Spektakularni Brazil pobedio Grčku, slavila i Litvanija

Vesti 3. sep 201915:49 > 16:07
fiba.basketball

U sjajom meču Brazil je naneo prvi poraz Grčkoj. Košarkaši Litvanije zabeležili su u duelu sa Kandom drugu pobedu na Mundobasketu. Za Kanađane je Svetsko prvenstvo završeno.

Fenomenalan meč odigrali su u Grupi F Brazil i Grčka, a na kraju je, nakon fenomenalne završnice pobedu slavio Brazil 79:78.

Vodila je Grčka na poluvremenu, ali je Brazil u trećoj četvrtini preokrenuo rezultat nakon čega su nas dve reprezentacije počastile fenomenalnom završnicom dostojnom Svetskog prvenstva.

Jorgos Printezis je na oko pola minuta do kraja pogodio trojku u svom stilu za izjednačenje, ali je u sledećem napadu Varežao pogodio za 78:76. Grcima je ostalo 14 sekundi do kraja. Brazil je iskoristio jedan mali faul, prekinuo poesed, a Grci su na kraju pokušali da nađu adetokumba na zakucavanju, ali je Grik frik uspeo da promaši priliku za izjednačenje.

Tražili su Grci faul, pregledale su sudije snimak, ali je odlučeno da nema faula već je dva slobodna bacanja dobio Brazil, jedno pogođeno i jedno promašeno za tri poena razlike, ali i faul pri šutu na polovini terena na tri sekunde do kraja meča.

Već je Brazil prethodnim faulom ušao u bonus pa je Grčka, odnosno Slukas, dobio tri slobodna bacanja. I promašio je treće. Grcima jednostavno nije bilo suđeno da odu bar u produžetak u ovom meču.

Selekcija koju vodi Aleksandar Petović upisala je drugu pobedu u Grupi F i obezbedila plasman dalje i pre poslednjeg kola grupne faze.

Brazil je predvodio Anderson Varehao sa 22 poena i dvet skokova, Sousa je dodao 15, a 13 Barbosa.

U Grčkoj je najbolji bio Printezis sa 20 poeba, Nika Kalates je ubacio 16, a Janis Adetokumbo 13.

fiba.basketball

Reprezentacija Litvanije zabeležila je u Grupi H drugu pobedu na Mundobasketu savladavši Kanadu 92:69. Za Kanadu je nakon drugog poraza takmičenje završeno.

Litvanija je već u prvoj četvrtini pokazala ko je gazda na parketu i ovaj deo meča dobila sa 10 razlike. Izjednačena su dva tima bila u naredna dva perioda, ali nisu Kanađani uspevali da se primaknu rezultatski.

Litvanija je u završnom periodu samo povećala rezultatsku razliku i upisala sigurnu pobedu.

U Grupi H će o prvom mestu u direktnom okršaju odlučivati Litvanija i Australija dok će se u poslednjem meču ove grupe za čast boriti Kanada i Senegal.

Najbolji u Litvaniji bio je Edgaras Ulanovas sa 15 poena i pet skokova, 13 poena uz osam skokova dodao je Jonas Valančijunas, a po 11 su postigli Mantas Kalnietis i Lukas Lekavičijus.

Kanadi od koristi nisu bila 24 poena Kajla Viltjera kao ni 15 koliko je postigao Kori Džozef.