Evrobasket: Gruzija slavila, Italija dominantna

Eurobasket 20. feb 202023:25 > 23:29
fiba.basketball

U četvrtak se igralo prvo kolo kvalifikacija za Evrobasket 2021. godine, a pobede su zabeležile selekcije Gruzije, Španije, Izraela, Ukrajine i Italije.

U gurpi E, u kojoj igra i Srbija, Gruzija je u Tbilisiju sa 96:88 pobedila Švajcarsku. Gruzini, koji će svakako kao jedan od domaćina imati obezbeđen nastup na Evrobasketu, su slavili posle produžetka u uzbudljivom meču i „preživeli“ šut za pobedu gostiju, iako su u prvom poluvremenu domaći imali veliku prednost.

Najbolji kod domaćina bio je Beka Burjanadze sa 21 poenom, a 18 je imao Tadeus Mekfaden. Kod Švajcaraca je odličan bio Džonatan Kazadi sa 22, dok je 18 imao Patrik Baldasare.

Srbija je u Finskoj stigla do prve pobede u kvalifikacionoj grupi E, a „Orlovi“ su slavili rezultatom 80:58.

Španija je u grupi A došla do pobede na gostovanju u Kluž Napoki – „Furija“ je bila bolja od Rumunije rezultatom 84:71, a najbolji u kombinovanom timu koji predvodi Serđo Skariolo bio je Sebastijan Sais, centar japanske Šibuje sa 17 poena i 10 skokova, dok je Dani Dijes, krilni centar Tenerifea imao 21 poen.

Kod Rumuna je Emanuel Kate imao 19 poena i 13 skokova, dok je Kristofer Ričards imao 14.

U drugom meču grupe A Poljska je dočekala Izrael u Gljivicama, a gosti su bili bolji rezultatom 75:71. Najefikasniji kod pobednika bio je Idan Zalmanson sa 12 poena, dok je iskusni plejmejker i bivši igrač Crvene zvezde Gal Mekel ubacio 11 poena uz 10 asistencija. Kod Poljaka je briljirao Ej-Džej Sloter sa 29 poena, ali to nije bilo dovoljno za pobedu.

U narednom kolu u grupi A Španija dočekuje Poljsku, a Izrael Rumuniju u nedelju.

Evropski prvaci Slovenci zabeležili su poraz od Mađarske u grupi F, a u ključnom napadu loše je reagovao Jaka Blažič.

U drugom meču grupe F Ukrajina je slavila protiv Austrije u Gracu, a još jedan bivši igrač Zvezde bio je na visini zadatka – Aleksandar Lipovij imao je 16 poena, dok je u poraženoj ekipi plejmejker Kapfenberga srpskog porekla Bogić Vujošević imao 14 poena i 4 asistencija.

Makedonija je u grupi B poražena od Slovenije 81:72, nakon prave katastrofe u drugoj četvrtini.

U drugom meču u grupi B Italija je kod kuće bila bolja od Rusije 83:64, a Đampaolo Riči je imao 19 poena za pobednike, dok je Dmitrij Kulagin ubacio 17 za Zbornaju.