Kvalifikacije za EP: Srbija u prvom šeširu

Eurobasket 19. jul 201911:53 > 11:53
fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se u prvom šeširu pred žreb za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo, saopštila je FIBA.

Žreb će biti održan u ponedeljak, 22. jula, u Minhenu.

U kvalifikacijama će učestvovati 32 reprezentacije, koje će biti podeljene u osam grupa. Posle dvokružnog sistema takmičenja, plasman na kontinentalni šampionat izboriće po tri prvoplasirana tima iz svake grupe.

Kvalifikacije će igrati i domaćini Evrobasketa – Nemačka, Češka, Gruzija i Italija, ali će oni biti van konkurencije, pošto im je zagarantovano mesto na prvenstvu.

Žreb će biti poludirigovani. Ekipe iz prvog šešira biće žrebane u grupe A, C, E i G, zajedno sa ekipama iz četvrtog, petog i osmog šešira. Ekipe iz drugog šešira biće žrebane u grupe B, D, F i H, sa ekipama iz trećeg, šestog i sedmog šešira. U jednoj grupi može da bude samo jedan domaćin.

Princscreen

Šeširi su pravljeni prema FIBA rang listi. U prvom su Španija, Francuska, Srbija i Litvanija. Aktuelni šampion Slovenija je u drugom šeširu sa Grčkom, Hrvatskom i Rusijom. Crna Gora je u petom, a Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija su u šestom.

Osmi šešir biće kompletiran posle treće runde predkvalifikacija, koja se igra od 3. do 21. avgusta.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2021, biće održane kroz tri FIBA prozora, u terminima 17-25. februar 2020, 23. novembar – 1. decembar 2020. i 15-23. februar 2021.