Poljska ili Argentina: Na koga će Srbija?

Vesti 6. sep 201912:19 > 15:47
fiba.basketball

Košarkaši Poljske pobedli su Rusiju u prvom meču grupe I druge faze Svetskog prvenstva u Kini sa 79:74 i plasirali se četvrtfinale. U toj rundi naći će se i Argentina, posle trijumfa nad Venecuelom 87:67, i te dve selekcije predstavljaju potencijalne rivale Srbije u borbi za polufinale.

Grupa I ukršata se sa grupom J u kojoj se nalaze Orlovi, a koja ekipa će sa prve pozicije dalje odlučiće međusobni meč Poljaka i Argentinaca u nedelju. 

Sa druge strane, Rusija i Venecuela završavaju Mundobasket uoči poslednjeg kola. 

Trijumf Poljske nije se mogao naslutiti tokom većeg dela meča u Fošanu, pošto su Rusi od uvodne serije 5:0 bili u vođstvu i kontrolisali ritam.

U nekoliko navrata druge deonice, Rusija je imala i dvocifreni plus, ali se Poljska nije predavala i u nastavku je uspela da kreira preokret.

Serijom 8:0 na početku poslednje četvrtine, Poljaci su poveli sa 64:58, zatim je Zbornaja dvaput dolazila do izjednačenja, ali posle novog bega tima Majka Tejlora na 77:71 pitanje pobednika je rešeno.

Najefikasniji kod Poljske bio je Adam Vačinski sa 18 poena, Mateuš Ponitka imao je 14 i 9 skokova, a Damijan Kulig 10 i 7 uhvaćenih lopti.

U redovima Rusije, Mihail Kulagin bio je najefikasniji sa 21 poenom, Andrej Voroncevič 11 poena i 10 skokova, a Semen Antonov 11 poena i 8 uhvaćenih lopti.

Kad je reč o duelu Argentine i Venecuele, Gaučosi su bez problema opravdali ulogu favorita. 

Tokom drugog kvatala odlepili su se na prvi dvocifreni plus, na poluvremenu imali su 38:25, a prednost je u nastavku dodatno rasla. Sredinom poslednje četvrtine otišla je i do maksimalnih + 23 (82:59).

Najbolji kod Argentinaca bio je Gabrijel Dek sa 25 poena, Luis Skola imao je 15 poena i 6 skokova, a Fakundo Kampaco 12 poena i 9 asistencija.

U redovima Venecuele, Majkl Karera upisao je 19 poena, a Luis Bethelmi 11.