Đorđević: Nema manje važnih odluka, lopti, grešaka…

FIBA World Cup 25. avg 201917:13 > 17:15
Jamie Squire/Getty Images

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević rekao je da je zadovoljan posle trijumfa svog tima nad Novim Zelandom, a posebno je izdvojio koncentrisanu igru.

Reprezentacija Srbije je ostvarila sigurnu pobedu protiv Novozelanđanima sa 88:78 u pretposlednjoj proveri pred početak Svetskog prvenstva u Kini.

Povezano

Pre svega, dobra i važna pobeda, koncentrisana igra. Znali smo način na koji igra Novi Zeland, oni se nikad ne predaju. To je reprezentacija koja ima najveći ratnički karakter koji dolazi iz njihove kulture i to je ono što najviše cenimo. Možda smo mogli i da završimo utakmicu ranije, dobro smo kontrolisali rezultat“, rekao je Đorđević.

Đorđević je istakao da je svestan da je očekivan umor kod njegovih igrača, iako su još pripreme u toku, ali da je važno da shvate da detalji odlučuju utakmice na najvećim takmičenjima.

Imali smo skraćenu rotaciju, Bogdanović je osetio mali umor što je sasvim normalno, s obzirom na minutažu koju je imao u svim prethodnim utakmicama. Sve je ovo mnogo naporno, bez obzira što su utakmice pripremne. S druge strane, neki igrači nisu prošli kroz cele pripreme i osećaju drugu vrstu zamora. To je neka stvar kroz koju idemo i koju pokušavamo da nivelišemo iz dana u dan, da dođemo do jedne optimalne fizičke forme svi zajedno, na istom nivou. Mnogo sam zadovoljan igrom visokih igrača, mislim da su obavili dobar posao. Imali smo mnogo izgubljenih lopti, taj broj moramo da spustimo na duplo manji od ovoga danas. Ne treba težiti ka egzibicijama, treba igrati jednostavno, zajedno, maksimalno odgovorno i današnji sastanak je bio usmeren u tom pravcu. Jedna fanatična disciplina u igri mora da nas krasi u svakom momentu. Ne postoje manje važne odluke u igri, manje važnije lopte, manje važnija nesportska ili namerna lična greška, ili izgubljena lopta, sve je jako važno jer su ovo šampionati koji se rešavaju na jednu loptu“, naglasio je Đorđević.

Selektor ‚Orlova‘ je u duelu sa Novim Zelandom na raspolaganju imao osmoricu igrača, a posle utakmice se osvrnuo na one koji su izostali iz sastava.

Bjelica je imao jednu akutnu upalu i nadamo se da će biti fit već u ponedeljak ili utorak. Lučić ulazi polako u formu i odradio je još jedan dobar trening. Ne verujem da će biti spreman za utakmicu sa Francuskom i ne treba, ali ima vremena, polako hvata ritam uz njegovu veliku želju, sigurno da nam jako fali u rotaciji. Kada je reč o Raduljici bio je njegov red da odmara, kao što je pre dva dana bio Marjanovićev, jednostavno koristimo to da imamo jedan intenzitet koji nam je jako potreban“, istakao je Đorđević.

Poslednja provera srpske košarkaše očekuje u utorak od 13.30, kada će im rival biti Francuska.

Francuzi su jedan od kandidata za medalju po mom mišljenju, uz četiri fantastična igrača koji čine okosnicu – De Kolo, Furnije, Batum i Gober, koji je već nekoliko godina najbolji odbrambeni NBA igrač i koji nam je pravio velike probleme u Lilu u utakmici za bronzanu medalju. To su vrhunski igrači koji prave razliku. Francuzi ponovo imaju jednu sjajnu atletsku ekipu, ponovo su napravili jednu jako dobru generaciju“, rekao je selektor Srbije.

Reprezentacija Srbije otvara Svetsko prvenstvo duelom sa Angolom, koji je na programu u subotu od 11.30.