Gray Mortimore/Getty Images

Košarka

26.05.2020 | 17.03

FIBA objavila publikaciju "Povratak košarci"

FIBA je objavila preporuke o povratku u "normalni košarkaški život", pod nazivom „Povratak košarci - uputstvo o restartu”, koje je uputila svim nacionalnim federacijama, zbog krize uslovljene pandemijom Kovid-19.

Nema više pozdravljanja

Getty Images/Joe Robbins

Publikacija, koja bi trebalo da pomogne u sprečavanju rizika od zaraze koronavirusom, urađena je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Smernice su objavljene na engleskom, francuskom i španskom jeziku i prvenstveno se obraćaju nacionalnim Federacijama, koje su u međuvremenu tražile savete o ponovnom pokretanju košarkaških nacionalnih šampionata, koja su većinom prekinuta sredinom marta.

U samom uputstvu dati su „alati” uz pomoć kojih se zapravo procenjuje rizik i na osnovu čega se donosi odluka o eventualnom nastavku, ili početku novih košarkaških takmičenja.

U publikaciji jasno stoji i to, da su sve odluke državnih vlasti i lokalnih zdravstvenih sistema iznad svega što piše u knjizi. Alat za procenu rizika je „živi dokument” i redovno se ažurira.

Smernice je razvio predsednik Medicinske komisije FIBA, dr Piter Harkurt iz Australije, nakon konsultacija sa Lekarskom savetodavnom grupom FIBA Kovid-19 i Lekarskom i Igračkom komisijom FIBA.

Pored toga što zauzima mesto predsednika Lekarske komisije FIBA, dr Harkurt je angažovan u brojnim drugim organizacijama, kao što su VADA i Lekarska komisija Igara Komonvelta.

Andreas Zagklis, generalni sekretar FIBA izrazio je zahvalnost svim ljudima, koji su učestvovali u sastavljanju publikacije.

Dugujemo ogromnu zahvalnost lekarskoj savetodavnoj grupi FIBA Kovid-19, ali i svim komisijama FIBA i ljudima iz Svetske zdravstvene organizacije. Želeli smo zaštitimo zdravlje članova Nacionalnih federacija, igrača, zvaničnika i organizatora košarkaških događaja. Ova publikacija će biti korisna kompletnoj košarkaškoj zajednici, na putu povratka na teren. Svima nam nedostaje naš sport, a kako se razvija situacija oko pandemije koronavirusa, FIBA ostaje posvećena pružanju smernica za sigurno okruženje na putu „Povratka košarci”, rekao je on.

Inače, u Aprilu je osnovana FIBA Kovid-19 lekarska savetodavna grupa, sa ciljem da prati sva naučna saznanja o pandemiji koronavirusa i da na pravi način savetuje čelnike FIBA, ali i nacionalnih federacija, koje su razmišljale o brzom povratku košarkaškoj igri.

Članovi ove grupe, uz čelnike lekarske komisije FIBA, bili su predstavnici NBA lige, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zatim jedan profesir imunolog sa Univerziteta u Melburnu, član Međunarodnog olimpijskog komiteta i mnogi drugi stručnjaci medicine.

U ovim izazovnim vremenima, u ime lekarske komisije FIBA, želeo bih da izrazim našu iskrenu podršku i solidarnost sa košarkaškom zajednicom u celom svetu. Bio sam svedok da FIBA neumorno radi, kako bi obezbedila zdravlje i sigurnost članova svih nacionalnih Federacija, igrača, zvaničnika i drugih partnera. Budite sigurni da će naša lekarska komisija nastaviti da blisko sarađuje sa SZO i da pomogne FIBA u zaštiti košarkaške zajednice od trenutne krize pendemije, na osnovu naučnih saznanja”, rekao je na kraju dr Harkurt.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Pantiro: Bio sam zaražen, imam imunitet, ali ko zna...

Pantiro: Bio sam zaražen, imam imunitet, ali ko zna...

Pantiro: Bio sam zaražen, imam imunitet, ali ko zna...

Jedan od najboljih skijaša današnjice, Francuz Aleksis Pantiro priznao je da je on sam, ali i cela njegova uža porodica bila zaražena koronavirusom.

EFL: Dvojica zaraženih u poslednjem krugu testiranja

EFL: Dvojica zaraženih u poslednjem krugu testiranja

EFL: Dvojica zaraženih u poslednjem krugu testiranja

Posle dve nedelje tokom kojih nije bilo novih slučajeva, EFL je potvrdio da su u poslednjem krugu testiranja na koronavirus dva rezultata bila pozitivna.

Direktiva NHL: Ne izveštavajte o pozitivnima na koronu

Direktiva NHL: Ne izveštavajte o pozitivnima na koronu

Direktiva NHL: Ne izveštavajte o pozitivnima na koronu

NHL je u subotu objavila da neće dozvoljavati timovima da objavljuju informacije u vezi sa testovima na kovid 19 i povredama igrača po nastavku sezone, prenose svetski mediji.

U Cirihu zaražena nekolicina, hoće li završiti sezonu?

U Cirihu zaražena nekolicina, hoće li završiti sezonu?

U Cirihu zaražena nekolicina, hoće li završiti sezonu?

Fudbalski klub Cirih objavio je da je ustanovljeno da je nekoliko igrača i članova stručnog štaba zaraženo koronaviruso pošto je defanzivac Mirlind Kreziju bio pozitivan, zbog čega je dovedeno u pitanje da li će moći da završe sezonu.
Loading...