EP U16: Srbija dočekala Sloveniju u osmini finala

Eurobasket 11. avg 201923:31 > 23:34
fiba.basketball

Kompletirana je grupna faza takmičenja na Evropskom šampionatu za igrače do 16 godina, a sada posle dana pauze sledi nokaut faza, ili ti osmina finala.

Srbija je pobedila Bosnu i Hercegovinu sa 77:61, obezbedila je drugo mesto u grupi, a za rivala u doigravanju je dobila Sloveniju koja je ispustila dvocifrenu prednost u meču protiv Litvanije, za konačnih 65:64.

Prevagu na tasu Litvanije doneli su Paulijus Marauskas sa 18 i Oleg Kojnets sa 12 poena. Kod Slovenije, raspoloženi za igru u napadu, bili su Saša Ciani sa 13, odnosno Mark Ivanković i David Krizanič sa po 11 poena.

Hrvatska je pobedila Nemačku sa 69:61 i završila je grupnu fazu na koti tri, pa će u osmini finala igrati protiv Izraela. Hrvatska je imala isti učinak kao Italija i Rusija, ali je u krugu prvo mesto pripalo Italijanima, a drugo Rusima, zbog ubedljivog poraza Hrvatske od Italije – 69:50.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bili su Duje Brala sa 28, Zvonimir Ivišić sa 12 i Nikola Lebo sa 11 poena. Kod Nemačke, bolji od ostalih bili su Benjamin Šroder sa 12 i Majkl Ken Rataj sa devet poena.
Severna Makedonija je pobedila Letoniju sa 64:53. Prevagu na tasu Makedonaca doneli su Andrej Mitrevski sa 23 i Filip Nakov sa 15 poena. Kod Letonije, raspoloženi za igru u napadu bili su Edvards Strusa sa 13 i Valters Breidis sa 10 poena.

Severna Makedonija je osvojila treće mesto u grupi, igraće protiv Rusije koja slovi za favorita na papiru, ali treba podsetiti da je Makedonija od Izraela poražena posle tri produžetka, a od Francuske posle krajnje neizvesne završnice.