Brazil kao 1993. ili Francuska kao 2015?

Odbojka 8. jul 201714:01 > 14:04
FIVB

Ovogodišnje izdanje Svetske lige stiglo je do same završnice, a za titulu u elitnom takmičenju na fudbalskom stadionu u brazilskoj Kuritibi predstojeće noći boriće se selekcija domaćina i Francuska.

Može se reći da smo dobili očekivano finale elitnog takmičenja, a u oba polufinalna meča nije viđeno mnogo neizvesnosti. Brazilci su pobedili Amerikance sa 3:1, a istim rezultatom Francuzi su bili bolji od Kanađana. Finale je očekivano jer se Francuska pokazala najboljim timom u grupnoj fazi i završnom turniru, dok je Brazil kao domaćin ‚fajnal siksa‘ nošen fantastičnom podrškom publike. domaćin ‚fajnal siksa‘.

Predstojeće finale će biti izuzetno interesantno jer Brazilci na svom terenu nisu osvojili titulu u Svetskoj ligi još od 1993. godine, dok su se Francuzi svojom jedinom okitili baš u Brazilu. ‚Trikolori‘ su to učini pre dve godine, kada je domaćin finalnog turnira bio Rio de Žaneiro.

Još jedan razlog za to što će duel za titulu biti zanimljiv je činjenica i u kakvim uslovima će biti odigran. Termin finala je 23.05 po lokalnom vremenu (4.05 po našem), kada će temperatura u Kuritibi biti tek oko 13 stepeni. To je izuzetno važno zbog činjenice da će meč biti odigran na fudbalskom stadionu, po brazilskoj zimi, zbog koje su svi timovi osim Brazila imali pritužbe.

Što se tiče uslova, nešto bolje sigurno će imati selekcije Sjedinjenih Država i Kanade, koje će se od 20 časova boriti za treće mesto. Već se zna da je reprezentacija Srbije svoju odbranu titule završila na petom mestu, pošto je u grupnoj fazi u duelima sa Amerikancima i Francuzima osvojila samo jedan set. Poslednje mesto na završnom turniru zauzela je Rusija.