Pool, Getty Images Sport

Košarka

22.09.2020 | 21.20 > 21:28

Partizan ili Zvezda? Liga ili... Petak 'dan D' za ABA

Skupština ABA lige je zakazana i održaće se u petak 25. septembra sa početkom u 10 časova, a Skupština koja sledi zaista nosi prefiks “dan D”.

Jaramaz i Dženkins

KK Partizan NIS

Jaramaz i Dženkins

Podsećanja radi, ABA liga je spremna za borbu protiv koronavirusa. Covid tim koji je formiran pre skoro dva meseca je u saradnji sa nadležnim insitucijama u državama regiona, spreman za početak takmičenja, koji je zakazan za 3. oktobar.

Pre dve nedelje je održan radni sastanak sa ciljem da se spuste strasti, da se usaglase stavovi i da se sprovedu sve odluke sa prethodnih Skupština po pitanju vlasničke strukture koja podrazumeva da suvlasnici postanu FMP, Primorska i Mornar, koji trenutno nisu u vlasničkoj strukturi.

Za sprovođenje odluka Skupštine potrebna je saglasnost svih članova društva, a trenutno je “kočnica” Partizan koji osporava upis udela vlasništva FMP Železnika zbog sukoba interesa sa Crvenom zvezdom.

Crno-beli su u saopštenju istakli da su spremni da daju saglasnost, ali da se pored Trgovinskog suda u Zagrebu, uvede i opcija da
se sukob interesa razmatra na Arbitražnom sudu u Lozani, što sada nije slučaj. Zvezda na to nije pristala. 

Samim tim, blokiran je upis udela vlasništa klubova u sudski registar, nisu sprovedene odluke Skupštine, pa se sada čeka petak da se vidi šta i kako dalje, s obzirom da sve navedeno sa sobom nosi velike pravne probleme, a između ostalog i legitimet menandžmenta.

Trenutno, ABA liga je u velikim problemima. Radni sastanak nije doneo pomak, a sada se postavlja pitanje da li će pomaka biti na Skupštini koja sledi i koja je jedina ligitimna za donošenje odluka.

ABA liga

aba league

ABA liga

Prvi ili ti nulti korak, da bi takmičenja u ABA i ABA 2 ligi počela je da svi klubovi upišu vlasnički udeo u sudski registar. Na taj način, liga i rukovodstvo bi dobili puni legitimitet i bili bi rešeni svi pravni problemi. Samim tim takmičenje bi moglo normalno da počne. Naravno, pre toga je potrebno usvojiti propozicije i sva ostala dokumenta za takmičenje.

Kod klubova postoji ogroman interes da se ABA liga nastavi, pa se svi nadaju da će nesuglasice biti rešene unutar takmičenja. 

Skuština je ranije donela odluku da se ABA liga transformiše iz jtd društva u doo. Odmah zatim, uz mnogo odluka koje treba da se donesu, usledilo bi glasanje klubova o tome da li će se sporovi rešavati u Lozani ili Zagrebu. Odluka bi bila doneta većinom glasova.

Što se ABA 2 lige tiče, ona će gotovo sigurno za razliku od ABA lige biti organizovana turnirski, ili ti u popularnim balonima. Međutim, ipak treba sačekati petak, jer su dosadašnji sastanci pokazali da su svakakve promene u poslednjem trenutku moguće.

Sledi Skupština, petak je “dan".

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Pakila

Ode Zvezda u euroligu sa A licencom

Odgovori 6 6

Kole

A nije osvojila ni jedan trofej, radi mali covek sa velikom torbom.

2 0

Vranjevac

A onda ga uzme gazda Čovic.

Odgovori 3 1

* Sva polja su obavezna

Prvenac Cibone u čudnom meču u Novom Mestu

Prvenac Cibone u čudnom meču u Novom Mestu

Prvenac Cibone u čudnom meču u Novom Mestu

Košarkaši Cibone u četvrtom kolu ABA lige pobedili su Krku u Novom Mestu rezultatom 80:63.

Anđušić i Burg krenuli za Beograd - vozom

Anđušić i Burg krenuli za Beograd - vozom

Anđušić i Burg krenuli za Beograd - vozom

Košarkaši Partizana u petom kolu grupe A Evrokupa u sreću će se u Hali sportova "Ranko Žeravica" sastati sa francuskim Burgom koji je danas krenuo put srpske prestonice.

Debakl Primorske, Zadar konačno došao do prvenca

Debakl Primorske, Zadar konačno došao do prvenca

Debakl Primorske, Zadar konačno došao do prvenca

U duelu dve ekipe bez pobede u ABA ligi Zadar je slavio kao gost u Kopru protiv Primorske 77:55 i najavio bolje dane u regionalnom takmičenju.

Blat za SK: Vaš košarkaški svet je veći od samog sveta!

Blat za SK: Vaš košarkaški svet je veći od samog sveta!

Blat za SK: Vaš košarkaški svet je veći od samog sveta!

Legendarni američki trener izraelskog porekla Dejvid Blat bio je gost Srđana Radojevića i Aleksandra Džikića u podkastu 'Blok po blok'.
Loading...