Španci poslali Italiju kući, sa Srbijom za prvo mesto

Vesti 6. sep 201916:25 > 16:27
fiba.basketball

Košarkaši Španije pobedili su Italiji u prvom kolu grupe J druge faze Svetskog prvenstva sa 67:60 i obezbedili plasman u četvrtfinale takmičenja. Njihovim trijumfom i selekcija Srbije je osigurala mesto među osam najboljih ekipa šampionata.

Orlovi i Furija će u nedelju (14.30h) igrati u poslednjem kolu za lidersku poziciju u grupi, a u zavisnosti od pozicije u četvrtfinalu će za rivale imati Argentinu ili Poljsku.

Taj meč dodatno dobija na značaju ako se zna da će prvoplasirana ekipa grupe J izbeći aktuelne šampione sveta Sjedinjene Američke Države u potencijalnom polufinalu, pod pretpostavkom da SAD zauzmu prvu poziciju u svojoj grupi K.

Italijani su, sa druge strane, završili takmičenje uz Portoriko sa kojim se sastaju na oproštaju od prvenstva.

Azuri su sjajno otvorili duel u Vuhanu i vrlo brzo stekli dvocifrenu prednost (15:5). Španija je, ipak, uspela da se vrati već do kraja deonice i do sredine trećeg kvartala ekipe su se smenjivale u vođstvu.

Tada je Furija pojačala ritam i stekla 46:38, ali se ni Italijani nisu predavali i serijom 7:0 stekli su minimalnu prednost (51:50).

Ubrzo su imali i 56:52, međutim, usledio je potpuni pad u njihovoj igri, što je ekipa Serđa Skariola iskoristila i serijom 10:0 pobegla na nedostižnih 62:56.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Huančo Ernangomes sa 16 poena, Riki Rubio imao je 15, dok je Serhio Ljulj upisao 11.

Kod Italije, Danilo Galinari je ubacio 15 poena i 5 skokova, Luiđi Datome 12, a Marko Belineli i Alesandro Đentile po sedam.