FIBA: Amerikanci trenutno favoriti, ali Srbija…

FIBA World Cup 14. avg 201913:20 > 13:25
fiba.basketball

Svetska košarkaška federacija (FIBA) je u svojoj analizi predstojećeg Mundobasketa u Kini ocenila da je najrealnije da se u finalu sastanu reprezentacije SAD i Srbije, s tim što aktuelni prvaci u ovom trenutku imaju veće šanse da treći put uzastopno osvoje zlatnu medalju.

Pool, Getty Images Sport

Do početka šampionata sveta ostalo je još malo više od dve nedelje (31. avgust) i svi učesnici uveliko tempiraju formu za ono što ih očekuje u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Povezano

FIBA je navela da je formula u analizi mogućnosti državnih timova ista kao i ranije, što znači da su ‘prošli’ sve moguće scenarije u grupnoj fazi, zatim drugom krugu i čitavoj završnoj fazi. U teoriji to znači da Kanada, Australija i Litvanija ne mogu da prođu među 16 najboljih jer će se samo dve ekipe plasirati iz grupe H.

Skoro sve reprezentacije su odigrale nekoliko pripremnih utakmica što je FIBA omogućilo da lakše spoznaju kvalitete i domete učesnika SP.

1. SAD

Sjedinjene Američke Države imaju šansu da postanu prva ekipa u istoriji koja je tri puta uzastopno osvojila Mundobasket i dok ne pokažu opšte znakove slabosti u pripremi i na samom Mundobasketu, oni su i dalje najveći favoriti za osvajanje titule. Srbija izgleda dobro i mogli bismo da gledamo finale kao i 2014. na SP i 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

2. Srbija

Bilo kojoj drugoj ekipi na svetu, gubitak Miloša Teodosića bio bi ogroman udarac. Za Srbiju to je bio samo signal da prebaci brzinu i protiv Litvanije u Kaunasu postigne 95 poena. Imali su 95 poena protiv Finske i 97 protiv Borca u Čačku. Srbija će pronaći način da postigne poene, što nije iznenađujuće kada u timu imate Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Nemanju Bjelicu i ostale na čelu sa Sašom Đorđevićem.

3. Grčka

Umesto da napišemo bilo šta, postavili smo ovaj vrhunski video Janisa Adetokumba koji radi sve što je potrebno za Grčku. Evo i našeg preuranjenog MVP glasanja, u kome zvezda Milvokija u ovom trenutku vodi.

FIBA smatra da je Španija favorit broj četiri, a u Top 10 su još Francuska, Australija, Argentina, Nigerija, Litvanija i Turska.