Škerović: Grupa je zahtevna, a cilj kristalno jasan

Eurobasket 12. nov 201915:26 > 15:33
fiba.basketball

Ženska košarkaška reprezentacija koja je prošlog leta osvojila zlatnu medalju na Igrama malih zemalja, a zatim stigla do osmine finala Evropskog prvenstva počela je pripreme.

U odnosu na pomenuto leto koje je ostalo iza nas, novo lice u timu je Amerikanka Markiša Getling koja će nastojati da adekvatno zameni Glori Džonson, a cilj državnog tima je kristalno jasan. Plasman na Evropsko prvenstvo, plasman na šestu uzastopnu smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Crna Gora je u grupi sa Izraelom i Švedskom, a dve selekcije će izboriti plasman na šampionat Evrope. Kvalifikacije počinju u četvrtak, Crna Gora je slobodna u prvom kolu, a u drugom gostuje selekciji Švedske koja je na pomenutom Evropskom prvenstvu pobedila Crnu Goru i bila jedno od najprijatnijih iznenađenja.

Definitivno čudan sistem. Igramo u nedelju protiv Švedske, a naredni meč u kvalifikacijama igramo tek u novembru naredne godine. Pitanje je šta će biti, u kojem ćemo sastavu biti, tako da je zaista nezahvalno praviti neke prognoze. Jasno je da nas čeka jaka grupa u kojoj je kiks zabranjen. Ali, naš cilj svakako je plasman na Evropsko prvenstvo”, rekla je Jelena Škerović, selektor Crne Gore.

Kvalifikacije počinju u četvrtak, a u prvom kolu Izrael dočekuje Švedsku, dok u nedelju Crna Gora gostuje Švedskoj.

Švedska je odmah nakon žreba projektovana kao prvi favorit grupe. Ali, ako je teže što smo u grupi sa samo tri tima, onda je dobro što u ovom ciklusu igramo samo jedan meč. Takođe, Švedska igra u četvrtak, imaćemo mogućnost da uradimo bolji skauting, a ujedno se nadam da ćemo biti i spremniji”, naglasila je Jelena Škerović i nastavila:

Švedska nas je pobedila na minulom Evropskom prvenstvu. U međuvremenu, Švedska je imenovala novog selektora, a veliko je pitanje da li će igrati njihova najbolja košarkašica Amanda Zahui, jer ove sezone igra u Kini. Poznato je da igračice koje nastupaju u Kini ne mogu da odgovore reprezentativnim obavezama. Nastojaćemo da ostvarimo pozitivan rezultat na teškom gostovanju. Za razliku šampionata Evrope, sada većina igračica ima dobru minutažu u klubovima. Ima dosta mlađih igračica, koje su na Igrama malih zemalja pokazale da poseduju potencijal i nastojaće da se nametnu u periodu koji sledi. Ponavljam još jednom grupa je zahtevna, ali je cilj plasman na šampionat Evrope”, poručila je Jelena Škerović.