Kokoškov: Sa Slovenijom sam doživeo najveći uspeh

Eurobasket 18. sep 201713:50 > 14:08
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Selektor Slovenije Igor Kokoškov u razgovoru za Eurohups govorio je o svom najvećem uspehu u dosadašnjoj trenerskoj karijeri-osvajanju zlatne medalje na Evrobasketu.

„Ovo je moj najveći uspeh, jer je potpuno drugačije kada ste deo stručnog štaba i kada vodite svoj tim. To je i jedan od razloga zašto sam prihvatio da budem selektor, da imam mogućnost da vodim svoj tim, da pravim svoje greške i rastem kao trener. Pre deset godina prihvatio sam poziv Košarkaškog saveza Gruzije, a tada nisam znao da li je to dobra ideja. Radio sam kao pomoćnik u reprezentaciji Srbije, a Džo Dumars, tadašnji predsednik košarkaških operacija Detroita, rekao mi je da moram da vodim svoj tim ukoliko želim da napredujem. U to vreme nisam imao porodicu i iz sadašnje perpektive mogu da kažem da sam doneo mudru odluku. Donosio sam odluke, bio odgovoran za kompletan program i iz tog aspekta ovo je moj najveći uspeh u karijeri, iako sam bio uspešan u NBA timovima u kojima sam radio“, rekao je Kokoškov i dodao:

„Mislim da vlasnici NBA timova neće imati hrabrosti da posao povere nekome koga ne poznaju ili nekome ko nema iskustvo na tom tržištu. To je jedan od razloga zašto ostajem blizak evropskom tržištu da bih stekao iskustvo, ali ostajem u NBA i nastavljam da se nadam, iako ne kontrolišem stvari. Neću biti nezadovoljan i ako ostanem pomoćni trener u NBA i nastavim posao sa Kvinom Snajderom, koji nije samo moj šef, već i drag prijatelj“.

U selekciji Slovenije su se posebno istakli Luka Dončić i Goran Dragić.

„Imam poseban odnos sa Dragićem, imamo puno poštovanja jedan za drugog, ali ja nisam razlog zbog kojeg on igra za reprezentaciju, niti sam ja ovde zbog njega. Naš odnos pomaže, ali on je ovde da predstavlja svoju zemlju. Dončić je poseban, njegovi talenat i potencijal su zaista neverovatni. Imam utisak da uživa da igra pod pritiskom, iako je toliko mlad. Postoji mnogo segmenata njegove igre koji moraju da budu bolji, ali je zreliji u odnosu na svoje vršnjake“.