Sejfić za SK: Pokazali smo da BiH može na EP

Eurobasket 27. feb 202018:40 > 18:43
KK Sutjeska/MM studio NIkšić

Košarkaši Bosne i Hercegovine mogu da budu i te kako zadovoljni ostvarenim u prvom FIBA prozoru za plasman na Evropsko prvenstvo. Izabranici Vedrana Bosnića pobedili su u gostima Letoniju sa 62:61, a zatim na svom parketu posle velike borbe poraženi od Grčke sa 70:65.

Kvalifikacije se nastavljaju u novembru, a Bosna i Hercegovina dva meča igra na svom parketu, protiv Bugarske i Letonije. Sa dve pobede, vrata šampionata Evrope bila bi širom otvorena. Kakva je bila atmosfera u državnom timu i kako gleda na nastavak kvalifikacija pitali smo Ismeta Sejfića jednog od najboljih igrača Sutjeske iz Nikšića i ABA 2 lige, koji je bio među 14 igrača, ali nije igrao protiv Letonaca i Grka.

Postojala je dilema da li u konkurenciji sa Letonijom, Grčkom i Bugarskom možemo da se umešamo u borbu za jedno od tri mesta koja vode na Evropsko prvenstvo. Na osnovu prikazanog protiv Letonije i Grčke, na osnovu atmosfere i energije u timu, sada sam gotovo siguran da će Bosna i Hercegovina biti učesnik smotre najboljih selekcija Starog kontinenta“, naglasio je Ismet Sejfić za Sport Klub i nastavio:

Svi u timu dišemo kao jedan. Za mene je dres sa državnim grbom svetinja i zaista sam počastvovan što sam deo jedne skladne celine. Iako nisam igrao protiv Letonije i Grčke, radovao sam se kao da jesam. Nadali smo se i verovali da možemo da iznenađenja u Rigi. Momci su besprekorno odradili defanzivne zadatke, Adin Vrabac je pogodio za pobedu. Na kraju smo imali i malo sreće, ali sreća prati hrabre. Bili smo hrabri i protiv Grčke, ali ovoga puta nismo bili miljenici fortune, mada smo i sopstvenim greškama pomogli Grcima da stignu do pobede“.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, stameni centar, borac bez mane i straha, koji pleni dobrotom, je nastavio izlaganje:

U narednom FIBA prozoru nas očekuju utakmice protiv Letonije i Bugarska na našem parketu. Nemam nikakvu dilemu da će dvorana biti ispunjena do poslednjeg mesta kao što je to bio slučaj protiv Grčke. Bukvalno svi ljubitelji košarke žive za plasman na šampionat Evrope. Pobede je nemoguće obećati, ali već sada mogu da obećam borbu do poslednjih atoma snage, što bi uz ogromnu energiju sa tribina i malo sreće, moralo da bude dovoljno za pozitivne rezultate, za kapitalne korake na putu ka cilju“.

fiba.basketball

Posle dva odigrana kola, Grčka ima skor od 2-0, Bosna i Hercegovina i Bugarska 1-1, a Letonija 0-2. Pre jako bitnih duela za plasman na šampionat Evrope, Ismeta Sejfića očekuju dva jako bitna, tačnije rečeno odlučujuća meča za plasman Sutjeske u polufinale ABA 2 lige. Ukoliko Nikšićani pobede Široki u gostima i Dinamik na svom paketu, sigurno će biti u doigravanju za elitno regionalno društvo.

U minulom kolu, Nikšićani su u meču koji je nosio prefiks biti ili ne biti pobedili Helios sa 81:74, a ulogu junaka prigrabili su internacionalci iz Bosne i Hercegovine. Helios je vodio sa 64:63 na pet minuta pre kraja, Sejfić je pogodio sedam uzastopnih poena, a zatim je usledila trojka Draška Kneževića koji je takođe na širem spisku državnog tima.

Pre početka sezone plasman u polufinale plej-ofa ABA 2 lige nije bio cilj, ali je bio san svih nas u klubu. Sada smo u situaciji da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Sledi gostovanje Širokom, znamo kakva nas atmosfera očekuje u dvorani „Pecara“, ali ako odigramo na visokom nivou od prvog do poslednjeg minuta, kao što je to bio slučaj u mnogim utakmica u dosadašnjem delu sezone, verujem kao i svi u timu da možemo do zlata vredne pobede i plasmana u polufinale plej-ofa“.

Sutjeska je napravili pun pogodak kada je letos mladom i talentovanom timu priključila Ismeta Sejfića. Nikšićani nisu osetili gorčinu poraza u šampionatu Crne Gore. Imaju skor od 18-0 i praktično su već obezbedili mesto u polufinalu i ponovni plasman u ABA 2 ligu. Pored toga, Sutjeska je stigla i do finalnog turnira Kupa, na kojem je u polufinalu poražena od Mornara.

Sada sledi duel sa Zetom, koji će biti zagrevanje i uvertira za veliki derbi 21. kola. Pobeda u gostima protiv Širokog, širom otvara vrata polufinala plej-ofa. Postoje izgledi da Sutjeska stigne do polufinala i u slučaju poraza, ali o tome trenutno niko ne razmišlja.