Stephen Dunn/Gettty Images

Košarka

11.09.2019 | 02.50 > 02:54

Divac - dobri div, transformator i inspiracija svetu

Autor

U ovoj vesti

Sacramento Kings

Vlade Divac bio je u centru pažnje prethodnih dana zbog prijema u Kuću slavnih, a na sajtu Sakramento Kingsa u čast generalnom menadžeru kluba čija je karijera proslavljena i na ovaj način tim povodom objavljena je opširna priča.

Vlade Divac

Ethan Miller, Getty Images Sport

Vlade Divac

Uz citate govora koji je Divac održao na ceremoniji posebno je naglašeno kako je srpski košarkaš još jednom podsetio da u košarci moraš da prestaneš da budeš pojedinac i postaneš deo tima kako bi bilo šta imalo smisla.

Navodi se i da svi nekadašnji Divčevi saigrači u razgovorima o njemu uvek prvo ističu ljudske kvalitete ali i veliki talenat i ljubav prema igri. I, naravno, kako su svi znali da je samo pitanje dana kada će za Divca biti otvorena vrata Kuće slavnih.

"Oni koju su bili uz njega uvek će pomenuti da je, uz sve kvalitete koje je imao kao revolucionarna košarkaška zvezda, Vlade još bolji čovek. Skromni, srčani div koji je mnoge sate i mnogo novca posvetio humanitarnom radu", navodi se između ostalog u priči o Divcu.

"Vlade je istinski posebo ljudsko biće. Od momenta kada smo se upoznali, ono što mi je bilo upečatljivo je to kakav je on čovek. I od tog trenutka sam imao prijatelja za ceo život. Od toga koliko ga je bolelo što je njegova zemlja u ratu, preko humanitarnog rada, do toga da znam koliko voli svoju porodicu i prijatelje uvek mi je bilo jasno kakav je on čovek. O da, on je prilično sjajan košarkaš uz sve to. Bio je na terenu ispred svog vremena, talentovan za sve što može da se uradi na terenu i bio je savršen saigrač", ispričao je Dag Kristi nekadašnji Divšev saigrač.

"Vlade je bio lider, bio je neko ko je tokom cele karijere transformisao igru. Kao internacionalni pionir i globalni ambasador igre, već tri decenije koristi sve prilike i pokušava da učini svet boljim mestom. Od napora koje je uložio u pokretanje 'Košarke bez granica' do uticaja na to kako se ova igra igra danas. I nastavlja da bude inspiracija i uzor igračima svih godina u celom svetu", rekao je vlasnik Kingsa Vivek Ranadiv.

A počelo je sve željom i odlukom četrnaestogodišnjeg dečaka da svoj život posveti košarci:

"Sećam se kada sam doneo važnu odluku za sebe, ali i za svoju porodicu. Slušao sam šta moji majka, otac i brat misle o tome. I otac me je pustio da idem i živim svoj san", ispričao je više puta Divac.

I dobro je da je bilo tako, jer ostatak ove sjajne priče svi znamo kao pesmicu.

A znali su odmah i ostali:

"Već na prvom treningu sam znao da ovaj dečko ume da igra", rekao je Medžik Džonson.

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Niko..

Znači ni Divac ne valja..dobro ga uvalismo amerima, tamo je GM neki, šta li. I Đoković će negde, i Jokić..svi redom, kvalitetni i normalni će otići. Drago mi je da sam u onoj grupaciji koja ih razume. Kad pogleda čovek ove komentare mnogo toga mu bude jasno..jasno zašto smo tu gde smo i zašto smo toliko koliko smo. Za mene je Vlade jedna veeelika i posebna legenda!!!

Odgovori 6 1

Anunnaki

Dobri i Divac u istoj rečenici ? Ne ide...

Odgovori 4 13

x

"Dobri div", ovo kad vidim, povraca mi se... Po cemu je sad Divac DOBRI DIV?

Odgovori 28 12

* Sva polja su obavezna

Vujošević za SK o večitima, transplantaciji, Divcu...

Vujošević za SK o večitima, transplantaciji, Divcu...

Vujošević za SK o večitima, transplantaciji, Divcu...

Iako mu zdravstvena situacija nije najbolja, legendarni trener Partizana Duško Vujošević je odlučio da prekine bolovanje i vrati se tamo gde se najbolje oseća - na parket.

"Vodio sam kvalitetnije - ovo je najbolji tim Srbije"

"Vodio sam kvalitetnije - ovo je najbolji tim Srbije"

"Vodio sam kvalitetnije - ovo je najbolji tim Srbije"

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković izjavio je u Novom danu da je u karijeri vodio kvalitetnije reprezentacije nego što je današnja, ali ističe da je ovo ubedljivo najkvalitetniji i najtalentovaniji nacionalni tim kad je reč o Srbiji.

Divac: Ono u Argentini nije bila hrvatska zastava

Divac: Ono u Argentini nije bila hrvatska zastava

Divac: Ono u Argentini nije bila hrvatska zastava

Proslavljeni srpski i jugoslovenski košarkaš Vlade Divac primljen je u Kuću slavnih i to je bio povod da se podseti nekih najzanimljivijih detalja iz bogate karijere.

Divac: Krešo, Dudo, Dule, Kari... hvala!

Divac: Krešo, Dudo, Dule, Kari... hvala!

Divac: Krešo, Dudo, Dule, Kari... hvala!

Legendarni košarkaš Vlade Divac primljen je u Kuću slavnih u Springfildu, a u svoj govor posvetio je svima koji su mu pomogli da postigne velike rezultate, ali i igri pod obručima.
Loading...