EP U20: Turska bolja od CG, Slovenija od Litvanije

Eurobasket 14. jul 201914:47 > 14:53
fiba.basketball

Posle poraza od Francuske, Crna Gora je poražena i od Turske na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina sa 71:58, dok je Slovenija nakon neuspeha u duelu sa Grčkom, pobedila Litvaniju sa 84:72.

Prevagu na tasu Turske, koja će se sa Francuskom boriti za prvo mesto u grupi protiv Crne Gore, doneli su Onuralp Bitim sa 29, Muhaim Mustafa i Emre Tanisan sa po 10 poena. Bolji od ostalih u sastavu Crne Gore, bili su Igor Drobnjak sa 14 i Marko Simonović sa 11 poena.

Prva deonice je donela igru sa dosta oscilacija. Turska je na startu imala šest poena više, Crna Gora je u završnici imala suficit od pet, na kraju ovog perioda na semaforu je pisalo 17:17.

Nekoliko grešaka koje su napravili izabranici Dušana Dubljevića u napadu, Turska je kaznila, a briljirao je Muhaim Mustafa, koji je ubacio 10 vezanih poena, pa je Turska pobegla na 34:22. Delovalo je da se pitanje pobednika rešava, ali se sa takvim epilogom nisu složili Crnogorci. Pojačali su stepen agresivnosti u odbrani, razigrao se Marko Simonović, dobro su mu asistirali Igor Drobnjak, Andrija Slavković i Novak Obradović, pa je Crna Gora na veliki odmor otišla sa minusom od tri poena.

Crna Gora je dobro otvorila i treću deonicu. Povela je sa 53:49, a zatim potpuno stala. Usledilo je nekoliko grešaka u oba pravca, u ekipu se uvukla nervoza, tehnička greška klupi, a sve to je Turska znala da materijalizuje. Pobegla je na 59:45 što je bilo dovoljno da stigne do druge pobede na šampionatu Evrope. Centralna figura meča bio je Onuralp Bitim igrač Efesa. Podsećanja radi Turska je u prvom kolu pobedila Veliku Britaniju.

Slovenija je posle poraza od Grčke, pobedila Litvaniju sa 84:72. Slovenci su odigrali daleko bolje nego što je to bio slučaj protiv Grčke kada je pitanje pobednika rešeno u prvom poluvremenu. Izabranici Dejana Jakara su bili ravnopravan rival Litvancima koji su u prvom kolu ubedljivo pobedili Poljsku. Imali su deficit od šest poena, ali su bili u igri.

U nastavku meča, igralo se po principu poen za poen sve do sredine poslednje deonice kada je Slovenija pobegla na plus devet, a zatim mirno privela meč kraju.

Najefikasniji u sastavu Slovenije bili su Nejc Klavžar sa 21 i David Kralj sa 13 poena. Kod Litvanije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Arnas Velička sa 26, Lukas Uleckas sa 15 i Danijelius Lavrinovičijus sa 14 poena.

U poslednjem kolu grupne faze Crne Gora igra protiv Velike Britanije, dok će Slovenija odmeriti snage sa selekcijom Poljske. Sve selekcije iz četiri grupe će izboriti plasman u nokaut fazu, ili ti osminu finala.

Grupa u kojoj se nalazi Crna Gora ukršta sa grupom u kojoj se nalaze Srbija, Italija, Izrael i Ukrajina, dok se grupa u kojoj se nalazi Slovenija, ukršta sa grupom u kojoj su Španija, Hrvatska, Nemačka i Letonija.