Nigerija zabrinula Crnu Goru pred Mundobasket

FIBA World Cup 25. avg 201916:09 > 16:14
KSCG

Košarkaši Crne Gore poraženi su od selekcije Nigerije sa 89:86 u poslednjoj proveri pred start Svetskog šampionata na kome će u prvom kolu igrati protiv Grčke.

Najefikasniji u sastavu Crne Gore koja je na turniru u Kinu pobedila Iran, bili su Bojan Dubljević sa 20, Nikola Vučević sa 15, Aleksa Popović i Sead Šehović sa po 12 poena. U timu nije bilo Suada Šehovića i Nemanje Radovića, a očekuje se da selektor Zvezdan Mitrović vrlo brzo saopšti spisak od 12 imena koji je braniti ugled Crne Gore na debitantskom nastupu kada je Mundobasket u pitanju.

Izabranici Zvezdana Mitrovića su kontrolisali dešavanja na terenu tokom prvog poluvremena. Fizički jaču ekipu Nigerije, uspeli su da odalje od koša, odbrana je bila na željenom nivou, a s druge strane raspoloženi za igru u napadu su bili Bojan Dubljević i Nikola Vučević, a dobro su im asistirali Aleksa Popović, Petar Popović i Sead Šehović pa je Crna Gora u jednom trenutku imala 13 poena prednosti, a na kraju prvog poluvremena je vodila sa 44:36.

Usledile su rotacije u sastavu tima, oba selektora su često vršila izmene u sastavima, a takva situacije je više prijala Nigeriji, koja je ubrzala ritam, obezbedila dominaciju u skoku, napravila preokret i uoči poslednjeg kvartala vodila sa 69:63.

Nisu želeli Crngorci da se predaju i da odustanu. Poslednju deonicu su odigrali čvrsto, agresivno i disciplinovano u oba pravca. Borili su se za svaki pedalj parketa, za svaku loptu u želji da stignu do pobede, da sa pobedom uđu u okršaje na Svetskom prvenstvu.
Velika borbenost se isplatila. Već sredinom treće četvrtine, na semaforu je pisalo 77:72, a na osnovu dešavanja na terenu delovalo je da izabranici Zvezdana Mitrovića idu ka drugoj pobedi u Kini. Međutim, usledila je neizvesna završnica u kojoj su više koncentracije i sreće imali momci iz Nigerije.

Rezultati u prijateljskim utakmica nisu toliko važni. Što se Crne Gore tiče, doživela je tri poraza na turniru u Lionu, od Francuske, Argentine i Brazila. U Kini je pobedila Iran, a izgubila od Nigerije. Na osnovu prikazanog u svih pet duela, jasno je zašto u sastavu Crne Gore tvrde da su ponosni na činjenicu da su obezbedili istorijski plasman na Mundobasket, ali da nisu došli u Kinu samo da bi učestvovali.

Slede dueli sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelenadom, a dve prvoplasirane selekcije izboriće plasman u drugu fazu takmičenja. Ono što bi mogao da glasi rezime sve viđenog tokom kontrolnih utakmica, Crna Gora može da se nada plasmanu u drugu fazu takmičenja, pod uslovom da eliminiše oscilacije i neočekivane padove u igri.