Bjelica: Hrabro na Grčku, mete su Brazil i Novi Zeland

Vesti 30. avg 201916:28 > 16:31
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gora obavljaju finalne radove za početak Mundobasketa, za prvu utakmicu koja ih očekuje u nedelju sa početkom u 14 časova protiv Grčke.

Uoči debija na Svetskom šampionatu, svima u Crnoj Gori je jasno da je Grčka veliki favorit na papiru. Radi se o selekciji koja je sastavljena od NBA i igrača koji nastupaju u Evroligi. Pokrivena je na svim pozicijama, po mišljenju stručnjaka spada u grupu favorita i kada je reč o borbama za pobedničko postolja.

Međutim, svi u Crnoj Gori i svi koji prate magičnu igru pod obručima znaju i vole košarku baš zbog toga što favoriti na papiru, ne moraju uvek da izađu podignutih ruku sa parketa, naprotiv.

Spremni smo sa početak Mundobasketa. Dobro smo radili u pripremnom periodu, imali smo dobre provere, pobedili smo Poljsku u poslednjem kontrolnom meču, što je veoma bitno zbog samopouzdanja. Krasi nas pozitivna energija i hemija, funkcionišemo kao tim i daćemo sve od sebe u duelima sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelandom”, rekao je iskusni Milko Bjelica koji je tokom leta iz Japana stigao u Mornar iz Bara i nastavio:

Tokom priprema odigrali smo šest kontrolnih mečeva. Doživeli smo četiri poraza uz dve pobede. Napredovali smo iz meča u meč, probleme se povredama rešavali u hodu. Sada nas očekuje najvažniji deo. Svima je jasno da smo plasmanom na Mundobasket ostvarili istorijski uspeh, ali je svima izuzetno važno kako ćemo izgledati i kakve ćemo partije prikazati na Svetskom šampionatu.”.

Grupa je izuzetno zahtevna i teška. Za plasman u drugu fazu boriće se Grčka, Brazil, Novi Zelend i naravno Crna Gora. Favorit broj jedan u grupi je selekcija Grčke, Brazil je pobedio Crnu Goru na turniru u Lionu sa 80:69, a Novi Zeland je pobedom nad Italijom u pripremnom periodu pokazao da neće biti ni malo lak rival, naprotiv.

Naravno da smo posvetili vreme skautingu i analizi rivala. Grci su favoriti za medalju, a samim tim i favoriti u meču koji sledi i kojim počinjemo takmičenje na Mundobasketu. To što su Grci favoriti za medalju i što su favoriti na papiru protiv nas, naravno da ne znači da nećemo nastojati da budemo konkurentni i da iz te konkurentnosti stignemo do neizvesne završnice i iznenađenja. S druge strane, objektivno gledano, naše mete za plasman u drugu fazu takmičenja, kojem se nadamo i za koji ćemo se boriti su Brazil i Novi Zeland”, naglasio je Milko Bjelica.

Košarkaši Crne Gore prvi meč na Mundobasketu igraju u nedelju protiv Grčke, zatim sledi duel sa Novim Zelandom i na kraju sa selekcijom Brazila. Mnogi očekuju da duel sa Brazilom bude odlučujući kada je reč o plasmanu u drugu fazu takmičenja.