Jokić: Ne zanima me statistika, setite se Srbije 2014.

NBA 25. feb 20189:04 > 9:06
Abbie Parr/Getty Images

Centar Denver Nagetsa Nikola Jokića kaže za “Voice of America“ da još ne razmišlja o novom ugovoru, ali da bi želeo da ostane u Koloradu.

Iako je najmlađi od svih srpskih igrača u NBA, Jokić je i najiskusniji.

“Jeste malo čudan osećaj. Baš sam pričao sa Bogdanom i on traži savet od mene, kako sam proveo leto, da li sam pravio pauze itd. Nije toliko velika razlika u godinama (tri), ali on je igrao i u Partizanu i u Fenerbahčeu, osvojio je Evroligu, pa mi je čudno što ja kao najmlađi treba da dam savet kako nešto treba da se radi. Stvarno je čudno, i Bobi i Teo i Bjelica, svi su igrali u velikim klubovima i ostvarili nešto veliko u Evroligi i za reprezentaciju, a onda sam ja ovde najiskusniji“, kaže Jokić u razgovoru sa Bracom Đorđevićem, novinarom “Voice of America“

Jokić je sada glavni igrač Denvera i protivnički timovi na njega obraćaju najviše pažnje.

“Ima razlike u odnosu na prve dve godine, možda baš zbog tog napretka koji sam napravio u drugoj godini, imao sam 16 poena u proseku. Valjda sada obraćaju više pažnje na mene, osećam da je drugačije, osećam da na niskom postu brže stiže udvajanje i da više pomažu sa svojih igrača. Jeste, čuvaju me malo bolje. Ali to je naša igra, imamo brze igrače koji trče na bek-dor i dobro menjaju ritam, protivnički centri izlazi da bi sprečili moj šut i dodavanja, ali mi to i hoćemo“.

Na kraju tekuće sezone Nagetsi će verovatno srpskom centru ponuditi novi ugovor kako ne bi došli u situaciju da on na leto 2019. bude potpuno slobodan igrač. Očekuje se ugovor od 146 miliona dolara.

“Stvarno ne razmišljam o tome. Ako ja budem pravi i nastavim da igram onako kako tim želi, mislim da neće biti problema. Moja želja jeste da ostanem u Denveru – sviđaju mi se grad, trener, uprava, navijači, klima je odlična, porodica mi se navikla ovde, tako da mi mnoge stvari odgovaraju. Lepo mi je“, kaže Jokić.

Podrška porodice nešto je što Jokić posebno ističe.

“Još u Vojvodini kada sam igrao, moj brat je živeo u Novom Sadu. Preselio se sa mnom i u Beograd, bio sa mnom kroz juniorsku ligu. Devojka je tada bila na studijama u SAD, došla je ovde pre mene, pa je sada došla na ovdašnji koledž. Drugi brat mi je živeo u SAD već deset godina, u Detroitu i Njujorku, sada je i on ovde. Roditelji mi dolaze kad god mogu, mama je sad stigla, samo da nismo gladni, taj je fazon u našoj kući“, smeje se Nikola, “Mislim da je to jako važno. Neću da imenujem, ali mnogi igrači se traže u drugim stvarima, traže neku možda i veštačku podršku, ali podrška porodica je jedna od najvažnijih stvari u životu“.

Ove sezone 23-godišnji Jokić prosečno beleži 17,2 poena, 10,6 skokova i 6 asistencija.

“Nisam imao neki zacrtani cilj koja će mi statistika biti: ‘Moram da imam 20 poena ili 10 skokova‘. Samo želim da pobeđujemo, to je naš posao. Kako ćemo pobediti, stvarno nije bitno. Recimo, kada je Srbija osvojila srebro na Svetskom kupu 2014… Posle toga su svi naši igrači našli dobre angažmane. Nije bitno koliko poena daješ, nego da li pobeđuješ. Svet će uvek gledati da uzme pobednika, to je najbitnije“, zaključio je Jokić.

U okviru iste emisije trener Majk Maloun kaže da Nikola napreduje iz dana u dan.

“Jokić nastavlja da sazreva i kao igrač i kao čovek, mislim da ima sreću da su mu tu starija braća koja sve vreme vode računa o njemu. Nije sam u novom svetu, pomogla mu je porodica, a verujem da mu je pomogla i organizacija koja čini sve da mu pomogne na terenu i van njega. Ima ogromno samopouzdanje i postaje ikona u Denveru, ljudi vole da ga gledaju“.

I iskusni saigrač Ričard Džeferson ima samo reči hvale za Jokića.

“On je sjajan saigrač, veoma neobičan. U ovu ligu doneo je jedinstven set veština – sa njegovom visinom ima odličan šut i osećaj za dodavanje, tako nešto nije viđeno ranije. Želimo nekad da bude agresivniji, ali njegov mentalitet je takav da prvo misli na dodavanje. Sjajno nas vodi ove sezone i 100% će biti Ol-star igrač“.

Nagetsi su trenutno šesti na Zapadu sa skorom 33-26.