SK

Košarka

22.10.2019 | 14.10

"Zahvalni Tomiću", mnogo o novcu i ništa o treneru

Na konferenciji za medije Nebojša Čović najviše je govorio o novcu i odnosima sa Partizanom kao i odnosu prema Zvezdi. Nije otkrio ko će biti novi trener, a sada već bivšem se zahvalio na saradnji.

Nebojša Čović

KK Crvena zvezda

Nebojša Čović

Konferencija za medije zakazana je u ponedeljak, kada je već počelo da se "šuška" da će Milan Tomić podneti ostavku.

Vest o tome da je Crvena zvezda ostala bez trenera potvrđena je pred konferenciju Nebojše Čovića.

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović govorio je pred novinarima o aktuelnoj situaciji u klubu.

U utorak oko podneva je potvrđeno da je trener Milan Tomić podneo ostavku na mesto stručnog štaba, posle loših rezultata koji je tim beležio početkom sezone.

"Nismo se videli odavno. Rešili smo da održimo redovnu kzn. Pošto vidim da imate puno pitanja, neće biti uvoda, pitajte i samo budite opušteni", rekao je Čović.

Kako je došlo do raskida saradnje?

"Sporazumno smo se rastali. U najboljem redu i prijateljskim odnosima. On je osvojio tri trofeja, vratio nas u Evroligu. Ništa se specijalno nije dogodilo, nikakve ujdurme nije bilo i zahvalni smo jedni drugima", odgovorio je Čović.

Nije prvi put da Zvezda ovako rano menja trenera.

"Posle dva ili tri kola smo promenili trenera Milivoja Lazića. Inicijativa za sadašnji raskid je bila obostrana."

Više je razloga za Tomićev odlazak.

"Pod stalnim smo pritiskom, postoji patološka potreba da pričamo o Zvezdi, ciframa... Sa Milanom smo obavili kostruktivne analize kako i šta dalje. Nema ubeđivanja, zajedno smo doneli odluku. Sad pitajte", poručio je Čović.

Usledilo je pitanje o finansijama, sponzorima...

"Naš budžet ove sezone biće 8,3 miliona evra, jer ne možemo da imamo manji budžet od 5,5 miliona. U tom budžetu su i obaveze iz prošle sezone, koje smo u potpunosti izmirili. Maksimum jer 60 odsto za igrače u trener, što se slaže za našu sezonu 2019/20. Taj budžet će biti smanjivan, neki ljudi odlaze, neki dolaze, on će se verovatno smanjivati... Kada to poredim sa rivalima u Evroligi, CSKA ima 40,7 miliona evra, Himki 33,3 miliona, Zenit 26,6... Bilo je perioda kad Zvezda ništa nije dobila. 2010. i 2009. ništa nije dobila i tad se dešavalo da su vršeni pritisci na sponzore da ne budu sponzori. Mislim da oko ovoga ne bi trebalo da se spore Zvezda i Partizan. Na svakom dinaru smo vrlo zahvalni."

"Gledano od 2011. do 2019 godinu sve se slažem. U Crvenoj zvezdi sve funkcioniše preko računa, kontroliše nas domaća revizija i Evroligina revizija. U Evroligi ne možete da se takmičite ako ne poštujete tu kontrolu. Imali smo tu reviziju pre godinu dana i drago mi je da smo prošli. A, valja dati podatak da je u periodu od 2008. do 2013. samo od Grada Beograda dobila 56.181.146. Samo od grada. Partizan je dobio 153.783.768. Ovo pričam u dinarima".

"Prosečno smo po sezoni plaćali 646.408,38 evra. Dakle, ukupno smo od sezone 2011/12 platili 5 miliona i 171 hiljadu evra".

"I još jedna stvar, mi imamo državnog sponzora Telekom, imaju ga i oni. Neka svako vodi računa o svojim parama. I tačno mogu da vam kažem kako su išle naše sezone. Prosečno smo trošili 5.890.000 evra, od sezone 2011/12 pa nadalje. Gledam taj period, a ministar je gledao period od 2014-2019 i dodao je projektovani period. Ne zaboravite da smo u tom periodu izmirivali obaveze iz prethodnih godina jer smo tek 2015. izašli iz UPPR-a. Država učestvuje u tom budžetu sa 23 odsto u proseku".

Košarkaši Crvene zvezde

KK Crvena zvezda mts

Košarkaši Crvene zvezde

"Tačan podatak koliko je stvarno leglo na račun... A sad idu one čuvene Čovićeve excel tabele... Zaključno sa 26. septembrom 2019. godine tačno je na naš račun leglo milijardu 588.279, ili u evrima 13 miliona i 405 u bruto iznosu. To je prvi razlog razlike, a drugi razlog je to što je Zvezda napravila faktoring sa nekoliko ugovora koji tek dospevaju u sezonama 2020 i 2021. To je napravila sa državnim sponzorima Telekom, Dunav, da bismo pojačali budžet..."

"Kada je reč o objavi Siniše Malog, cifre se slažu. Da li smo dobili najviše? Zavisi kako gledate Zvezdu. Na prvi pogled smo dobili više od Partizana, oko 400 miliona razlike. Prvo, nismo dobili još 376 miliona. To je projektovani prihod za ovu sezonu. Crvena zvezda je napravila faktoring sa nekoliko ugovora koji dolaze u narednoj sezoni. Tu je ostvarena razlika. Neka svako vodi računa o svojim parama. Mi ne dugujemo za porez. Znamo kako su naše sezone tekle."

 "Kod nas se zna gde je svaki dinar, nemamo nezvanične izvore. Sve se slaže sa knjigovođstvom. Ne mislim da CZ i Partizan treba da se spore, to su dva stuba sporta u ovoj zemlji. Ne treba oko toga da se spore Crvena zvezda i Partizan, to su dva najveća Sportska društva i dva stuba našeg sporta", rekao je Čović nakon iscrpne priče o novcu koji je u klub stigao od sponzora, Grada Beograda i države.

"Naš budžet ne može da bude manji od 5.5 miliona evra zbog Evrolige. Biće ove godine nešto više od osam miliona evra. I to da vam kažem", dodao je Čović a zatim iščitao koliko iznose budžeti klubova iz Evrolige.

"Kad uporedim s našim konkurentima, CSKA ima više od 40 miliona evra, Himki preko 30, Zenit preko 25... Sve ostalo su besmislice i laži. Prihode i rashode overava Evroliga. Trebalo bi da imamo dobit od oko 508 hiljada evra. Biću zadovoljan i ako budemo oko nule", kaže Čović.

O otkazima igračima Čović nije razmišljao, kaže da ima dobre igrače, ali je naveo da ništa nije isključeno. 

"Nisam razmišljao o tome. Selekcija je dobra. Dobro sarađujemo s fmp, a tamo stasaju dobri igrači. Imamo odakle da ih povučemo. Važno je da su svi zdravi. Imamo zdravstveni problem sa Derikom Braunom i nadam se da će to biti regulisano za 20 dana. Znate da smo imali i problem sa Ognjenom Kuzmićem i nadam se da će i to biti rešeno za 20 dana ako ne i pre. Bilo je problema sa Perperogluom, Gistom. Nadamo se da će uskoro sve to biti rešeno".

A, ko će voditi Crvenu zvezdu u meču protiv Barselone?

"Dogovorićemo se. Možda nam Kurir javi i ranije", rekao je predsednik KK Crvena zvezda.
Nebojša Čović

KK Crvena zvezda

Na pitanje kako bi on ocenio sezonu do sada, Čović je odgovorio:

"Ne može uvek da se pobeđuje. Poraze niko ne voli, ali to je sve sport. Duga je sezona. Treba da budemo strpljivi i pomažemo jedni drugima mi vama sa pravim informacijama, a vi nama sa ispravnim praćenjem. Moraju da se gledaju i drugi timovi. Nikad nisam gledao košarku uz muziku, ali sada to sve češće radim kada gledam prenose Zvezde i FMP, ima divnih komentara".

Ipak, nije želeo da komentariše ko bi mogao da bude novi šef stručnog štaba.

"Imam nameru Pešića da nagovorim da ostane ovde, pošto dolazi sa Barselonom. On je moj veliki prijatelj i drug, radili smo zajedno. Pitaćemo i njega", nije Čović želeo da komentariše. Naveo je da je pitanje o Blatu samo i dalo odgovor jer je "čovek bolstan i neću ga ja sada nagovarati da se vrati poslu".

Istakao je predsednik da je potreban neko ko može da podnese pritisak.

"Svaka pobeda zapravo nije pobeda, nego smo kao nešto oteli. Država nam je pomogla. A to je zato što predsednik navija za Zvezdu. Bila je nametnuta priča da dobijamo beskonačno para, a sada je objavljeno da dobijaju i drugi. Verujem da bi trebalo da postoji razlika oko 400 miliona jer igra Evroligu. To treba da bude transparentno. To što druga strana izgubi, mislim na Partizan, piše se da je zbog pomoći nama. Treba da eliminišemo podele, jer neće stalno pobeđivati jedni. I ranije je bio ambijent uništenja Crvene zvezde, a ja sam spreman da doprinesem da se odnosi i ambijent promene."

KK Crvena zvezda, Filip Čović, Večiti derbi

KK Crvena zvezda

O odnosima sa Partizanom:

"Odnosi Zvezde i Partizana moraju da budu na višem nivou. Da li ste videli transparent o porodici, da li su nekome pevanje seksističke pesme kao mojoj porodici... Moramo da budemo ravnopravni. Potpuno sam otvoren za sve vidove saradnje, ali nisam za to da se društvenim mrežama šire laži", rekao je Čović i nadovezao se i na priču o Košarkaškom savezu Srbije.

"Kažu za FSS da je Zvezdin jer Kokeza kao navija za Zvezdu, pa pogledajte KSS. Istekao je ceo mandat svima u Savezu 19. januara, predati su falsifikati o završnom računu. Ali nismo hteli da pričamo jer je reprezentacija iznad svega. Prošli Kup je nosio ime Milivoja Jovičić. Posle toga su nam se popeli na glavu zbog Bilijevih koraka. Ja mislim da su bili, ali nisu viđeni. Pre toga su bili neki koševi iz auta. Napravljene su greške, ali sada se od toga pravi dodatna fama."

"Popeli su nam se na glavu da li je Bili napravio tril ili četiri koraka. Mislim da su bili koraci, ali nije viđeno, a mislim da smo svi videli faul u napadu u napadu u Nišu. I to je isto sport. Potpuno sam otvoren za sve vidove saradnje, ali nisam za to da se preko društvenih mreža šire dezinformacije, laži, prevare... I još nešto, Crvena zvezda u KSS nema nijednog zvezdaša osim Rakočevića. Sve drugo je crno-belo i nismo zadovoljni radom. I tvrdimo da je istekao mandat u januaru 2019. i da nije usvojen završni račun za 2018, ali smo ćutali, i tvrdimo da se Kup Koraća zvao Kup Milivoja Jovčića".

"Odnosi Zvezde i Partizana bi trebalo da budu na mnogo boljem nivou. Trebalo bi da postoji uvažavanje. Sa naše strane nemate nijedan primer nečega što poništava te priče i fraze o priči uvažavanja. Da li ste videli transparente porodicama, ljude na aparatima, da li ste videli neke sekstističke poruke... Vidim da se reagovalo povodom slučaja novinarke Olivere Jovićević, ali moramo biti ravnopravni i isti prema svima. Teško da ćemo tako praviti atmosferu".

Nebojša Čović

KK Crvena zvezda

Nebojša Čović
Da li Zvezda može da dođe do trenera sa iskustvom u Evroligi?

"Kada je reč o iskusnim trenerima, koji nisu garancija da će biti rezultata. Zvezda je svojevremeno dovela mladog trenera Alimpijevića, on je imao 11 pobeda u Evroligi. Pobedio je Real, Valensiju, igrao finale ABA lige. Izgubio je zahvaljujući nesmotrenosti Lesora. Onda je usledio napad sa svih strana. Nemamo para da plaćamo trenera 500, 600 evra i da mu damo stan, auto... Zagovornici smo da se mladima daje šansa. Kako su Duda i Željko postali iskusni. Moramo da imamo strpljenja i pomažemo mladima. Kada se proanalizira, ostajemo bez trenera, a nismo dobar ambijent za strane."

Je li opcija sadašnji trener FMP?

"Analiziramo sada sve. Nismo planirali ovo, nije ni Milan planirao, ali takav je posao".

Konkretno upitan da li će utakmicu sa Barselonom voditi Gavrilović, rekao je:

"Za sada tako izgleda. Ne mogu da odgovorim. Dobro radi svoj posao, iskusan je. Nikoga neću da eliminišem. Analiziraćemo , videćemo šta će biti najbolja opcija. Treba biti analitičan da ne bi napravili grešku. Ovo su u klubovima osetljivi momenti, ako se desi poraz nema kukanja, nego se dižeš i ideš dalje. Ovo je teško i neprijatno, ali idemo dalje, sutra je novi dan".

Može li dobar posao da radi i mlad trener.

"Zavisi ko je. Igrači vide da li trener zna ili ne zna. Dok sam ja tu, ni igrači ni ulica ni društvene mreže neće smenjivati ni postavljati trenere. Pokazali smo da mi to znamo. Autoritet trenera će uvek biti zaštićen u Zvezdi. Veći je faktor iskustvo koje ima. Mi smo u Zvezdi pokazali da želimo da pružimo šansu mladim trenerima. Zagovornik sam da stalno dajemo šansu mladima, s tim da za evroligaški nivo takmičenja moramo da imamo kombinaciju mlađih i iskusnijih igrača. Kod iskusnijih igrača uvek imate faktor rizika, koliki je stepen istrošenosti i rizika od mogućih povreda. Zato daj deo oporavka mora da bude jako dobro rađen i tu su i Mića Ćirić i Filip, koji odrađuju sjajan posao u fizioterapeutskom delu. Naravno i Lukman i ceo stručni štab. I da tamo gde znamo neke stvari možemo preventivno da
delujemo. Kad sve saberemo bićemo na 90-ak utakmica. Nije to mali broj, treba izdržati sve to".

Priliku bi mogli da dobiju i mladi igrači.

"Mali je uzorak za analizu igre Simanića. Time što mediji i menadžeri i mame i tate pokušavaju da budu treneri, pravi se šteta i njima, ne samo klubu. Pogledajte šta se desilo Pecarskom. Digne se u nebesa i trasnuo u zemlju. Boriša će dobiti šansu, tu je i Nenadić, Dobrić i Davidovac koji daju doprinos. Na treneru je da pravilno rasporedi. Najviše bih voleo da imamo sve domaće igrače, ali to nije realno. Jer ako gubimo, znamo kako će navijači da reaguju. Ti porazi nisu zgodni. Ne možemo da pravimo razliku između domaćih i stranih igrača. Neki strani su čak i jeftini."
Boriša Simanić

Crvena zvezda mt:s

Komentari (67)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Pranjesadodatnimispiranje

A KSS je bitan jer odlučuje o...? Ko kontroliše ABA, ko kontroliše KLS? Lik je kriminalac, samo u ovoj jadnoj državi on posle svih ovih godina, umesto da je u zatvoru, on upravlja najjačim klubovima u zemlji, mrači i oblači košarkom i saziva KZN na kojima niko ništa smisleno ne sme da pita.

Odgovori 6 3

Mastoor

Код Човића је све око пара, а тренер без искуства главног тренера сигурно не би био плаћен као неко са великим искуством какав Звезди заправо треба. Друго питање је зашто се у Звезди не даје младим играчима када се инсистира на тренерма без искуства. Зар не би било боље да је обрнуто, да имамо искусног тренера који би се бринуо о младим талентима како је на пример годинама било у Партизану?

Odgovori 23 6

SSSS

Minus, zbog poslednje rečenice!

3 9

* Sva polja su obavezna

Lojd 29 poena za pobedu Zvezde nad Mornarom

Lojd 29 poena za pobedu Zvezde nad Mornarom

Lojd 29 poena za pobedu Zvezde nad Mornarom

Košarkaši Crvene zvezde pobedili u Mornar iz Bara u kontrolnom meču koji je odigran u Beogradu sa 89:79.

Teri stigao u Zvezdu kao zamena za Noka

Autor

Teri stigao u Zvezdu kao zamena za Noka

Teri stigao u Zvezdu kao zamena za Noka

Crvena zvezda dovela je novo pojačanje. Nakon odlaska Lendrija Noka crveno-beli dres zadužio je Emanuel Teri.

Pobeda Zvezde u Laktašima

Pobeda Zvezde u Laktašima

Pobeda Zvezde u Laktašima

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su još jednu pobedu u pripremnom periodu, pošto su u sredu kao gosti u Laktašima savladali Igokeu rezultatom 72:61 (19:25,21:6, 17:13,14:18).

Vojinović: Verujem da ćemo uspeti da izađemo iz blokade

Vojinović: Verujem da ćemo uspeti da izađemo iz blokade

Vojinović: Verujem da ćemo uspeti da izađemo iz blokade

Kada će biti zakazana Skupština ABA lige, da li će takmičenje početi u planiranom terminu, da li će se i kako pronaći kompromis kako bi regionalno takmičenje dobilo legitimitet, krajnje je neizvesno.
Loading...