Getty Images / Christopher Lee

Fudbal

22.10.2019 | 18.34

Radoman: Ne postoji definisan kvalitet sudija, već miks

Bivši predsednik Sudijske komisije FSS Miroslav Radoman ocenio je u Danu uživo da je srpsko prvenstvo "vrlo specifično". Govoreći o sudijskim greškama, Radoman kaže da "gde ne caruje kvalitet suđenja na terenu, tamo se dešavaju takve stvari".

Miroslav Radoman

N1

Nekadašnji fudbalski sudija nedavno je prijavio pretnje koje su mu upućene nakon komentara za list Danas na suđenje u Superligi.

"Ja sam neko ko je to preživljavao, čitav život sam u fudbalu, imao sam i negativnih i pozitivnih komentara, svoje mišljenje možete izneti. Taj koji mi je pretio ponašao se kao na terenu, bez argumenata je doneo odluku", kaže Radoman.

Naglašava da u svoj komentar ne sumnja jer ga je, kako kaže, stručno obrazložio i dao u javnost kao što je od njega traženo, i naglašava da se nijednog detalja ne bi odrekao.

"U interesu poboljšanja su i kritike i saveti. Transparentnost je potrebna sudijskoj organizaciji, to više nije ničiji hir, mora da se izađe u javnost zašto je neko pogrešio u pet godina toliko puta, a zašto neko nije nijednom. Mislim da je to budućnost koja će jako brzo doći", kaže Radoman.

Kako kaže, prvenstvo Srbije je "vrlo specifično".

"Nema definisan kvalitet sudija koje su odabrali, imate miks. Vodio sam sudijsku organizaciju bar nekoliko meseci, pokušao sam da napravim kvalitet iznad kvantiteta, želja ostalih je bila suprotna, zbog toga se dešavaju ove greške, koje su kod nekih evidentne", naglašava iskusi sudija.

Objasnio je koje kvalitete treba dobar sudija da poseduje.

"Mora da bude prvo fizički izvanredno pripremljen, da ima moralnu odgovornost i lik moralni, kao i da može da bude nosilac odluka na terenu. Da stekne autoritet igrača, da bude dosledan, sa što manje grešaka u toku karijere, to je osnov za dobrog sudiju. Onaj ko se u to uklopi, može da napreduje, poput Mažića, moraš biti dosledan, to je mukotrpan posao, da te prepoznaju klubovi, igrači, javnost", ističe Radoman.

Miroslav Radoman

N1

Kako kaže, u današnje vreme su veće mogućnosti nego kada je on sudio.

"Ja sam neko ko je od 1991. do 2004. godine prošao ona sva bremenita vremena jugoslovenskog i srpskog fudbala. Danas su veće mogućnosti, a ne vidim da se manje greši, da se manje pritiskaju ljudi", otkriva Radoman.

Smatra da bi na čelu trebalo da bude neko ko, kako kaže, "ima karakter i znanje i mogućnost da to sprovede".

"Da napravi jedan ambijent gde taj ko je na čelu treba da podnese i posledice, da zaštiti sudije na terenu i da ih oslobodi pritisaka. Šta je najveći interes - da se utakmica završi dobro, da nema problema, da se ne priča u pežorativnom smislu, da ne bude kritika i napada na sudiju. Mora da bude eliminisano tako što će neko stati iza toga, FSS to mora da želi. U Srbiji imamo mnogo imena sudijskih koji su ostavili traga u jugoslovenskom fudbalu, samo im treba dozvoliti da rade", kaže Radoman.

Govoreći o aktuelnoj situaciji, Radoman ističe da "gde ne caruje kvalitet suđenja na terenu, tamo se dešavaju takve stvari".

"Ako ste izabrali 15 sudija koje su kvalitet i u koje verujete, onda nemate šta da sumnjate, osim da je greška. Ako neko greši pet godina, a na listi je, pa osnovno pitanje je zašto je na listi. Kad to eliminišemo, dobićemo trijažu gde ćemo imati kvalitet, imaćemo grešaka, sudija je svestan da mora da pogreši, ali ako neko greši u kontinuitetu, postavlja se pitanje - jesu li to greške ili namere? Da li želite pošteno suđenje ili kompromisno suđenje", pita Radoman.

Govoreći o VAR sistemu, kaže da je prevashodno imao dobru nameru - da se otkloni ono zbog čega se nekome može dodeliti ili oduzeti pobeda i da se ispravi greška koju je sudija napravio u toku utakmice.

"Može da se reaguje prilikom postizanja pogotka, ofsajda, isključenja igrača ili isključenja pogrešnog igrača. Tad VAR soba pita sudiju da li je dobro video i šta je video, on kaže, a oni mu zatim sugerišu da ponovo pogleda. Ljudi moraju da razumeju da je VAR samo pomoć sudiji pri donošenju odluka u te četiri situacije. On će doneti mnogo tačnih odluka, ali će ubiti srž fudbala", kaže Radoman.

Govoreći o nastupima Partizana i Crvene zvezde u evropskim takmičenjima, kaže da su iz ovih uslova postigli mnogo.

"Igrati Ligu šampiona je privilegija, i novčano i uopšte učestvovati u tom miljeu koji postoji u fudbalu, a to je taj vrh, to je Liga šampiona i Liga Evrope. Zvezda odlazi kod Totenhema koji je van forme, Partizan igra dobro napolju, ovde u domaćem prvenstvu Lučani, Voždovac, ne zna se na kom je nivou... Imaju šanse, ali mislim da Zvezda ima veću šansu od Partizana", kaže Miroslav Radoman.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Mateus

U cemu vecu sansu ??

Odgovori 0 0

* Sva polja su obavezna

Milošević: Ljut sam

Milošević: Ljut sam

Milošević: Ljut sam

Trener Partizana Savo Milošević posle ubedljive pobede nad Javorom izjavio je da je zadovoljan rezultatom, ali mu i dalje nije jasno zašto njegova ekipa nema uvek ovakav pristup.

Stanković: Prva misao ide za Majkl Odža

Stanković: Prva misao ide za Majkl Odža

Stanković: Prva misao ide za Majkl Odža

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković bio je zadovoljan novom pobedom, ovog puta na gostovanju protiv Mačve, a iskoristio je da pošalje poruku porodici nedavno preminulog Majkla Odža.

Milošević: Ne samo razočaranje, već i poniženje

Milošević: Ne samo razočaranje, već i poniženje

Milošević: Ne samo razočaranje, već i poniženje

Trener Partizana Savo Milošević rekao je da njegov tim mora bolje da se pokaže u takozvanim malim utakmicama i izbegne ono što se desilo u Novom Pazaru.

TSC doveo i trećeg Zvezdinog talenta

TSC doveo i trećeg Zvezdinog talenta

TSC doveo i trećeg Zvezdinog talenta

Posle Stefana Santrača i Edvina Elevena član TSC iz Bačke Topole postao je i Jug Stanojev.
Loading...