Gray Mortimore/Getty Images

Košarka

06.08.2020 | 16.14

Specijal magazina Trener, omaž Bošku Đokiću

Autor

Udruženje košarkaških trenera Srbije na poseban način evociraće uspomene na Boška Đokića, čoveka koji je u trenerskoj organizaciji i srpskoj košarci ostavio dubok trag.

Boško Đokić

kss.rs

Boško Đokić

Istaknuti trener, koji je u januaru 2019. preminuo u 66. godini, ostao je upamćen i kao košarkaški kolumnista, s obzirom na to da je svojevremeno diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka. U svojim kolumnama pisao je o stanju u našoj košarci, bio je svojevrsni hroničar najznačajnijih košarkaških zbivanja. Uvek je bio britkog pera i nikada nije prezao da iskaže svoje mišljenje o dešavanjima pod obručima, ali i o svojim kolegama trenerima, ukaže na greške ili određene propuste.

Bio je dugogodišnji saradnik časopisa "Trener", a u čak 34 izdanja tog specijalističkog magazina namenjenog košarkaškim trenerima objavljene su njegove kolumne. S obzirom na značaj tekstova koje je pisao, želje da se otrgnu od zaborava i time još jednom oda počast čoveku koji je mnogo toga dao magičnoj igri u Srbiji, njegove kolumne iz časopisa Trener biće objedinjene u svojevrsnu monografiju pod nazovom "Specijal magazina Trener" čiji će izdavač biti upravo Udruženje košarkaških trenera Srbije.

UKTS

“Boško Đokić je imao neraskidive veze sa Udruženjem košarkaških trenera i časopisom 'Trener'. Dobitnik je specijalne plakete za doprinos razvoju našeg časopisa prilikom objavljivanja jubilarnog 100. broja. Objavljivanje svoje poslednje kolumne za 101. broj nažalost nije doživeo“, kaže Strahinja Vasiljević, generalni sekretar UKTS inicijator ideje za objavljivanje specijalnog magazina sa kolumnama Boška Đokića.

“Ova monografija biće prilika da se setimo Boška Đokića i još jednom podsetimo kakav je bio kao ličnost jer se to moglo naslutiti i kroz njegove kolumne i specifičan stil pisanja i izražavanja. Kao trener i košarkaški radnik dao je mnogo, ne samo košarci nego i trenerskoj struci“, rekao je Vasiljević i dodao:

“Bio je glavni trener Specijalističkog kampa koji je pokrenut 2009. godine u saradanji sa Košarkaškim savezom Srbije. Najtalentovaniji klinci u to vreme imali su priliku da uče i igrački se usavrašavaju uz legende poput Đorđevića, Danilovića, Paspalja, Divca, Bodiroge, Tomaševića i mnogih drugih koji su bili demonstratori, a sve pod Boškovom dirigentskom palicom. Na krilima uspešnosti te akcije, u saradnji sa KSS realizovana je još jedna akcija pod nazovom 'Edukativni treninzi mladih košarkaša' u kojoj su se okupljala najtalentovanija deca iz svih regiona Srbije sa kojom se radilo na tehničko-taktičkom obučavanju i usavršavanju. Iz cele te ideje nastala je i knjiga nemerljive edukativne vrednosti za sve mlade i buduće trenere“, zaključio je Vasiljević.

Specijal magazina Trener sa kolumnama Boška Đokića može se pronaći na sajtu Udruženja košarkaških trenera Srbije.

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Муне

Кум Дулета Вујошевића.

Odgovori 0 0

N&kola

Izuzetan čovek,odličan trener i veliki intelektualac.Šteta..mogli su mnogi da nauče iz njegovih stavova prema životu,istini i sportu-nradam se da neće biti zaboravljen.

Odgovori 4 0

* Sva polja su obavezna

Mesina: Srpska košarka su čvrstina i zajedništvo

Mesina: Srpska košarka su čvrstina i zajedništvo

Mesina: Srpska košarka su čvrstina i zajedništvo

Udruženje košarkaških trenera Srbije (UKTS) i za ovu godinu priprema seminar koji će na osnovu kvaliteta predavača biti među najboljima u svetu.

Preminuo poznati trener Boško Đokić

Preminuo poznati trener Boško Đokić

Preminuo poznati trener Boško Đokić

Poznati srpski košarkaški trener Boško Đokić preminuo je iznenada u Beogradu 26. januara, prenelo je Udruženje košarkaških trenera Srbije.
Loading...