Crna Gora slomila Nemačku, preko Britanaca do EP

Eurobasket 27. nov 202022:47 > 29. nov 2020 14:43
Nikola Ivanović
fiba.basketball

Košarkaši Crne Gore izvojevali su zlata vrednu pobedu u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Izabranici Boška Radovića savladali su Nemačku sa 80:74, pa sada sa mnogo optimizma čekaju meč protiv Velike Britanije.

Duel sa Britancima je na programu u nedelju 29. novembra, a u slučaju nove pobede, kojoj se nadaju svi u reprezentaciji, kao i ljubitelji košarke, Crna Gora bi obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo jer bi imala dve pobede više u odnosu na Britaniju i bolji međusobni skor u odnosu na direktnog rivala za plasman na šampionat Evrope, s obzirom da je Nemačka bez obzira na ostvareno u grupi, već na smotri najboljih selekcija Starog kontinentna, jer je jedan od domaćina.

Prevagu na tasu Crne Gore u izuzetno tvrdom i zahtevom meču, doneli su Džastin Kobs sa 20 poena i šest asistencija, Nikola Ivanović sa 18, Zoran Nikolić sa 11 poena i osam skokova, Danilo Nikolić, Dino Radončić i Marko Simonović sa po osam poena. Kod Nemačke, raspoloženi za igru u napadu, bili su Robert Benzing sa 21-im, Andreas Obst sa 17 i Andreas Sifert sa 10 poena.

Povezano

Crna Gora je imala dosta problema u prvoj deonici. Nemci su uspeli da zatvore prilaze svom košu, a sa druge strane izuzetno raspoložen je bio Andreas Obst koji je ubacio 11 poena, tri trojke, pa je na semaforu pisalo 24:18 za Nemačku.

Selektor Crne Gore, Boško Radović je nastojao da čestim izmenama razigra što više igrača, a istovremeno pronađe petorku koja će uspeti da uspori ritam meča, vrati ga u egal.

Uspeo je u tome do kraja prvog poluvremena, jer je Crna Gora odigrala znatno agresivnije u odbrani, a razigrali su se Nikola Ivanović, Džastin Kobs i Marko Simonović u napadu, pa je na kraju ovog perioda igre Nemačka vodila sa 39:38. Možda je sve moglo da bude i bolje, jer je Crna Gora sredinom druge deonice vodila sa 35:33, ali je usledila igra sa mnogo grešaka na obe strane i promašaj Kobsa sa zvukom sirene.

Džastin Kobs
fiba.basketball

 

Odmor je prijao selekciji Crne Gore, koja je odlično odigrala odbranu u trećem kvartalu. Zahvaljujući ofanzivnim skokovima i poenima Zorana i Danila Nikolića, izabranici Boška Radovića su uspeli da pobegnu na 55:47, a uoči poslednjeg kvartala su vodili sa 59:55 i pored dve trojke koje su Nemci postigli iz izuzetno teških pozicija. Ulogu lidera u sastavu Nemačke preuzeo je Robert Benzing, koji je u završnici trećeg kvartala ubacio sedam poena.

Na osnovu svega viđenog do tog trenutka, bilo je jasno da sledi velika borba i da će pitanje pobednika odlučiti nijanse. Crna Gora je sredinom poslednje deonice posle trojke Džastina Kobsa vodila sa 71:64. Bio je to zlata vredan kapital, kapital koji je Crna Gora uspela da sačuva do kraja meča, pre svega zahvaljujući čvrstoj i agresivnoj igri u odbrani.

U drugom meču grupe, Francuske je nadigrala Veliku Britaniju sa 79:56. Amat M’Baje je ubacio 24, a Aksel Boutel 15 poena. Kod Velike Britanije, bolji od ostalih, bili su Ešli Hamilton sa 12, odnosno Grabrijel Olaseni i Dan Klark sa po 11 poena.

U nedelju 29. novembra, snage će odmeriti Francuska i Nemačka, odnosno Crna Gora i Velika Britanija.

Tabela: Francuska 2-1, Crna Gora 2-1, Nemačka 1-2, Velika Britanija 1-2.