Bespotrebna drama u finišu, ali nova pobeda Orlova

FIBA World Cup 23. avg 201912:54 > 14:47
kss.rs

Srbija je savladala Italiju 71:65 u pripremnom meču pred Svetsko prvestvo u Kini.

Srbija je tokom većeg dela meča dominirala protiv Italijana. Azuri su dosta šutirali za tri poena, dok je Srbija pokušavala da koristi visinu pod košem. To je rezultiralo da je Srbija imala 14 poena prednosti u prvom poluvremenu, a početkom drugog i 16.

Blagi pad u igri Srbije počinje krajem trećeg perioda, ali je dobrom odbranom Srbija zadržala dvocifrenu prednost. U četvrtoj četvtini je SRbija igrala možda i sa najjačom postavom u kojoj su bili Jović, Micić, Bogdanović, Bjelica i Jokić ali to nije dalo rezultata. Orlovi su gubili lopte u napadu i za osam minuta poslednjeg perioda ostali na samo pet poena. Italijani su se tako vratili u meč i čak poveli. Ipak serijom 7:0 Srbija završava meč, a ključne poene su dali Nikola Milutinov i Stefan Jović.

Meč su propustili Vladimir Lučić i Boban Marjanović koji je bio u sastavu ali ga selektor Đorđević nije koristio. Lučić nije bio ni u protokolu zbog povrede mišića. 

Bogdanović je bio najefikasniji u srpskom timu sa 15 poena, Jović je dodao 11, a Milutinov 10 uz sedam skokova.

Kod Italijana Belineli postigao je 17, a Heket 15 poena, dok je Galinari postigao 11 uz 6 skokova.

Tok meča: 

Starteri za Srbiju su Stefan Jović, Bogdan Bodanović, Stefan Birčević, Nemanja Bjelica i Nikola Milutinov. Za italiju startuju Danijel Heket, Marko Belineli, Pol Biliga, Luiđi datome i Džef Bruks. 

Italijani su od početka meča dosta šutiraju za tri poena i to ih drži u utakmici, dok Srbija koristi visinu. Na tri minuta do kraja prve četvrtine Srbija ima prednost 19:15. Srbija je takođe dobro koristila i loše faulove „azura“ i dobrom realizacijom slobodnih bacanja je uvećala prednost. „Orlovi“ su stigli od 23:15 i selektor Romeo Saketi je tražio prvi minut odmora za Italiju. 

Do kraja prve četvrtine je Srbija došla do dvocifrene prednosti i vodi 27:17. Najefikasniji u srpskom timu je Marko Simonović, a u prvom periodu jedino još uvek šansu nije dobio Boban Marjanović.  

Drugu četvrtinu Italija počinje mini serijom 5:0 pa je Aleksandar Đorđević tražio tajm-aut. Srbija se međutim brzo oporavila i opet došla do dvocifrene ralike. Na četiri minuta do kraja je Bogdan Bogdanović postigao trojku kojom su Orlovi došli do 14 poena razlike (37:23). Do kraja poluvremena je Srbija mogla da napravi i ubedljiviju prendost, ali je ipak na velikom odmoru bilo 13 razlike (47:34). Utisak je takođe i da su sudije bile naklonjene italijanskim igračima, da dosta faulova nije bilo suđeno, a u jednom trenutku je i selektor Đorđević izvršio pritisak na arbitre. 

Početkom drugog poluvremena Srbija je došla do nove najveće prednosti. Bjelica je pogodio trojku za +16. „Orlovi“ su neko vreme igrali neodogovorno u odbrani tokom trećeg perioda pa je to Italija iskoristila da priđe na deset poena minusa (53:43). Ipak trojkom Bogdana Bogdanovića je ta miniserija Italijana prekinuta. „Azuri“ su nastavili da šutiraju trojke pa su uspeli da se spuste konačano na jednocifreni minus. Na dva minuta do kraja trećeg perioda je bilo 56:48 za Srbiju. Ipak treći period je završen sa +11 i vođstvom Srbije 59:48. Pred kraj treće četvrtine su se odmarali Jokić, Bogdanović i Bjelica pa je razlika i mogla da bude manja usled dosta grešaka „Orlova“. Ipak dobra odbrana je omogućila Srbiji da i dalje ima dvocifrenu razliku. 

Selektor Đorđević je ubacio možda i najjaču postavu Srbije sa Micićem, Bogdanovićem, Bjelicom, Jokićem i Jovićem ali su i pored toga Italijani polovinom posledje deonice bili na zaostatku 64:57. Posle još jedne izgubljene lopte selektor Aleksandar Đorđević je tražio tajm aut. Odmah posle toga je Marko Belineli pogodio trojku, a Danilo Galinari dvojku te je razlika samo jedan koš, 64:62. Italija je ubrzo i povela 64:65, a Srbija nikako ne uspeva da dođe do koša. Za osam minuta poslednjeg perioda Srbija je postigla svega pet poena. 

Milutinov je vezao četiri poena za novo vođstvo Srbije. Ključnu ukradenu loptu je napravio Marko Gudurić posle promašaja Bogdanovića, a Marko je asistirao Milutinovu za prvi koš iz igre Orlova posle dugo vremena. Dobrom odbranom je Srbija zatvorila italijanski napad, a ključni pogodak je u sledećem posedu dao Stefan Jović. On je ubacio trojku za konačnih 71:65.