Stenson prvi Šveđanin osvajač The Open Čempionšipa

Švedski golfer Henrik Stenson pobednik je The Open Čempionšipa. 40-godišnjak je na terenima Rojan tun golf kluba odigrao briljantno u sva četiri dana i u dramatičnoj završnici nadigrao Fila Mikelsona. Loše vreme tokom vikenda nije sprečilo Stensona da ispiše istoriju, završivši takmičenje sa 20 ispod para, novim rekordom The Open Championshipa.

Stenson je u poslednji dan ušao sa jednim udarcem prednosti u odnosu na Mikelsona posle nekoliko preokreta u subotu, a već na prvoj rupi Amerikanac je preuzeo vođstvo. Usledila je drama koja je potrajala do 15. rupe, kada je Šveđanin ubacio loptu u visoku travu, ali je izvanrednim udarcem, verovatno najboljim u karijeri, šokirao protivnika i povećao prednost, koju je do kraja još uvećao. Ajsmen je u poslednjih pet rupa pogodio četiri birdija, za rezultat 63 poslednjeg dana i rekord. On je tako postao četvrti 40-godišnjak koji je osvojio klaret Džag u poslednjih šest godina.

Mikelsonu, koji je propustio priliku da osvoji svoj šest mejdžor, 65 u nedelju je bilo dovoljno samo za zaostatak od tri udarca. Pozicija broj tri pripala je Džej Bi Holmsu iz Kentakija, koji je bio slabiji za 14 udaraca od šampiona, ali je ostvario najbolji rezultat na The Open-u. 

Najprijatnije iznenađenje posle tri dana Endru Bif Džonston pao je sa trećeg na osmo mesto zbog lošeg nastupa u nedelju. Najveće zvezde Rori Mekilroj i Džordan Spit imale su razočaravajuć turnir, ali su poslednjeg dana podigle formu. Mekilroju je krug od 67 bio dovoljan da završi 4 poena ispod para i podeli peto mesto, dok je Spit završio dva iznad para.
Author: Golf klub
Loading...