Ivanović: Bićemo spremni za Nemačku i Britaniju

Eurobasket 23. nov 202017:40 > 17:42
fiba.basketball

Izabranici Boška Radovića stigli su u francuski Po gde će se protiv Nemačke i Velike Britanije boriti za mesto na Evropskom prvenstvu. Podsećanja radi, FIBA je donela odluku da drugi FIBA prozor organizuje u popularnim balonima.

Crna Gora je u grupi sa Francuskom, Nemačkom i Velikom Britanijom, a posle prva dva kola, sve četiri selekcije imaju skor 1-1. Plasman na šampionat Evrope će izboriti tri selekcije iz grupe. Ali, mali problem predstavlja činjenica da je Nemačka jedan od domaćina smotre najboljih selekcija Starog kontinenta, pa je samim tim siguran učesnik Evropskog prvenstva bez obzira na ostvarene rezultate u grupi.

Samim tim, može se desiti da samo dve reprezentacije iz grupe u kojoj se nalazi Crne Gora stignu do šampionata Evrope. Prvi meč na turniru u Pou, Crna Gora igra 27. novembra protiv Nemačke, a dva dana kasnije odmeriće snage sa Velikom Britanijom.

Dobra stvar po košarkaške Crne Gore je što utakmice igraju na neutralnom terenu, a loša, činjenica da selektor Boško Radović ne može da računa na Bojana Dubljevića, Marka Todorovića, Nikolu Vučevića, kao i veliki problemi koji su igrači Budućnosti i Mornara imala sa koronavirusom u proteklom periodu.

Došli smo u Francusku četiri dana pre prve utakmice sa Nemačkom, imaćemo vremena da se adaptiramo, aklimatizujemo, popravimo formu, odnosno uradimo sve što je u našoj moći da se takmi
arski podignemo na viši nivo, a zatim dobro odradimo posao zbog kojeg smo i stigli u Po“, naglasio je Nikola Ivanović uzdanica Budućnosti i reprezentacije Crne Gore, a zatim nastavio:

„Iza nas iz ekipe Budućnosti je veoma naporan i turblentan period, koji smo uspešno prebrodili, a velike probleme su imali i igrači Mornara. Međutim, moramo da gledamo napred. Imamo četiri dana da se osvežimo, da se uigramo, osmislimo željenu taktiku i sa raspoloživim snagama napadnemo Nemačku u Veliku Britaniju. Verujem da ćemo biti na željenom nivou u utakmicama koje slede“.

Utakmice protiv Nemačke i Velike Britanije su od kapitalnog značaja kada je plasman na Evropsko prvenstvo u pitanju. U slučaju da košarkaši Crne Gore stignu do onoga što žele, a to su dve pobede, vrata šampionata Evrope, bila bi širom otvorena.

Ovo je definitivno najvažniji prozor. Očekuju nas velika iskušenja protiv Nemačke i Velike Britanije. Međutim, smatram da imamo ekipu koja je kadra da ostvari dve pobede uz dužno poštovanje prema rivalima. Sada je najvažnije da se osvežimo, te da maksimalno fokusirano dočekamo duel sa Nemačkom, a zatim i sa Velikom Britanijom. Idemo korak po korak, a cilj je da ostvarimo dve pobede i napravimo odlučujuće korake ka plasmanu na šampionat Evrope. Optimista sam kao i svi u timu. Bićemo spremni na Nemačku i Britaniju“, zaključio je Nikola Ivanović.

Podsećanja radi, selektor Boško Radović je put Francuske poveo 14 igrača. Pobede protiv Nemačke i Velike Britanije pokušaće da ostvare: Nikola Ivanović, Džastin Kobs, Nemanja Vranješ, Fedor Žugić, Jovan Kljajić, Emir Hadžibegović, Suad Šehović, Dino Radončić, Nemanja Đurišić, Danilo Nikolić, Milko Bjelica, Marko Simonović, Zoran Nikolić i Vasilije Baćović.

Iako su svesni da je reprezentacija značajno oslabljena u Francuskoj, da je većina momaka imala problema sa koronavirusom, ljubitelji košarke u Crnoj Gori se nadaju da će ogroman motiv i želja nadjačati probleme, te da će iz Poa, stići lepe vesti kada je reč o plasmanu na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Crna Gora 27. novembra igra protiv Nemačke koja je pobedila Francusku, a dva dana kasnije sledi duel sa Velikom Britanijom koja je bila bolja od Nemačke. Izabranici Boška Radovića su u prvom FIBA prozoru, pobedili Veliku Britaniju na svom terenu, a poraženi su od Francuske u gostima.