertu Van Marvijku (68), koji je takođe ostavio dugok trag na klupi nacionalnog tima.

„Imao je sjajnu viziju na SP 2010. Zna da podigne igračima samopuzdanje do maksimima. Pričao sam sa Veslijem Snajderom, Rafaelom van der Vartom i Arjenom Robenom, svi su bili oduševljeni kako nas je te godine vodio skoro do svetske titule„, istakao je Robin van Persi.

Spisak reprezentativaca za predstojeće utakmice Holandije u Ligu nacija objavio je dojučerašnji Kumanov pomoćnik Dvajt Lodeveges, trenutno u ulozi privremenog selektora. Holandija četvrtom septembra dočekuje Poljsku, a sedmog Italiju, obe utakmice igraju se u Amsterdamu.