Gray Mortimore/Getty Images

Pick 'n' Spring Roll

26.08.2019 | 16.20

U Kini grizemo zlato

U ovoj vesti

Darko Plavšić

Prvi put u Kini, prvi put sa 32 reprezentacije, prvi put i ja idem u Aziju, ali nas zanima ono što će se desiti šesti put.

Kina

China Photos/Getty Images

FIBA razdvaja medalje Srbije i Jugoslavije, njima niko ne može da zabrani da to urade, nama niko ne može da zabrani da kažemo da smo petostruki šampioni sveta. Dakle, Srbija je u pohodu na novu titulu, a i Amerikanci ih imaju pet. U idealnom scenariju, u direktnom duelu će odlučiti o apsolutnom svetskom vladaru, ali dug je put do finala. Dug je put i od Beograda do Moskve, pa od Moskve do Gvagdžoua i Fošana. Da ne pričamo dalje o Vuhanu, Šangaju i Pekingu. Ipak, ako nekoga vredi pratiti na takvom putu, onda su to reprezentativci Srbije.

Talenat poseduju, u pripremama su dominirali. Logično, od selektora polazi oprez, to je njegov posao, da drži igrače na zemlji. Po kladionicama su drugi favorit, za mene su prvi i čvrsto verujem da mogu do titule prvaka sveta. Pratićemo ih sa lica u tročlanom sastavu Filip Ilić, Ivan Minić i Darko Plavšić. Karte su rezervisane sve do Pekinga i same završnice, nema razloga da sumnjamo da ćemo se sa Plavima družiti do zatvaranja 18. Mundobasketa.

U Kini možda jedu pse, mi idemo da zagrizemo zlato!

Komentari (32)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

DAVOR

Prvo zlato na kosarkaskom SP u Ljubljani osvojili su 4 igraca iz Srbije plus trener, pet igraca iz Hrvatske i 3 Slovenca. I ako cemo bas da brojimo krvna nacionalna zrnca i dodamo Plecasa srpskoj strani opet nije dovoljno da prigrabimo sve zasluge za sebe.

Odgovori 8 7

Rudolf

nisi shvatio, nije Srbija sama bila pet puta prvak, nego smo svi mi stariji od 28 godina rodjeni u jednoj drugacijoj zemlji, i svi se jednako mozemo ponositi svetskim titulama osvojenim pre 1991, bili smo drzavljani jedne zemlje, i nije vazno koji je kosarkas bio odakle. Da li ti brojis ko je od Amerikanaca iz Teksasa a ko iz Kalifornije, i da li onda neka Savezna Drzava ima vise prava na medalju ili ne? O titulama iz 1998. i 2002. je izlisno govoriti, ali je principijelno prica ista: zemlja u kojoj je ziveo Darko Plavsic osvojila je prvenstvo sveta. Tako da mislim da u ovoj reviziji sportskih anala od strane vladajucih tela ne smemo zaboraviti ko smo danas, odakle poticemo, i ko smo nekada bili. Lep pozdrav

26 2

DAVOR

@Rudolf Ti nisi shvatio Darko insistira da je Srbija da tako kazem pravni naslednik uspeha Jugoslovenske kosarkaske reprezentacije, sto su u nekim sportovima medjunarodne federacije priznale, ali FIBA ne. I tim svojim stavom te uspehe predjasnje drzave sledimoli tvoju logiku oduzima ako hoces kolegi Cvitkovicu.

3 5

* Sva polja su obavezna

O karakteru i košarci

O karakteru i košarci

O karakteru i košarci

Tri jutra su osvanula u Donguanu i Pekingu, iako je Srbija izgubila od Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Koliko čujem, isti slučaj je i u Srbiji. Izgleda da život zaista ide dalje, ne obazirući se na košarku. Svašta.

Srbija bez igre

Srbija bez igre

Srbija bez igre

Atmosfera koja se stvorila oko reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kini podsećala je na onu uoči Evrobasketa 2005. u našoj zemlji. I neuspeh je podjednako veliki.

Biće sve ok

Biće sve ok

Biće sve ok

Pozdrav iz brzog voza za Donguan. Već sam pisao o tome koliko je ovo fantastično prevozno sredstvo. Ali, fantastičan je i onaj koji ide za Šangaj.

Hleba i Jokića u Vuhanu

Hleba i Jokića u Vuhanu

Hleba i Jokića u Vuhanu

Vuhan je mnogo veći grad od Fošana. Udaljen je oko 1000 kilometara, ali to nije ništa za kineske vozove. Oko četiri sata traje put prevoznim sredstvom koje i običnog čoveka pretvara u gospodina. Mogao bih celu planetu da obiđem tim vozom, koji dostiže brzinu od preko 300km/h.

Srpska misija koja zahteva strpljenje

Srpska misija koja zahteva strpljenje

Srpska misija koja zahteva strpljenje

Prva pesma na top listi u Fošanu ovih dana je bila „Uzmi Sale svetsku titulu“. Odzvanjala je halom u finišu utakmice sa Italijom. Selektor je, iako fokusiran na igru i rezultat, čuo ovaj hit periferijom uha i – prekrstio se.

Italija – prvi ozbiljan protivnik koga ćemo pobediti

Italija – prvi ozbiljan protivnik koga ćemo pobediti

Italija – prvi ozbiljan protivnik koga ćemo pobediti

Košarkaški savez Srbije je organizovao 10, FIBA još dve pripremne utakmice i sada konačno treba da počne ono pravo, utakmice za bodove.

Srpski karneval u Fošanu

Srpski karneval u Fošanu

Srpski karneval u Fošanu

Počelo je. Lepo, atraktivno, lako. Naravno, Angola nije protivnik koji je posebno inspirativan, ali Kinezi su imali priliku da se upoznaju sa maštovitošću srpskih igrača i oni koji su bili u hali u Fošanu izvesno će navijati za Plave i dalje.

Iščekivanje Angole u srpskoj dolini gladi

Iščekivanje Angole u srpskoj dolini gladi

Iščekivanje Angole u srpskoj dolini gladi

Koliko gladnih Srba može da se nahrani jednim čipsom? Više nego što mislite. Drugi dan boravka u Fošanu nije nas učinio ništa pametnijim.

Dajte košarku, da prodišemo

Dajte košarku, da prodišemo

Dajte košarku, da prodišemo

Stigli smo u Kinu. Ovde se vidi vazduh. Jeste zastrašujuće, ali ni približno kao kad se udahne. Prvih nekoliko minuta sam ubrzano disao, pokušavajući da shvatim postoji li neka posebna tehnika unošenja dovoljne količine kiseonika.
Loading...