Srbija i zvanično kandidat za domaćina SP 2023.

Reprezentacija 2. nov 201615:53 > 16:08
Julian Finney, Getty Images

Ukupno 11 zemalja kandidovalo se za organizaciju najveće planetarne smotre, a postoji mogućnost da čak i nekoliko zemalja organizuje zajednički takmičenje

Pored Srbije, za organizaciju Mundobasketa još će se boriti Argentina, Australija, Nemačka, Hong Kong, Izrael, Japan, Filipini, Poljska, Rusija i Turska.

Juče smo imali sastanak kome su prisustvovale sve zemlje kandidati za organizaciju, a danas odvojene razgovore sa čelnicima FIBA. Upoznati smo sa oba predloga odnosno prednostima i manama oba modela organizacije, u slučaju da je domaćin jedna ili četiri države. Model sa četiri zemlje se pokazao dobro prošle godine na Evropskom prvenstvu, pa FIBA razmišlja u tom pravcu. Kao država, zainteresovani smo da ugostimo dve grupe i završnu fazu, ali je, pored zahtevnih finansija, potrebno da imamo i adekvatne uslove odnosno dve dvorane koje ispunjavaju zahteve FIBA. Za prvu fazu potrebna je dvorana sa najmanje 8.000, a za završnicu dvorana kapaciteta najmanje 16.000 mesta. Ovo je proces koji je tek počeo, a odluka o domaćinu ili domaćinima biće doneta u decembru 2017. godine na Bordu FIBA. Na nama je da uz pomoć države, koju imamo od samog starta, kao i grada, obezbedimo adekvatne uslove da dobijemo organizaciju Svetskog prvenstva 2023. godine – rekao je generalni sekretar KSS Dejan Tomašević, koji je bio član delegacije, koja je na poziv FIBA gostovala u Ženevi.

Pored Tomaševića u delegaciji su još bili potpredsednik za marketing i finansije KSS Andrija Kleut i asistent predsednika i generalnog sekretara KSS Magdalena Kokić.

Uspešno je završena prva faza za kandidaturu za Svetsko prvenstvo 2023. Sledeća faza traje do 18. januara 2017, do kada je potrebno popuniti određene upitnike koje dobijamo od FIBA. Na osnovu svega što je Srbija do sada uradila u organizaciji vrhunskih sportskih i košarkaških događaja očekujemo da budemo u užem krugu kandidata za organizaciju SP 2023. – rekao je Kleut.