Nova nada Mege: Crna Gora je konkurentna svima

FIBA World Cup 21. avg 201914:02 > 14:04
fiba.basketball

Marko Simonović je zaboravio šta tačno znači reč odmor. Obaveze se smenjuju kao na filmskoj traci, ali ako volite ono što radite ništa nije teško, a umor ne osećate.

Buran period je ostao iza mladog Kolašinca. Prvo je na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina sa Crnom Gorom izborio opstanak u elitnom društvu, zatim je dres Cedevite Olimpije zamenio dresom Mege, a nedugo zatim sa novim saigračima bio ravnopravan rival vicešampionu NCAA lige, Teksas Tehu.

Na Bahamima su odigrana dva meča, u prvom je slavio Teksas sa 94:92, a u drugom Mega sa 76:73. Izabranici Dejana Milojevića vratili su se u Beograd, a uz pripreme za narednu sezonu pomno će pratiti i dešavanja na Mundobasketu.

Marko Simonović se brzo uklopio u novu sredinu. Protiv Teksasa u prvom meču je ubacio 12 poena, a isti učinak je imao i u drugom. Marko je na pomenutom Evropskom šampionatu za igrače do 20 godina bio najbolji igrač po indeksu uspešnosti, ali nije sa našao u peterci šampionata jer je Crna Gora eliminisana u osmini finala od Izraela, selekcije koja je kasnije stigla do trona pred svojim navijačima.

Proživljam zaista jako dobar period. Na Evropskom šampionatu u Izraelu smo ostvarili primarni cilj obezbedili smo opstanak u elitnom društvu u nikada jačoj konkurenciji. Ostao je mali žal što smo u osmini finala igrali sa Izraelom, ali tako se namestilo. Odluka da se preselim u Megu je možda i najbolja koju sam doneo do sada. Ekipa je mlada, atmosfera je odlična, a velika je privilegija sarađivati i učiti od Dejana Milojevića. Protiv vicešampiona NCAA lige smo pokazali da posedujemo potencijal, a iskreno se nadam da će Mega naredne sezone igrati lepu i atraktivnu košarku i da će biti prijatno iznenađenje izuzetno jake ABA lige koja sledi“, naglasio je Marko Simonović sa Sport Klub.

Krilni centar je odigrao sjajno na Evropskom šampionatu u Izraelu. Bio je na širem spisku seniorske reprezentacije pre polaska u Kolašin, ali je u dogovoru sa selektor Zvezdanom Mitrovićem i stručnim štabom, odlučeno da je bolje da se Simonović posveti pripremama sa klubom, kako bi spreman dočekao sezonu koja sledi.

Odmah treba naglasiti da selektor Zvezdan Mitrović zaslužuje čestitke za plasman na Mundobasket, prvi u istoriji Crne Gore, ali isto tako i za podmlađivanje državnog tima, jer selekcija Crna Gora već sada ima plejadu mladih i talentovanih momaka od kojih se mnogo očekuje tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kao i na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, što je cilj. Rivali Crnoj Gori na putu ka Evropskom prvenstvu biće Francuska, Nemačka i najverovatnije Velika Britanija.

Sve ste lepo naveli. Crna Gora je u kvalifikacijama ostvarila istorijski uspeh plasmanom na Mundobasket, a pored toga izvršeno je podmlađivanje državnog tima koji će imati šta da kaže i pokaže u bliskoj budućnosti. Sada je prioritet planetarna smotra u Kini. Uveren sam da Crna Gora može da bude konkurenta svima, da može da se bori za plasman u drugu fazu takmičenja u konkurenciji sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelandom. Posle Svetskog, slede kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, tim je već spreman i verujem da ćemo obezbediti kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Saigračima iz državnog tima želim sve najbolje na Svetskom šampionatu i zaista verujem da mogu da naprave još jedan podvig i stignu do druge faze uz dužno poštovanje prema selekcijama Grčke, Brazila i Novog Zelanda