Ivon Anderson odvela Srbiju na EP!

Eurobasket 14. nov 202018:10 > 18:15
fiba.basketball

Srbija je savladala Tursku u Istanbulu posle dva produžetka 83:76 i overila plasman na Evropsko prvenstvo koje će se 2021. godine održati u Francuskoj i Španiji. Blistala je u redovima Srbije naturalizovana Amerikanka Ivon Anderson, koja je sa 25 poena bila najefikasnija.

U prvom poluvremenu meč je bio konstantno u egalu. Srbija je bila više u vođstvu, ali nijednog trenutka ta prednost nije bila veća od šest razlike. Na odmor su izabranice Marine Maljović otišle sa četiri poena viška.

Turska je u trećem delu zaigrala mnogo bolje. Počele su da pogađaju trojke i pred kraj trećih deset minuta došle su do četiri poena viška. Međutim, Srpkinje su se pred kraj konsolidovale i u poslednju četvrtinu se ušlo nerešenim rezultatom 53:53.

Povezano

Nervozno se igralo u poslednjoj četvrtini. Srbija se odvojila na pet razlike 61:56, ali su Turkinje vezale pet poena za novo izjednačenje. Sonja Vasić je pogodila za 63:61, Alben je u narednom napadu sa linije slobodnih bacanja vratila skor u egal. Do kraja regularnog dela nije bilo promena i ušlo se u produžetak.

Srbija je povela na startu ekstra vremena 65:63, ali je Turska sa dve trojke povela 69:65. Turkinje su sa četiri poena prednosti ušle u poslednji minut. Međutim, onda je na scenu stupila Ivon Anderson i sa dva vezana koša, drugim u poslednjoj sekundi za 73:73,donela novi produžetak Srbiji.

Tamo gde je stala na kraju prvog produžetka, Anderson je nastavila na startu drugog. Vezala je četiri poena za ogromnih 77:73. Bruks je pogodila dva slobodna bacanja za šest razlike i time je meč bio praktično bio rešen.

Pored Anderson koja je vezala osam poena na kraju prvog i početku drugog produžetka, u timu Srbije su se istakle Sonja Vasić sa 18, Jelena Bruks sa 17 i Aleksandra Crvendakić sa 12 poena. U redovima Turske najefikasnija je bila Isil Alben sa 17 poena.

Srbija sada u E grupi ima maksimalan učinak od četiri pobede iz isto toliko mečeva. Do kraja su ostali dueli protiv Litvanije i Albanije, koji nemaju nikakav rezultatski značaj.