Vučević: Ponosan sam, dali smo sve od sebe

Vesti 10. sep 201912:57 > 12:59
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore ostvarili su istorijski uspeh samim plasmanom na Mundobasket, na kome su ostvarili skor od četiri poraza uz jednu pobedu.

Izabranici Zvezdana Mitrovića nadali su se da mogu da naprave podvig, da mogu da izbore plasman u drugu fazu u konkurenciji sa Grčkom, Novim Zelandom i Brazilom. Međutim, Grčka je bila jača, protiv Novog Zelanda nije bilo sreće ni objektivnog suđenja, protiv Brazila je ispuštena velika prilika da se stigne do pobede.ž

Nisu Nikola Vučević i drugovi klonuli duhom. Dali su sve od sebe u borbi za mesto u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali je kota 23 ostala nedostižna, pa će u kvalifikacije kada su države iz Evrope u pitanju, Hrvatska i Slovenija, jer su bolje na FIBA rang listi.

Crna Gora se okreće kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a rivali u grupi sa Francuska, Nemačka i gotovo sigurno Velika Britanija. Već sada je izvesno da Nikola Vučević, as Orlanda, koji je nedavno potpisao novi ugovor, neće moći da pomogne na putu ka šampionatu Evrope, a na pitanje kako gleda na Svetsko prvenstvo koje je ostalo iza Crne Gore, momak koji je bio učesnik Ol star meča prošle sezone je naglasio:

„Ponosan sam, dali smo sve od sebe. Možda je moglo i bolje, ali kada date sve od sebe što smo mi uradili, onda nema prostora za tugovanje i kajanje. Nedostajalo nam je iskustva i sreće. Protiv Grčke nismo bili spremni psihički, a protiv Novog Zelanda smo mnogo energije utrošili da bi stigli zaostatak, zatim propustili šansu da steknemo i prednost. Da smo pobedili Novi Zeland, sigurno bi sve bilo drugačije, ali…„, rekao je Vučević i nastavio:

Bili smo u jakoj grupi, možda i najjačoj na Svetskom prvenstvu. Svako svakoga je mogao da dobije, na kraju smo mi najgore prošli, ali šta je tu je. Na kraju treba biti i realan. Debitovali smo na Mundobasketu, mnogi naši igrači nemaju glavne uloge u svojim timovima, a u reprezentaciji su nosioci igre. Takođe, imamo i mlade igrače, a ovo je za njih, kao i sve nas veliko iskustvo. Moram da naglasim da mi bilo veliko zadovoljstvo da budem deo reprezentacije i učesnik Svetskog prvenstva, prvog u istoriji Crne Gore”.

U narednom periodu, čelnike Saveza očekuje mnogo posla, s obzirom da je selektoru Zvezdanu Mitroviću istekao ugovor, a da se termini kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo poklapaju sa utakmicama Evrolige gde će Mitrović igrati sa ekipom Asvela sa kojom je prošle sezone osvojio titulu u Francuskoj.

Da li će uspeti da se pronađe neko rešenje da Mitrović ostane selektor, ili će Crna Gora dobiti novog stručnjaka na klupi državnog tima ostaje da se vidi.