Bogdan: Navikao sam na pritisak, SAD favorit broj 1

FIBA World Cup 20. avg 201912:41 > 12:42
Košarkaški savez Srbije

Bek reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović ističe da ne treba već sada govoriti o medalji na Svetskom prvenstvu u Kini (od 31. avgusta do 15. septembra), kao i da su Amerikanci i dalje prvi favoriti za zlatnu medalju.

„Sve počinje od atmosfere, zabave i prijateljstva, posle je i posao onda mnogo lakše uraditi. Ostaje peh što su nam se povredila dvojica važnih igrača, nedostajaće nam Gagi i Teo, ali povrede su nažalost sastavni deo sporta. Bila je i pre dve godine prava šansa da uzmemo zlato. Daleko je priča o medalji, moramo prvo da se spremimo i da mislimo korak po korak“, počinje Bogdanović.

Na pitanje koliko je reprezentacija SAD slabija posle brojnih otkaza, Bogdan odgovara:

“Na papiru su i dalje oni najjači, i dalje su favoriti. Jeste da su znatno slabiji kada ne igraju sve superzvezde, ali i sa ovim timom su velika pretnja – i ovako neiugrani su dobili Špance koji su dugo na okupu. Ekipa SAD je nova, i ta pobeda je pokazatelj koliko su u stvari dobri. Ne treba pumpati lažnu sliku kako su svi otkazali… Treba pre svega doći do njih“.

Povezano

Srbija je tokom priprema savladala Grčku i Litvaniju, koji su takođe u krugu kandidata za medalju.

“Grci su bili na jednu loptu, Litvanci na jednu loptu, obe utakmice smo mogli da izgubimo. Prijateljski su to mečevi. Francuzi su neugodni, uvek krenu slabo, pa posle zablistaju na takmičenju. Nigerija je takođe nezgodna, Australija, Kanada, da ne nabrajam više…“

Bogdanović je ponovo jedan od glavnih igrača, ali kaže da se nosi dobro sa presijom, i posle povrede Teodosića.

“Navikao sam na to. U Partizanu sam prvi put osećao pritisak, od tada sam se već navikao i postajalo mi je lakše. Naravno, reprezentativni pritisak je drugačiji, ali i u reprezentaciji bude lakše posle igranja u takvim klubovima. Sistem takmičenja je malo bolji, bolji je raspored i pomoći će nam da budemo svežiji na SP. Ne mislim da mi se uloga mnogo promenila posle Teove povrede. Pojednostavio sam igru, ubrzao je, dve godine NBA iskustva su donele to, pa mi Evropa deluje malo sporije“.

Orlovima sada sledi put u Kinu, u kojoj igra Miroslav Raduljica.

“Rekao nam je najbitniju stvar, da skinemo taj VPN. Pomogao nam je, a za ostalo ćemo se sami snaći. Mi igramo u halama, one su klimatizovane, tako da vreme ne bi trebalo da predstavlja nikakav problem. Nema ni vremena da se doživi kultorološki šok – u SAD sam se posle dva-tri meseca i ja promenio, a ovde je samo takmičenje, svi smo tu zbog jednog cilja“, zaključio je Bogdanović.

Srbija će igrati u Grupi D u Fošanu, protiv Angole, Italije i Filipina.