Gray Mortimore/Getty Images

Pick 'n' Spring Roll

29.08.2019 | 12.35

Dajte košarku, da prodišemo

U ovoj vesti

Darko Plavšić

Stigli smo u Kinu. Ovde se vidi vazduh. Jeste zastrašujuće, ali ni približno kao kad se udahne. Prvih nekoliko minuta sam ubrzano disao, pokušavajući da shvatim postoji li neka posebna tehnika unošenja dovoljne količine kiseonika.

Miroslav Raduljica

kss.rs

Osećao sam se kao dete kad uči da pliva pa mlati i rukama i nogama kako bi ostalo na površini. Tek kasnije je stigao savet kapitena reprezentacije Miroslava Raduljice koji nekoliko godina igra u Kini:

“Jednostavno je, nemoj da budeš napolju”.

I to i stanovnici Fošana veoma dobro znaju. Ulice grada od osam miliona stanovnika uglavnom su puste. Dominiraju stambeni soliteri između 30 i 40 spratova koji jedan drugome disciplinovano gledaju u potiljak u dugačkom hladnom redu. Da nas podsete gde smo došli.

Inače, ovde smo gosti na drugoj planeti. U pitanju je potpuni sudar svetova. Dobro je što u tom udesu nema bojazni od težih telesnih povreda, ali mentalno zdravlje je ugroženo. Situacija je bilo baš mnogo u samo nekoliko sati. Kinezi uglavnom žele da pomognu, uprkos jezičkim i obrazovnim barijerama i to u glavi stvara opravdanje, ali kad dođete u halu i niko ne zna da vam pokaže gde je pres centar, onda postaje napeto. Naravno, nije još stigao ni šleper sa internetom, aplikacije malo rade pa malo ne rade i za osnovne operacije potrebna je sreća.

Ipak, svi smo ovde zbog košarke, utakmice niko ne može da nam oduzme, kao ni činjenicu da je Srbija sa svim pobedama u pripremama stigla na prvenstvo. Ekipa Aleksandra Đorđevića doputovala je u Fošan sa severa Kine, gde su temperatura i vlažnost vazduha bili mnogo prijatniji. Ipak, na njih to mnogo ni ne utiče, jer ne napuštaju hotel Hilton koji je nedaleko od hale, a u terminu utakmice sa Angolom (subota 9.30 po srpskom, 15.30 po kineskom vremenu) odradili su trening.

Desna butina Vladimira Lučića je i dalje zamotana, ali je on radio bez restrikcija, kao i Bogdan Bogdanović, dok je nešto više odmarao Nemanja Bjelica.

Darko Plavšić, Sport klub

“To su sve iskusni momci, znaju šta treba da rade, neće povrede uticati na njihov ritam”, uverio je kapiten Miroslav Raduljica da problemi koje su imali Lučić, Bjelica I Bogdanović u finišu priprema nisu za brigu.

Dvorana u Fošanu je prelepa iznutra, a spolja se nikad ne bi reklo da je sportski objekat, možda pre neka veća zgrada administracije. Kapacitet je 14.700 mesta a najavljeno je da će biti veliki broj srpskih navijača, uglavnom onih koji žive u Kini. Sa nama na letu iz Moskve bila je grupa onih koji su krenuli iz Vojvodine. Zajedno smo stajali po hodnicima aviona koji je preletao recimo Omsk, jer je bilo teško kompresovati se u sedišta koje nam je Aeroflot namenio. Činjenica je da je u avionu bilo 80 odsto Kineza i da su mesta očigledno njima prilagođena, ali mi ostali osećali smo se kao zatočenici sopstvenih sedišta u avionu.

U petak reprezentacija Srbije ponovo trenira u terminu subotnje utakmice, a posle toga prvenstvo će zvanično najaviti i selektor Aleksandar Đorđević, koji je danas bio prilično dobro raspoložen. Nema ni razloga da bude drugačije, na igračima se vidi da su spremni i da jedva čekaju da počne prvenstvo. Nisu jedini.

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Aca Puška

Sve osim zlata smatraću neuspehom. Pa čak i Amerikanci se moraju pobediti. Mislim da više izgovora nemamo i da treba da shvatimo da imamo vanserijske kvalitete

Odgovori 11 48

Svaka Čast

baš je važno koga i šta ti smatraš, auf

11 0

40+

Ajmo Birča,Bogdane,Raduljica,Lučiću...

Odgovori 10 24

* Sva polja su obavezna

O karakteru i košarci

O karakteru i košarci

O karakteru i košarci

Tri jutra su osvanula u Donguanu i Pekingu, iako je Srbija izgubila od Argentine u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Koliko čujem, isti slučaj je i u Srbiji. Izgleda da život zaista ide dalje, ne obazirući se na košarku. Svašta.

Srbija bez igre

Srbija bez igre

Srbija bez igre

Atmosfera koja se stvorila oko reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kini podsećala je na onu uoči Evrobasketa 2005. u našoj zemlji. I neuspeh je podjednako veliki.

Biće sve ok

Biće sve ok

Biće sve ok

Pozdrav iz brzog voza za Donguan. Već sam pisao o tome koliko je ovo fantastično prevozno sredstvo. Ali, fantastičan je i onaj koji ide za Šangaj.

Hleba i Jokića u Vuhanu

Hleba i Jokića u Vuhanu

Hleba i Jokića u Vuhanu

Vuhan je mnogo veći grad od Fošana. Udaljen je oko 1000 kilometara, ali to nije ništa za kineske vozove. Oko četiri sata traje put prevoznim sredstvom koje i običnog čoveka pretvara u gospodina. Mogao bih celu planetu da obiđem tim vozom, koji dostiže brzinu od preko 300km/h.

Srpska misija koja zahteva strpljenje

Srpska misija koja zahteva strpljenje

Srpska misija koja zahteva strpljenje

Prva pesma na top listi u Fošanu ovih dana je bila „Uzmi Sale svetsku titulu“. Odzvanjala je halom u finišu utakmice sa Italijom. Selektor je, iako fokusiran na igru i rezultat, čuo ovaj hit periferijom uha i – prekrstio se.

Italija – prvi ozbiljan protivnik koga ćemo pobediti

Italija – prvi ozbiljan protivnik koga ćemo pobediti

Italija – prvi ozbiljan protivnik koga ćemo pobediti

Košarkaški savez Srbije je organizovao 10, FIBA još dve pripremne utakmice i sada konačno treba da počne ono pravo, utakmice za bodove.

Srpski karneval u Fošanu

Srpski karneval u Fošanu

Srpski karneval u Fošanu

Počelo je. Lepo, atraktivno, lako. Naravno, Angola nije protivnik koji je posebno inspirativan, ali Kinezi su imali priliku da se upoznaju sa maštovitošću srpskih igrača i oni koji su bili u hali u Fošanu izvesno će navijati za Plave i dalje.

Iščekivanje Angole u srpskoj dolini gladi

Iščekivanje Angole u srpskoj dolini gladi

Iščekivanje Angole u srpskoj dolini gladi

Koliko gladnih Srba može da se nahrani jednim čipsom? Više nego što mislite. Drugi dan boravka u Fošanu nije nas učinio ništa pametnijim.

U Kini grizemo zlato

U Kini grizemo zlato

U Kini grizemo zlato

Prvi put u Kini, prvi put sa 32 reprezentacije, prvi put i ja idem u Aziju, ali nas zanima ono što će se desiti šesti put.
Loading...