Harden: Srbija ima odličan tim

Eurobasket 6. sep 201711:22 > 11:26
Getty images/Ronald Martinez

Uoči priprema za novu NBA sezonu Džejms Harden, legenda raketa iz Hjustona, pred zvanično okupljanje ekipe stiže i da na televiziji pogleda utakmice Evropskog prvenstva.

Amerikanac je istakao da ima nekoliko favorita na šampionatu Starog kontinenta, a jedna od ekipa koje mu se posebno dopadaju je i Srbija, predvođena selektorom Aleksandrom Đorđevićem.

„Srbija ima odličan tim, sjajno šutiraju, imaju pokretljive bekove, mogu da pogode važne šuteve tokom utakmice, hrabri su, igraju srcem, ničeg se ne plaše“, rekao je svojevremeno o srpskoj reprezentaciji član Hjustona.

Harden je tokom karijere pet puta učestvovao na All Star mečevima, tri puta našao se u najboljoj petorci NBA lige, dobitnik je mnogih pojedinačnih nagrada i priznanja, a sa nacionalnim timom SAD osvojio je Olimpijske igre u Londonu 2012. i Svetsko prvenstvo 2014. u Španiji, kada su Amerikanci u finalu savladali Srbiju.

„Mnogi me pitaju u čemu je tajna uspeha. Ako imate san, jurite ga, bez obzira na to koliko je truda i rada potrebno. Moj san je bio da igram u NBA, i zaista se nisam trudio da budem zvezda u timu. Samo sam želeo da budem deo tog šampionata. Sedeo sam na zadnjem sedištu i radio šta je god bilo potrebno da ekipa pobedu. U isto vreme, koristio sam svaku priliku koju imam da postanem bolji, brži, jači, posebno u napadu. Pratio sam svoje srce i to me je dovelo ovde gde jesam“, ispričao je Harden i nastavio:

„Trenutak pred utakmicu kada buka nestane i jedino što čuješ su otkucaji. Srca lupa, puls raste.  Potrebno je da ostanete smireni, pomalo hladni u tim trenucima, i fokusirani, naravno. To nekada mogu da budu faktori koji odlučuju ko postaje šampion, a ko se prerano vraća kući“.

Inspirisan rečima šampiona kao što je Harden, adidas je lansirao novu Athletics Z.N.E. kolekciju Pulse, koja “prati” rad srca sportista i preslikava ih kroz linije na opremi.