Kraj za Grke, Česi se uzdaju u Amerikance

Vesti 9. sep 201912:41 > 12:42
fiba.basketball

Selekcija Grčke ispala je sa Svetskog prvenstva u Kini u drugom krugu, pošto je u poslednjem kolu grupe K savladala Češku sa nedovoljnih sedam razlike (84:77). Česi će, uprkos porazu, proći u četvrtfinale ukoliko Sjedinjene Američke Države savladaju Brazil u drugoj utakmici grupe.

Helenima je bio neophodan trijumf od najmanje 12 razlike, i pomenuta pobeda Amerikanaca nad Brazilom, da bi u ukupnom krugu sa Česima i Brazilcima (svi po 3-2) prošli dalje zbog najbolje koš razlike.

Ovako, Grci završavaju takmičenje, a Češka se uzda da će SAD opravdati ulogu favorita kako bi napravila jedan od najvećih uspeha u svojoj istoriji i sa drugog mesta prošla među osam najboljih.

U tom slučaju, za polufinale će igrati protiv boljeg iz duela između Australije i Francuske, koje će u međusobnom okršaju odlučivati o prvoj i drugoj poziciji grupe L.

Ekipa Tanasisa Skurtopulosa kontrolisala je ritam praktično od prvog minuta, ne računajući deo treće deonice kad su Česi zaigrali bolje i poveli sa 42:37.

U tri navrata poslednjeg kvartala Grčka je došla do +12, ali do kraja nije uspela da održi ili uveća stečenu prednost.

Tome je doprineo i raniji izlazak iz igre Janisa Adetokunba zbog pete lične.

Janis je meč završio sa 12 poena i 9 skokova, Nik Kalates je pružio sjajnu partiju sa 27 poena (5/9 za tri), 6 skokova i 6 asistencija, a Kostas Slukas imao je 16 poena.

Kod Čeha, Jaromir Bohačik ostvario je 25 poena, Patrik Auda 13, a Tomaš Satoranski 13 uz 8 skokova i 9 asistencija.