Nastavlja se bajka Slovenije – pala je i Španija!

Eurobasket 14. sep 201720:21 > 22:12
fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u Istanbulu pobedom nad braniocem titule Španijom rezultatom 92:72.

Izabranici Igora Kokoškova su tako, bez obzira na rasplet nedeljnog finala, ostvarili najveći uspeh otkako je Slovenija samostalna država, pošto je obezbedila prvu medalju. Prethodno su Slovenci najbolji rezultat ostvarili na Evrobasketu 2009. godine, kada su zauzeli četvrto mesto.

U borbi za titulu, u nedelju od 20 časova, Slovenija će igrati sa pobednikom susreta između Srbije i Rusije, koje se sastaju u petak od 20.30.

Najbolji u trijumfu Slovenije bili su Goran Dragić i Entoni Rendolf sa po 15 poena, a kapiten je imao i šest skokova. Sjajni su bili i Klemen Prepelič sa 13 poena, Gašper Vidmar je imao jedan manje, uz pet skokova, dok je Luka Dončić utakmicu završio sa 11 poena, 12 skokova i osam asistencija.

U redovima Španije, Pau Gasol je upisao 16 poena i šest skokova, Riki Rubio je imao 13 poena, a Mark Gasol 12 poena i deset skokova.

Slovenci su u duelu dve neporažene ekipe u dosadašnjem delu Evrobasketa kontrolu preuzeli posle samo nekoliko minuta, a Špancima su dozvolili da im preti samo tokom prvog poluvremena. U nastavku igre, slovenački košarkaši su se razigrali, dok je ‚Crvena furija‘ igrala nepovezano i to se videlo po rezultatu.

Reprezentacija Slovenije je konstantno održavala dvocifrenu prednost, u pojedinim trenucima je imala i plus 21. Čekala se reakcija Španaca u poslednjih nekoliko minuta, ali su predvođeni braćom Gasol svi bili izuzetno nervozni kada je bilo najpotrebnije.

Tok utakmice:

Španija je započela utakmicu poenima Marka Gasola, a Slovenija je uzvratila trojkama Rendolfa i Blažiča za vođstvo 6:2, pre izjednačenja preko Rubija. Slovenci su odgovorili trojkom Dragića skoro sa centra, a potom su zadržali prednost zahvaljujući poenima Vidmara i Dončića. Tako su posle pet i po minuta igre vodili 13:8, a posle trojke Nikolića, četvrte iz šest pokušaja, stigli su do plus šest – 16:10.

fiba.basketball

Slovenci su održavali prednost, a baš kada je Mark Gasol sa slobodnih bacanja smanjio na minus četiri, Prepelič je pogodio novu trojku za 22:15. Do kraja perioda, Španija je uspela da se primakne na tri poena razlike, preko Rodrigesa i Oriole, pošto sudije nisu dosudile faul u napadu nad Dončićem, posle kojeg je lopta izašla u aut. Sve je to kaznio Dragić, koji je pogodio trojku, uz faul, ali je promašio dodatno bacanje, pa se na odmor otišlo vođstvom Slovenije 25:19.

U nastavku igre, Španci su ubrzali ritam, pogodili su tri trojke iz četiri pokušaja, posle 0/8 u prvom periodu i razigrao se Gasol. Ipak, ‚Crvena furija‘ nije uspela ni da dođe do izjednačenja, pošto su Sloveniju vodili Dončić i Prepelič. Zanimljivo je da su se u prvih 20 minuta čak devetorica igrača Slovenije upisala u strelce, iako Murić još nije ušao u igru. Na veliki odmor Slovenci su otišli sa plus četiri – 49:45.

Slovenci su drugo poluvremena započeli sjajnom odbranom i lakim poenima Blažiča u dva napada za 53:45. Španci su u prvim minutima igrali nepovezano, a preko Vidmara Slovenija je stigla do plus deset – 55:45. U narednim minutima, Slovenci su igrali odlično, dok su Španci promašivali, Rendolf je u sedmom minutu perioda povisio prednost na 13 razlike.

fiba.basketball

Pošto su Španci dopustili da im istekne napad, a da ne upute šut ka košu, Dimec je košem uz faul odveo Sloveniju na plus 16 – 68:52. Seriju Slovenaca prekinuo je trojkom Mark Gasol, ali je istom merom uzvratio Rendolf pogodivši treću trojku iz isto toliko pokušaja. Dončić je posle novog lošeg napada Španije sa slobodnih bacanja povisio na 18 razlike, da bi Rodriges smanjio zaostatak na 73:57 pred poslednjih deset minuta.

Trojkom sa deset metara Prepelič je na početku poslednje četvrtine doneo plus 19 svojoj reprezentaciji, a posle faula Dragića pri šutu za tri poena Ernangomes je postigao sva tri slobodna bacanjam. Seriju ‚Furije‘ nastavio je Rubio, što je Kokoškova nateralo da zatraži tajm-aut, posle kojeg je Vidmar prekinuo niz poena rivala. 

Dragić je predvodio Sloveniju, koja je pred poslednjih šest minuta posle pet njegovih vezanih poena imala 21 poen prednosti. Slovenci su čuvali vođstvo, San Emeterio je smanjio na 18 razlike, a kada su imali šansu da se dodatno primaknu Španci su ponovo pokazali nervozu. Starijem Gasolu je dosuđen faul u napadu, a do kraja utakmice slovenački košarkaši su nastavili sa svojom igrom i upisali su sasvim zasluženo ubedljiv trijumf.

Tok meča između Slovenije i Španije pogledajte na ovom linku.