„Crna Gora ima ratnički duh, to je ključ uspeha"

FIBA World Cup 22. avg 201916:48 > 16:50
fiba.basketball

Ljubitelji košarke u Crnoj Gori sa nestrpljenjem iščekuju početak Mundobasketa, a u vazduhu odavno lebdi pitanje da li izabranici Zvezdana Mitrovića u konkurenciji sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelandom mogu do druge faze.

Svima je naravno jasno da je samim plasmanom na Svetsko prvenstvo napravljen ogroman, istorijski uspeh. Svi su svesni da je plasman u drugu fazu rezultat koji se može tretirati kao još jedan podvig, ali se nadaju da će selektor Mitrović, koji je državni tim uz podmlađivanje doveo do planetarne smotre, ponovo naći magični ključ koji je će otvoriti bravu na putu ka ulasku u drugi krug takmičenja.

Momak koji je sve do polaska na bazične pripreme u Kolašin bio na spisku državnog tima, koji je igrao tokom kvalifikacija za Mundobaset i od koga se očekuje da bude jedan od lidera u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje sledi je Igor Drobnjak.

Bek Budućnosti, koji je nedavno sa generacijom do 20 godina obezbedio opstanak u elitnom društvu na Evropskom prvenstvu i koji ima pravo nastupa i narednog leta, intenzivno se priprema za narednu sezonu. Podgoričani su tokom leta angažovali pet pojačanja. Stigli su Martinš Mejers, Džastin Kobs, Skot Vud, Skot Bamfort u Hasan Martin. Velike nade se polažu u momke iz Crne Gore: Nikolu Ivanovića, Petra Popovića, Suada Šehovića, Danila i Zorana Nikolića, Filipa Barovića, Igora Drobnjaka, Fedora Žugića, Milića Starovlaha, Andriju Slavkovića, Feđu Pajovića, Luka Žugića.

Odradili smo prvi deo priprema, a ujedno i najteži. Kolašin i rad na fizičkoj spremi su ostali iza nas. Sada se selimo na Kranjsku Goru gde će pripreme biti kombinacija rada na fizičkoj spremi, ali rad će biti dosta lakši jer će biti mnogo više treninga sa loptom, a kreću i kontrolne utakmice. Već posle uvodnog dela priprema, mogu da kažem da se kao i svi u timu osećam sjajno. Novi trener, Slobodan Subotić, kao i novi igrači, doneli su pozitivnu energiju, dobra atmosfera se oseća u vazduhu. U takvim uslovima ni napori ne padaju teško. Slažem se sa stavom stručnog štaba, pojačanja koja su stigla u Budućnost možda nisu bombastična, ali radi se u sjajnim momcima, igračima koji poseduju ogroman kvalitet, koji su se jako brzo uklopili u novu sredinu. Nije na meni da obećavam, niti da pričam o ambicijama i ciljevima, ali ono što je izvesno, Budućnost će imati ekipu koja će igrati ratnički u oba pravca, koja će igrati po principu svi za jednog, jedan za sve. Pomenuti elementi su po pravilu od vitalnog značaja na putu ka uspehu i dobrim rezultatima. Nadam se da će tako biti i u sezoni koja sledi“, naglasio je Igor Drobnjak za Sport Klub i nastavio:

Na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina smo ostvarili primarni cilj, a to je opstanak u elitnom društvu. Nadali smo se da možemo i više, ali nismo bili miljenici fortune. U osmini finala smo stigli do domaćina Izraela koji je bio bolji, koji je kasnije i osvojio zlatnu medalju. Međutim, na kraju, zaista smo bili zadovoljni ostvarenim jer šampionat Evrope za igrače do 20 godina nikada nije bio jači“.

Bliži se početak Mundobasketa, na kome će mlađi momci koji su igrali tokom kvalifikacija pomno pratiti učinak izabranika Zvezdana Mitrovića. Uporedo sa pripremama za sezonu koja sledi, svima će u glavi biti i kvalifikacije za Evropsko prvenstvu u kojima će Crna Gora igrati protiv Nemačke, Francuske i najverovatnije Velike Britanije.

Crna Gora je plasmanom na Mundobasket ostvarila istorijski uspeh. Naravno da sam neizmerno ponosan što sam bio deo jednog sjajnog tima koji će u Kini, kao i u periodu koji sledi pokazati koliko može i vredi. Već sam rekao da je plasmanom na Svetsko prvenstvo ostvaren istorijski uspeh. To već ima ogromnu težinu. Ali siguran sam da će momci koje vodi Zvezdan Mitrović uložiti i poslednji atom snage da stignu do druge faze takmičenja. Uveren sam da je Crna Gora konkurenta Grčkoj, Brazilu i Novom Zelandu. U pitanju su momci koji su pre svega sjajni ljudi, a zatim veliki ratnici“, naglasio je Drobnjak za Sport Klub i nastavio:

Kada smo počeli kvalifikacije za Svetsko prvenstvo postavljen je dugorični cilj. Selektor Mitrović je želeo da se do kraja bori za plasman na Svetsko prvenstvo, a da istovremeno podmladi državni tim, kako bi se stvorila osnova, ili ti generacija za velika takmičenja koja slede. Oba posla je odradio besprekorno. Crna Gora će imati šta da kaže i pokaže u Kini, a ima i generaciju koja sa nestrpljenjem čeka da pokaže mogućnosti tokom kvalifikacija za Evropske prvenstvo. Cilj je da se obezbedi kontinuitet učešča na velikim takmičenjima, da se kroz taj kontinuitet stigne do situacije da Crna Gora bude konkurentna za osvajanje medalje, a kruna procesa koji je u toku, trebalo bi da bude plasman na Olimpijske igre u Parizu“.