Getty Images/Christof Koepsel

Fudbal

27.06.2019 | 23.45 > 23:46

Novi zakon o porezu kao olakšica italijanskim klubovima

Autor

Novi zakon o porezu za novopridošle radnike u Italiji mogao bi da postane velika olakšica i za italijanske klubove u narednom prelaznom roku kada je u pitanju dovođenje stranih igrača jer predviđa značajno smanjenje poreza na zaradu za sve strance koji dođu da rade u ovoj zemlji.

Juventus, Torino

Valerio Pennicino, Getty Images Sport

Italija je prethodnih dana odobrila novi zakon kojim se reguliše visina poreza na strance koji dođu da rade u ovoj zemlji. Radi se o zakonu sličnom onom koji u Španiji zovu "Bekamov zakon" i koji je 2003. godine omogućio Realu da dovede u svoje redove Dejvida Bekama za značajno manju svotu novca nego što bi to bio slučaj bez zakona koji omogućava poreske olakšice.

Zakon će biti primenjivan na sve strance u toku prve dve godine rada u Italiji bez obzira na posao koji obavljaju i bez obzira na visinu primanja. Prema odredbama novog zakona, igrači koji sada dođu u Italiju plaćali bi porez na samo polovinu zarade. Na primer, igrač koji zarađuje 10 miliona evra plaćao bi porez samo na pet miliona, što znači da bi platio oko 2.15 miliona na ime poreza (skoro duplo manje nego u Španiji i Engleksoj). Ako uzmemo u obzir da igrači dobijaju platu koja je već oporezovana, a plaćanjima prema državi se bave klubovi to bi značilo da se zapravo smanjuju troškovi klubova koji tako dolaze u priliku da mogu da ponude igračima veće zarade.

Dva uslova postavljaju se pred igrače i trenere koji će eventualno doći u Italiju - moraju da potpišu ugovor na najmanje dve godine i da 0.5% od oporezivog iznosa plate uplaćuju na račun države, a taj novac biće korišten kao investicija za trening centre, stadione i omladinske škole.

Još uvek se ne zna od kog trenutka će zakon stupiti na snagu, ali se pretpostavlja da će to biti januar 2020. Igrači koji dođu u Italiju u letnjem prelaznom roku plaćali bi u prvih šest meseci porez kao i ranije, a zatim bi on od januara bio umanjen.

Zakon se pre svega odnosi na strane radnike, ali i i na italijanske državljane koji su živeli van Italije najmanje dve godine, a sada se vraćaju u zemlju.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Sari propušta otvaranje sezone zbog upale pluća

Sari propušta otvaranje sezone zbog upale pluća

Sari propušta otvaranje sezone zbog upale pluća

Fudbalski klub Juventus saopštio je da je treneru Mauricio Sari dijagnostikovana upala pluća, posle dužeg gripa sa kojim se borio, pa se zbog toga možda neće naći na klupi na otvaranju sezone Serije A protiv Parme narednog vikenda.

"Juventus već ima Sarijev mentalitet"

"Juventus već ima Sarijev mentalitet"

"Juventus već ima Sarijev mentalitet"

Levi bek torinskog Juventusa Aleks Sandro govorio je za italijanske medije o promenama u redovima šampiona Italije od dolaska novog trenera Mauricija Sarijai izneo niz pohvala na račun doskorašnjeg menadžera Čelsija.

Gazeta: Ikardi se dogovorio sa Juventusom

Gazeta: Ikardi se dogovorio sa Juventusom

Gazeta: Ikardi se dogovorio sa Juventusom

Napadač Intera Mauro Ikardi odbio je ponude Napolija, Rome i Monaka jer karijeru želi da nastavi u Juventusu, izveštava Gazeta delo Sport.

Ronaldo: Ne treba mi više novac, želim u istoriju

Ronaldo: Ne treba mi više novac, želim u istoriju

Ronaldo: Ne treba mi više novac, želim u istoriju

Napadač Juventusa Kristijano Ronaldo uvek pronalazi motiv da bude bolji i da sa 34 godina ostane na vrhu.
Loading...