Gray Mortimore/Getty Images

Košarka

10.04.2020 | 15.14

Bogavac za SK: Spreman sam za novi korak u karijeri

Nebojša Bogavac je svojevremeno bio igrač kojeg bi svaki trener poželeo u timu. Borac bez mane i straha, sa izuzetno izraženim moralnim, ljudskim i radnim vrednostima.

bogavac

fiba.basketball

Branio je boje Gorštaka iz Kolašina, Lovćena, Hemofarma, Breogana, Le Mana, Asvela, Dižona. Trenersku karijeru je počeo u Hemofarmu, a nastavio u francuskom Strazburu, gde je tri godine sarađivao se Vensanom Koleom, jednim od najboljih trenera Evrope.

Kao igrač, Nebojša Bogavac je sa Hemofarmom osvojio trofej u Jadranskoj ligi 2005. godine, kada je proglašen za MVP igrača Lige. Sa Asvelom je bio šampion Francuske 2009. godine. Tokom boravka u Le Manu i Asvelu, gde mu je trener bio Vensan Kole, selektor Francuske i trener Strazbura, stvorena je neraskidiva veza koja je itekako uticala na trenersku karijeru Nebojše Bogavca.

Kao trener, preuzeo je Hemofarm, 2012. godine. Proveo je samo šest meseci na klupi Vrščana, a zatim se preselio u Strazbur gde je postao prvi asistent Vensana Kolea. Na vreme je shvatio, kao što je i sam rekao za Sport Klub, da je dug put od patika do cipela i da se ne može ići prečicom, a da je Željko Obradović jedini slučaj koji se kosi sa pomenutim pravilom.

Bio je selektor juniorske reprezentacije Crne Gore dve godine. U prvoj, uspeo je da osvojio prvo mesto i zlatnu medalju u diviziji B, a godinu dana kasnije je sa obezbedio opstanak u elitnom društvu. Tri godine je sa velikim uspehom radio sa Koleom, a samostalno je vodio mladu ekipu i mlađe selekcije Strazbura.

U međuvremenu, Kole je napustio Strazbur, a čim prođe globalna zdravstvena pošast koja je blokirala sve životne tokove, Nebojša Bogavac će se vratiti u Crnu Goru i rodni Mojkovac, a zatim napraviti novi iskorak u trenerskoj karijeri.

Sada je najvažnije da se koronavirus obuzda, da se posledice koje su već sada zaista zastrašujuće svedu na najmanju moguće meru. U Francuskoj su kao i u svim zemljama uvedene vanredne mere, a građani se striktno pridržavaju onoga što su propisale nadležne institucije. Francuzi su kao sankciju za kršenje propisanog načina ponašanja propisali drakonske finansijske kazne, što utiče na građane koji misle da virus nije opasan, da ostanu kod kuće, da na taj način zaštite sebe, ali i svoje okruženje”, naglasio je Nebojša Bogavac za Sport Klub i nastavio:

Zajedno sa porodicom doneo sam odluku da ostanemo u Strazburu, da poštujemo mere izolacije. Nismo želeli ništa da rizikujemo, jer bi prilikom transporta i prebacivanja ka Crnoj Gori, doveli u opasnost sopstveno zdravlje, a ujedno i zdravlje ljudi u okruženju. Znamo da je sada važno da budemo pametni i strpljivi, a verujem da će se uskoro život vratiti u normalne tokove, da ćemo ponovo početi da pričamo o košarci, sportu, lepšim temama, u odnosu na borbu protiv zdravstvene pošasti”.

Ono što je već sada izvesno, Nebojša Bogavac će po završetku borbe sa koronavirusom, u trenutku kada dobije zeleno svetlo, kada bude siguran da je bezbedno da se sa porodicom vrati u Crnu Goru, to i uraditi, a ostaje dilema koji će biti novi korak u trenerskoj karijeri.

Definitivno napuštam Strazbur u kojem sam proveo tri fenomenalne godine. Mnogo sam naučio od Kolea, imao priliku da samostalno vodim mlađe selekcije, puno sam radio na ličnom usavršavanju. Kole je napustio Strazbur, prvi tim je preuzeo Finac, Lasi Tuovi, a s obzirom da sam sa Koleom imao gotovo porodični odnos, doneo sam odluku da je vreme da napravim korak dalje. Postoje opcije kada je reč o nastavku trenerske karijere, međutim, smatram da u ovom trenutku nije vreme da pričamo o tome, jer je prioritet da se život vrati u normalne tokove, a kada se to desi, biće vremena za donešenje odluke o nastavku karijere. Mesta za žurbu nema”, naglasio je Bogavac i nastavio:

Naravno da pratim dešavanja u vezi sa NBA, Evroligom, ABA ligom, a pre svega sa šampionatom Francuske koje je prekinuto, ali nije zvanično završeno. Svi bi smo voleli da se vratimo na parket, nastavimo sa treninzima i utakmicama, ali je u ovom trenutku veliko pitanje koliko je to realno”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Bogavac je nastavio sa izlaganjem:

Ako pođemo sa razmišljanjem da će sve biti u najboljem redu za mesec dana, to znači da ćemo sa radom moći da počnemo sredinom maja. Posle pauze od dva, tri meseca, neophodno je minimalno mesec dana da se ekipe vrate u takmičarski tonus. Onda dolazimo u situaciju da eventualno možemo da nastavimo takmičenje. Ne želim da se ovo shvati kao panika, ali postoji mogućnost da se pojavi jedan zaraženi igrač, da se virus vrati, jer nije potpuno zaustavljen, a onda se sve vraća na staro. Ponovo sledi karantin od dve nedelje, pa obavezna samoizolacija dve nedelje...”, rekao je Bogavac i dodao:

Znam i jasno mi je da čelnicima takmičenja nije lako da donesu odluku, jer ona definitivno ne može da bude pravdna, ni sportska, jer pitanje šampiona nije rešeno na parketu. Međutim, nekada treba biti razuman, shvatiti da viša sila nije slučajno dobila takav naziv. Koristim priliku da apelujem na sve građen da se pridržavaju propisanih mera u borbi protiv koronavirusa, a zatim i na klubove da pokažu toleranciju, razumevanje, jer kakvu god odluku da donesu takmičenja širom planete, jasno je da ne mogu svi da budu zadovoljni”.

Bogavac ima i logično rešenje za novonastalu situaciju:

Ostaje nam da verujem da će virus biti zaustavljen. Zatim, korak po korak treba vraćati život u normalne tokove, lagano početi sa zajedničkim treninzima, kontrolisati zdravstvenu situaciju i pripremati se za narednu sezonu. Mislim da je to objektivno i realno. Sada je bitno da pobedimo koronavirus, a kada ostvarimo tu pobedu, doći će momenat da se okrenemo ambicijama, ciljevima, novim koracima u karijerama.”.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Moguće ukidanje karantina za čitavu ekipu

Moguće ukidanje karantina za čitavu ekipu

Moguće ukidanje karantina za čitavu ekipu

Pandemija koronavirusa u Italiji jenjava i sada se generalno mogu čuti mnogo pozitivniji tonovi. Tako je i u fudbalu, gde se sprema nastavak sezone. Ali mnogi i dalje strahuju da bi rigidna mera od karantina za celu ekipu od 14 dana u slučaju pozitivnog testa mogla da ugrozi nastavak šampionata.

Finale FA Kupa uz distancu i pred 20,000 gledalaca

Finale FA Kupa uz distancu i pred 20,000 gledalaca

Finale FA Kupa uz distancu i pred 20,000 gledalaca

Ideja nekih britanskih tabloida da se finale ovosezonskog FA Kupa ipak odigra pred navijačima, iako u ograničenom broju, naišla je na plodno tlo u tamošnjoj javnosti.

Čempionšip se nastavlja 20. juna

Čempionšip se nastavlja 20. juna

Čempionšip se nastavlja 20. juna

Posle Premijer lige doneta je odluka o nastavku drugog ranga engleskog klupskog fudbala. Čempionšip će se nastaviti 20. juna, uz prenose na kanalima Sport Kluba.

Predsednik Brazila Bolsonaro: Fudbal mora da krene

Predsednik Brazila Bolsonaro: Fudbal mora da krene

Predsednik Brazila Bolsonaro: Fudbal mora da krene

Iako je Brazil najveće žarište pandemije koronavirusa u Južnoj Americi, predsednik Žair Bolsonaro želi da što pre počnu fudbalska takmičenja u toj zemlji.
Loading...