Getty Images/Grant Halverson

Košarka

26.12.2017 | 12.09 > 12:13

Premijera filma o legendarnoj ruskoj pobedi nad Amerima

U Rusiji je 25. decembra premijerno prikazan igrani film "Pokret ka vrhu", čija se radnja odvija tokom Olimpijskih igara u Minhenu, a odnosi se na legendarnu pobedu košarkaša Sovjetskog Saveza nad Sjedinjenim Američkim Državama.

Printscreen

U kontroverznom finalu 1972. godine u Minehnu Sovjeti su na pobedili selekciju SAD rezultatom 51:50, a sve se odvijalo u jeku "hladnog rata" između dve države. 

Koš za pobedu SSSR postigao je legendarni Aleksandar Belov, što je ujedno bio i prvi poraz američkog tima na OI od 1936. godine, kada je košarka prvi put igrana na najvažnijem sportskom takmičenju. 

Pre finala u Minhenu, SAD su imale sedam zlatnih medalja sa OI, a do finalne borbe su zabeležile osam pobeda, a ukupno u istoriji 63. 

Tada su odigrane možda i tri najznačajnije sekunde u istoriji košarke i sporta, a Sovjeti su slavili košem u poslednjem momentu, u napadu koji je tri puta ponavljan. 

SAD su tri sekunde pre kraja vodile sa 50:49, a onda je nastala drama. Sovjeti su prvi napad započeli, vreme je isteklo, ali su sudije prekinule igru zbog tajm-auta, koji je tražio selekotr Kondrašin. Nastala je pometnja za zapisničkim stolom, Sovjeti nisu dobili tajm-aut, već novi napad od tri sekunde. 

Intervenisao je čak i generalni sekretar FIBA Renato Vilijam Džons, koji nije imao nikakvu nadležnost, što je doprinelo opštem metežu.  

Kondrašin je u igru uveo Edeška umesto Zarmukamedova, ali je došlo do povrede pravila jer je to mogao da učini samo u slučaju tajm-auta. To niko nije primetio, a Edeško je u drugom napadu bezuspešno pokušao da nađe Belova. 

You Tube

Amerikanci su krenuli da slave, sve je već bilo gotovo za njih, ali je tada došlo do obrta. Rečeno im je da se napad opet ponavlja, a sve zbog toga jer sat nije vraćen u ispravno vreme, da je na njemu pisalo 50 sekundi, a da se sirena oglasila sekundu po vraćanju lopte u igru. 

Gužva na terenu je raščišćena, Edeško je našao iz drugog puta Belova, a ostalo je istorija. Sovjeti su slavili, postali su heroji nacije, dok su na drugoj strani Amerikanci uzalud ulagali proteste, a posle toga nisu bili prisutni ni na dodeli medalja.

Rusi su sada odlučili da snime film o svim događajima, što je prvi veliki prikaz tih dešavanja iz njihove perspektive. 

You Tube

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Skandalmajstor

Hahaha, kako su ih Ruje, a tada Sovjeti dobili... I nije bio Zarmukamedov vec Žarmuhamedov. Kakva je to reprezentacija Rusije bila, za pamcenje. A onda je Juga krenula da ih delje, sve dok ih Moka i Kica nisu odbojkom oducili od kosarke. Priznalu si Rusi kasnije da ih je ta generacija Jugoslavije a i sledece unazadila u kosarci. Do tada smo bili rame uz rame, cak i ucili od njih, a onda je Jugoslovenska skola kosarke zadominirala i posle USA bila jedina prava kosarkaska velesila... Tek kasnije su se pojavili Argentinci... Dajte malo vise istorije na SK.

Odgovori 0 0

Mrško

Fina priča, malo ko zna o ovome

Odgovori 15 3

* Sva polja su obavezna

Zlatna devojka

Zlatna devojka

Zlatna devojka

Ona je rekorderka po broju osvojenih medalja na svetskim prvenstvima. Ona je četvorostruka olimpijska šampionka, iako je učestvovala na samo jednim Igrama. Ona je promenila gimnastiku. Njeno ime je Simon Bajls. A ovo je priča o njoj.

"Odluka MOK da se kažnjava klečanje krši ljudska prava"

Autor

"Odluka MOK da se kažnjava klečanje krši ljudska prava"

"Odluka MOK da se kažnjava klečanje krši ljudska prava"

Pravilo Međunarodnog olimpijskog komiteta koje navodi da će igrači koji u znak podrške antirasističkim borbama budu klečali biti suočeni sa kaznom ocenjena je kao "kršenje ljudskih prava".

Trodnevni olimpijski san

Trodnevni olimpijski san

Trodnevni olimpijski san

Svaki sportista će na pitanje o krajnjem cilju karijere, odgovoriti slično. Olimpijsko zlato je za one najambicioznije, a bilo koje drugo olimpijsko odličje ili učešće na Igrama, odlična su potvrda i nagrada za naporan rad. Ovo je priča o ispunjenju jednog olimpijskog sna. Ali, samo na tri dana.

Japanski mediji: Obavezni testovi, UO OI: Biće promena

Japanski mediji: Obavezni testovi, UO OI: Biće promena

Japanski mediji: Obavezni testovi, UO OI: Biće promena

Gradonačelnica Tokija Juriko Koike govorila je o Olimpijskim igrama koje će se održati u japanskoj prestonici 2021. godine i naglasila da će Igre verovatno morati da budu “pojednostavljene” zbog pandemije koronavirusa, koja je takmičenje i odložila za 2021. godinu.
Loading...